NRK Meny
Normal

Disse skal lede KORK-dugnad landet rundt

Fem ulike programledere skal i løpet av våren mobilisere hvert sitt lokalsamfunn til å arrangere konsert med Kringkastingsorkesteret. – Jeg vet ikke helt hva jeg har sagt ja til, sier Leo Ajkic.

Da KORK kom til bygda

UT PÅ TUR: Fra venstre Hans Olav Brenner, Anne Rimmen, Linn Skåber, Ingrid Gjessing Linhave og Leo Ajkic.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Leo Ajkic

KLAR FOR DALANE: Leo Ajkic vil bruke erfaringene som konsertarrangør og manager når han skal mobilisere Egersund.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Til høsten får TV-seerne være med når Kringkastingsorkesteret (KORK) skal arrangere fem konserter landet rundt i samarbeid med lokale krefter og talenter.

Les: Skal finne musikalske talenter

Med seg på lasset får de fem forskjellige programledere: Linn Skåber, Anne Rimmen, Leo Ajkic, Ingrid Gjessing Linhave og Hans Olav Brenner.

Alle bør være kjente fjes for de fleste av NRKs seere, men de kommer fra vidt forskjellige programmer.

– Vi er veldig glad for å få med oss fem så forskjellige personligheter, sier prosjektleder Cathrine Irgens Nilsen.

Omreisende dugnad med orkester

Programmet «Da KORK kom til bygda» skal følge NRKs eget orkester på tur til fem ulike bygder i Norge, der de skal spille sammen med lokale utøvere, forteller Nilsen.

De fem programlederne får en aktiv rolle i programmet. Hver av dem får én uke på seg til å stable på beina en konsert der orkesteret skal spille sammen med lokale musikktalenter.

Dugnaden skal ende med en festforestilling lørdag kveld. De lokale utøverne får også en mentor fra KORK, som skal hjelpe dem å bli klare til den store kvelden.

For å få det hele til, må programlederne også alliere seg med gode krefter lokalt. Nilsen tror det vil avhenge av hver enkelt programleder hvordan oppgaven løses.

– Jeg tror de kommer til å ha ulike ideer om hvordan de vil at konserten skal være og hvordan de skal få ting opp og stå.

– Flink til å organisere

En av dem som har tatt imot utfordringen er Leo Ajkic, kjent fra NRK-programmer som «Leo og U-landslaget» og «Typen til».

Når NRK ringer Leo tirsdag kveld, er han mest fokusert på premieren på den andre sesongen av Typen til, og medgir at han ikke har rukket å tenke så mye på hvordan han skal mobilisere Egersund og Dalane til konsertdugnad.

– Jeg vet ikke helt hva jeg har sagt ja til, for å være helt ærlig. Men jeg kan organisere ting og er flink til det, sier han.

Leo, som også har erfaring som artistmanager og har drevet eget plateselskap, tror bakgrunnen hans vil komme godt med når han skal arrangere konsert i Egersund i mai.

– Jeg har jo organisert konserter og festivaler før, og gjør konferansierjobber, og jeg kommer til å bruke meg selv og erfaringene mine, sier Leo.

Selv om Kringkastingsorkesteret nok er et stykke fra bergensk hiphop, bedyrer Leo at han ikke er nervøs, og at han gleder seg til utfordringa.

– Dette kan bli kult og annerledes, det er derfor jeg gjør det. Vi får se.

Kulturstrøm

  • – Kulturpolitikken må styrke folk

    – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.

  • – Kulturutbytte, men ikke i penger

    Norges utbytte av programmet som har kostet Norge nærmere 167 millioner kroner de siste tre årene er vanskelig å måle i kroner og øre, men programmet er likevel verdifullt, skriver Kulturdepartementet. De har fått evaluert Norges deltakelse i EU-programmet «Kreativt Europa». Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum. Les hele rapporten her.