Hopp til innhold

Disse seriene kommer på NRK

Vampyrserien «Being Human», mafiaserien «Corleone», og både norsk, svensk og islandsk krim. For ikke å glemme «Himmelblå»!

serier på NRK 2010

Orkestergraven, True Blood, Tess of D'Ubervilles, The Inbetweeners, Nurse Jackie og Steinhuggeren er blant seriene som kommer på NRK i 2010.

Foto: Fotomontasje

Allerede i går gikk startskuddet for årets første, nye NRKs serie: «Orkestergraven» , basert på Unni Lindells krimroman med samme navn.

Les også: Unni Lindell dreper Kripos-sjefen

Nett-TV: Se første episode av «Orkestergraven» om igjen her

Og det burde ikke mangle på tilbud for serie-elskere der ute – hele 27 nye kvalitetsserier kan NRK skilte med i 2010. I tillegg er det klart for nye sesonger av blant annet «Himmelblå», «True Blood», «30 Rock» og «Livvaktene».

Les også: Hva gjør «Himmelblå»-Roy i Oslo?

Islandsk krim

For de som liker krimserier er det mye nytt å velge i, i tillegg til tidligere nevnte «Orkestergraven» og «Honningfellen». Fra Sverige kommer «Steinhuggeren» og «Ulykkesfuglen», som er filmatiseringer at Camilla Läckbergs populære krimromaner.

Fra amerikanske HBO kommer humorserien «Damenes detektivbyrå nr.1», basert på den bestselgende bokserien til Alexander McCall Smith om Botswanas første og eneste kvinnelige drevet detektivbyrå.

I løpet av året kan du også få med deg noe som sjeldent som islandsk krim, i seriene «The Cliff» og «The Press». Sistnevnte handler om alenemoren Lará, som på sin første dag som reporter roter seg inn i en sak som er mye større enn hun hadde forestilt seg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Being Human

Vampyren Mitchell, varulven George og spøkelset Annie deler leilighet, og forsøker å leve et normalt liv.

Foto: RDF / NRK

Flere vampyrer

Av andre serier, kan vi nevne vampyrsuksessen «Being Human», som starter på NRK3 torsdag 7. januar. Mange ser kanskje også frem til den svarte komedien «Nurse Jackie», med «Sopranos»-frue Edie Falco i hovedrollen.

Les også: Vampyrsuksessen «Being Human» tar over for «True Blood»

For de som på sin side savner «Sopranos», kan mafiaserien «Corleone» være av interesse. Den italienske serien handler om livet til Totò Riina – «Gudfaren» fra virkeligheten.

Heller du derimot litt mer i retning av lettkledde serier, kan det hende HBO-serien «Hung» er mer i din gate. Når historie- og baseballæreren Ray Drecker mister både familie og hjem, har han bare én ting igjen som kan redde ham fra pengeproblemene: En usedvanlig stor penis.

Epidemi-serie tilbake

Mer tankevekkende er nok kanskje den britiske serien «The Inbetweeners», som tar for seg temaer som tenåringsgraviditeter, vold og narkotika. Men heller ikke på 1800-tallet var livet lett å leve, noe vi ser i den kritikerroste BBC-serien «Little Dorrit», som fikk hele 24 prisnominasjoner i 2009, deriblant 11 Emmy-nominasjoner.

Er du glad i katastrofer og konspirasjoner, bør du få med deg BBC-serien «Etter katastrofen» som starter på NRK1 fredag 8. januar klokken 21.25. I serien dør 99 prosent av verdens befolkning i en livsfarlig epidemi, men en liten gruppe mennesker i Storbritannia overlever på uforklarlig vis.

Serien skulle opprinnelig vært sendt i fjor høst, men ble utsatt på grunn av frykten for svineinfluensa.

Etter katastrofen

Dette er de eneste overlevende på jorden etter epidemien i BBC-serien 'Etter katastrofen'.

Foto: BBC

Hva synes du om NRKs serietilbud i 2010? Si din mening her!

Kulturstrøm

 • Emil slipper protestlåt med russiske Ekaterina

  Låten som samiske artisten Emil Kárlsen spilte inn med russiske Ekaterina Efremova ble i lys av Russlands invasjon av Ukraina en sterk protestlåt.

  Fredag slipper Kárlsen singelen med tittel på tre språk – «Min áiggis – Ближе, чем кажется (In Our Days – Closer Than it Seems)», spilt inn i kjølvannet av at begge skulle opptre under Barentsrådets toppmøte i Tromsø i november i fjor, det melder NTB. – Tema for låten ble naturligvis farget av begivenheten, med ønske om å bevare fred og gode toner mellom folk og land. sier Karlsen. Videre sier han at det er viktig at vi ikke mister kontakten med de fredelige krefter hos våre nabofolk.

  Samiske Emil Kárlsen slipper det som ble en ekstra aktuell protestlåt sammen med russiske Ekaterina Efronova fra Murmansk. En av verselinjene lyder: "Vi er nødt til å holde den skjøre verden i håndflata vår". Foto: Evgeny Velichko / Ørjan Marakatt Bertelsen NTB kultur
  Foto: Evgeny Velichko / Ørjan Marakatt Bertelsen NTB kultur
 • Ber regjeringen fjerne taket på den norske ordningen

  Meghan Beaton i Filmkommisjonen mener Norge har verdens minst konkurransedyktige insentivordning.

  Slik den er i dag har Norge en fast pott med penger, eller et tak, som deles ut til noen heldige produksjoner.

  Kulturminister Anette Trettebergstuen sier hun jobber for å fjerne det øvre taket.