Disse skal sitte i Ytringsfrihetskommisjonen

Kommisjonens medlemmer skal gjenspeile mangfoldet i det norske samfunnet, sier kulturminister Abid Raja. Blant de utvalgte til å jobbe med Ytringsfrihetens kår i Norge er Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra Karpe.

karpe

Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra Karpe, her sammen med makker i rapgruppa Chirag Rashmikant Patel, skal være med i Ytringsfrihetskommisjonen.

Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix

Fredag presenterte kulturminister Abid Raja medlemmene i den nye ytringsfrihetskommisjonen.

– Vi vet at ytringsfriheten er under press, og det er en debatt som er i samfunnet. Det viktige er at de kartlegger hvordan ytringsfrihetens kår er, i hvilken grad den er utsatt under press og også forslå tiltak på hvordan man kan motvirke dette, sa statsråd Raja til NRK.

– Ikke minst så skal de bidra til en opplyst debatt i den perioden de skal gjøre sitt arbeid, og her er det veldig mange som er i stand til å bringe det viktige arbeidet ut i det offentlige rom. Klare å engasjere ulike landsdeler, ulike lag av befolkningen, slik at vi får en god debatt og dialog rundt disse spørsmålene i offentligheten også, la han til.

Presentasjon av ny ytringsfrihetskommisjon

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja presenterte den nye Ytringsfrihetskommisjonen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

De 18 utvalgte skal ifølge statsråden gjenspeile mangfoldet i det norske samfunnet, og har ifølge en pressemelding markert seg i samfunnsdebatten på hvert sitt felt.

Se alle deltagerne i faktaboksen.

Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra rapgruppen Karpe er en av medlemmene i kommisjonen. Karpes manager Silje Larsen Borgan skriver i en SMS til NRK at Abdelmaguid sitter på et fly fra Egypt, men at hun vet at han følte det var riktig å takke ja til denne forespørselen.

Dramatiske endringer siden 1999

Kommisjonen skal ledes av Kjersti Løken Stavrum, som er styreleder i ytringsfrihetsorganisasjonen Norske PEN og administrerende direktør i stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier som er den kontrollerende eier av Schibsted.

– Våre muligheter til å ytre oss og motta informasjon er dramatisk endret siden 1999 da den forrige kommisjonen la fram sin innstilling. Denne kommisjonens oppdrag er å kartlegge de nye vilkårene for ytringsfrihet og bidra til nødvendige endringer og avklaringer, sier leder for kommisjonen Kjersti Løken Stavrum til NTB.

Presentasjon av ny ytringsfrihetskommisjon

Leder av Ytringsfrihetskommisjonen Kjersti Løken Stavrum og kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I tillegg er Shabana Rehman daglig leder i stiftelsen «Født Fri», samfunnsdebattant Kjetil Rolness og forfatter og politiker Mimir Kristjánsson medlemmer i kommisjonen.

I november avgjorde regjeringen at det skulle bli en ny ytringsfrihetskommisjon, som fikk oppgaven å «foreta en helhetlig gjennomgang av ytringsfrihetens stilling i Norge».

Kommisjonen skal vurdere tiltak for å få til bred deltagelse i samfunnsdebatten, tiltak mot «falske nyheter» og tiltak for å motvirke spredningen av hatefulle og ulovlige ytringer i sosiale medier, heter det i mandatet.

Det var tidligere kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande som startet arbeidet. Bakgrunnen var at revolusjonen innen sosiale medier og kommunikasjonsteknologi både har styrket ytringsfriheten og satt den under press, skriver NTB.

Kulturstrøm

 • Picasso-kunst solgt for 835 mill.kr

  Elleve malerier og andre kunstverker av Pablo Picasso, er solgt på en Sotheby's-auksjon i Las Vegas for over 100 millioner dollar, rundt 835 millioner kroner. Det dyreste bildet ble maleriet «Kvinne med rød-oransje alpelue» fra 1938, som viser en av Picassos elskere, Marie-Therese Walter, melder Reuters.

  Picassobildet "Kvinne med rød-oransje alpelue" ble solgt på auksjon i Las vegars lørdag
  Foto: Ellen Schmidt / AP
 • Våpen avfyrt i vanvare to ganger

  Ved minst to tilfeller ble rekvisittvåpen utilsiktet avfyrt på Alec Baldwins filmsett før en kvinne ble drept, ifølge New York Times. Rettsdokumenter viser at politiet retter etterforskningen mot spesialisten som hadde ansvar for våpenet og for assistenten som ga det til Baldwin.

 • Tidligere problemer med våpenet

  Revolveren som tok livet av den amerikanske filmfotografen Halyna Hutchins denne uka, skal også tidligere har hatt problemer. Kilder opplyser til Los Angeles Times at det samme våpenet har gått av tidligere under filminnspillingen.

  Flere ansatte på settet bekrefter overfor avisen at revolveren gikk av to ganger forrige helg da Alec Baldwins stuntmann håndterte våpenet.