Disse vil bli ny sjef i NRK Drama

Fire av 12 søkere har bedt om at navnet deres blir holdt hemmelig.

Hege Duckert

NRKs kulturredaktør Hege Duckert sier at hun er veldig fornøyd med søkerlista til ny dramasjef.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Artikkel oppdatert 22.05: En av søkernavnene som var unntatt offentlighet er nå offentliggjort.

NRK skal ansette ny sjef for dramaavdelingen, etter at det i februar ble klart at Hans Rossiné trekker seg fra stillingen etter 12 år.

Til sammen har 12 personer søkt på stillingen som ny sjef for NRKs dramaavdeling.

Fire av navnene holdes hemmelig, mens disse åtte har åpen identitet i søkerlistene.

 • Torkel Ødegård (29), lagermedarbeider, Askim
 • Ina Nilsen (23), praksis for dramalærer, Nederland
 • Ivar Køhn (48), avdelingsdirektør Norsk filminstitutt, Oslo
 • Vibeke Fürst Haugen (45), programutvikler NRK, Oslo
 • Hege Randi Tørresen (53), dramaturg, Fjellstrand
 • Ingebjørg Torgersen (50), koordinator for Arne Næss Chair, Oslo
 • Tom Olav Gulbrandsen (50), manusredaktør, Oslo
 • Tetyana Kryvytska Stang Lund (39), Head of Development, Oslo

Har gitt begrunnelse

Hans Rossiné

I februar ble det klart at Hans Rossiné forlater stillingen som sjef for NRK Drama etter 12 år.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

NRKs kulturredaktør Hege Duckert sier at hun er veldig godt fornøyd med søkerne, og at mange av dem er godt kvalifiserte til å innta den tunge stillingen som sjef for NRKs dramaavdeling.

Hun vil ikke si noe rundt de fire søkernavnene som holdes hemmelig. Men to av dem er kvinner og to er menn.

– Vi er tilhenger av at det skal være mest mulig offentlighet rundt dette. Men miljøet i norsk film- og TV-bransje er veldig lite, og de som har bedt om at navnet sitt blir holdt hemmelig, har gitt en god begrunnelse for det, som vi har godtatt, sier hun.

Selvtillit

Ivar Køhn

Avdelingsdirektør Ivar Køhn i Norsk filminstitutt er blant søkerne til dramasjefsstillingen.

Foto: Ida Meyn / Norsk filminstitutt

Vibeke Fürst Haugen og Ivar Køhn er to navn som Dagbladet tidligere har omtalt som blant favorittene til sjefsstillingen.

– Det er svært hyggelig å bli spekulert i som aktuell, dette er jo en spennende stilling, sier Køhn, som nå er avdelingsdirektør i Norsk filminstitutt, og som har bakgrunn som konsulent i Filmfondet.

Han trekker fram det viktige i å kjempe den pågående kampen med å lage bedre og bedre programmer.

– Det er også viktig at NRK Drama, som har vært gjennom en turbulent tid, får på plass selvtilliten sin, slik at man ser at det man gjør er bra. Om man kommer på defensiven er det ikke lett å gjøre gode og modige valg, sier han.

Ny organisasjon

Hege Duckert forteller at de nå skal gå i gang med intervjurundene, og hun regner med at de har ansatt en person i sjefsstillingen i løpet av juni måned.

– Det er i utgangspunktet tre ting vi leter etter: Et sterkt engasjement rundt TV-drama, svært gode lederegenskaper og god kjennskap til dramaproduksjon, sier Duckert.

Den nye lederen får en nyoppusset organisasjon å styre. I tillegg til ny sjef skal det på plass ny strategiplan og en redaksjonell omstrukturering i løpet av våren og sommeren. De ansatte er nå midt i prosessen med å omstrukturere hele NRK Drama-redaksjonen.

Rollen til NRK Drama har vært debattert heftig, og mange sentrale aktører har hatt sterke meninger om hva avdelingen må gjøre for å på plass en bedre tillit i bransjen.

Høsten 2012 ønsket flere sentrale aktører i TV- og filmbransjen å legge ned NRK Drama. Før jul skrev 15 kjente filmregissører en kronikk i Aftenposten hvor de mente at NRK har utspilt sin rolle som dramaprodusent.

Kulturstrøm

 • Skuespiller leder på meningsmåling

  Filmstjernen Matthew McConaughey ville fått stemmen til 45 prosent av de registrerte velgerne i Texas dersom han hadde stilt opp i guvernørvalget. Dagens republikanske guvernør Greg Abbott får 33 prosents støtte i målingen fra Dallas Morning News.

  Kate Hudson og Matthew McConaughey
  Foto: Vince Valitutti / Vince Valitutti
 • Skulptur skadet med vinkelsliper

  Den velkjente skulpturen Hesten i Markensgate i Kristiansand skal være skadet med vinkelsliper, ifølge politiet. De har kontroll på mannen bak handlingen. «Fole» av Ørnulf Bast ble satt opp i 1973 og er elsket av både barn og russ.

  Laster Twitter-innhold
 • Avis dømt til millionerstatning

  Venezuelas høyesterett har dømt en avis til å betale 109 millioner kroner i erstatning for å ha gjengitt at regjeringspartiets nestleder ble knyttet til narkotikahandel av USA. Regjeringen beskyldes for å bruke domstoler mot kritikk, melder Reuters.