Hopp til innhold

Disse populære karakterene har også overlevd sin skaper

Det har vært mye oppmerksomhet rundt David Lagercrantzs nye bok basert på Stieg Larssons Millennium-univers. Han er ikke den eneste som har overtatt et kjent litteraturunivers.

James Bond, Ole Brumm og Sherlock Holmes

KARAKTERER: James Bond, Ole Brumm og Sherlock Holmes har alle overlevd skaperen sin og fortsetter å leve i nye bøker, filmer, tv-serier og teatre.

Foto: BBC/Scanpix/Buena Vista

Mange har vært kritiske til den nye boken til David Lagercrantz, og Anne Holt kalte den blant annet en litterær likskjending.

Lagercrantz er likevel ikke den eneste som har tatt over et univers med kjente karakterer etter originalforfatterens død. Her er noen av de mest kjente eksemplene:

  • James Bond
James Bond

JAMES BOND: Den britiske superspionen James Bond dukket for første gang opp i en roman i 1953, men har siden den gang utviklet seg til å bli en kjent filmserie. Pierce Brosnan spilte agent 007 i blant annet filmen «Golden Eye».

Foto: Handout: Scanpix

Ian Fleming skapte den britiske superspionen i 1953 med romanen Casino Royale. Deretter skrev han elleve andre romaner og to novellesamlinger frem til sin død i 1964.

Siden den gang har en rekke forskjellige forfattere skrevet autoriserte Bond-bøker. Blant annet Kingsley Amis, John Gardner, Christopher Wood, Raymond Benson, William Boyd og Jeffery Deaver.

Deaver er også kjent for sin egen bokserie, om den funksjonshemmede etterforskeren Lincoln Rhyme, som skuespiller Denzel Washington portretterte i filmen «The Bone Collector» i 1999.

Ifølge amerikanske National Post ble Deaver selv kontaktet av Ian Flemings rettighetshavere i 2009 og spurt om han kunne tenke seg å skrive en ny fortsettelse av James Bond-serien.

– Vi avtalte noen grunnregler helt fra starten. De var villige til å la meg skrive min egen historie, en veldig fartsfylt thriller. Den setter jeg sammen med karakteren James Bond, som jeg selvsagt vil oppdatere fra den karakteren som Ian Fleming skapte, sa han.

6. november har «Spectre», den 24. James Bond-filmen, premiere. 53 år etter at «Dr. No» startet den suksessrike filmserien.

  • Sherlock Holmes
Sherlock Holmes

SUKSESS: BBC-serien «Sherlock», med Benedict Cumberbatch og Martin Freeman, har blitt en stor suksess de siste årene

Foto: BBC

Britiske Sir Arthur Conan Doyle skapte detektiven Sherlock Holmes i 1887 og brukte karakteren i fire romaner og 56 noveller.

Sønnen Adrian Conan Doyle skrev sammen med John Dickson Carr tolv noveller om detektiven som ble publisert i 1956. Michael Dibdin, Raymond Smullyan, Stephen Fry og Stephen King har også skrevet romaner og noveller om Sherlock Holmes.

Opphavsretten til Conan Doyles arbeider utløpte i Storbritannia i 1980 og er i dag tilgjengelig for bruk av alle.

I USA har arbeidene hans vært tilgjengelige siden 1923, inkludert alle Sherlock Holmes-historiene med unntak av noen få noveller.

Sherlock Holmes har ikke bare fortsatt som litteratur, men også teaterstykker, filmer og tv-serier. Mest kjent er kanskje BBC-serien Sherlock med Benedict Cumberbatch i hovedrollen.

  • Haikerens vei til Galaksen

Den britiske forfatteren Douglas Adams skrev de fem første bøkene i det som kalles «Haikerens vei til Galaksen»-trilogien, men den sjette boka i serien ble skrevet av Eoin Colfer og kom ut i 2009. Åtte år etter Adams' død.

The Guardian skrev i 2008 at Douglas Adams selv hadde planer om en bok nummer seks, og at Colfer ble spurt om å skrive boka av dem som sitter med rettighetene til Adams forfatterskap.

  • Hercule Poirot
David Suchet

POIROT: Den britiske skuespilleren David Suchet spilte detektiven Hercule Poirot på tv i 24 år.

Foto: STUART RAMSON / Ap

De fleste kjenner sikkert den belgiske detektiven Hercule Poirot best fra tv-serien «Agatha Christie's Poirot» som gikk fra 1989 til 2013, med David Suchet i hovedrollen.

Poirot dukket først opp i Agatha Christies roman «The Mysterious Affairs at Styles» i 1920 og har dukket opp i til sammen 33 romaner, et teaterstykke og mer enn 50 noveller. Romanene har siden 1920 solgt over to milliarder kopier.

I 2014 ble boka «The Monogram Murders» gitt ut, skrevet av Sophie Hannah med velsignelse fra rettighetshaverne til Agatha Christies forfatterskap. Den første offisielle Poirot-boka siden Christies død.

  • Jason Bourne
Matt Damon, Julia Stiles.

BOURNE: Matt Damon har spilt rollen som Jason Bourne i tre filmer. Her fra The Bourne Ultimatum fra 2007.

Foto: Filmweb

Robert Ludlum skrev tre bøker om agenten Jason Bourne i perioden 1980–90 før han døde i 2001. I 2004 ga rettighetshaverne Eric Van Lustbader tillatelse til å ta over karakteren. Han har til nå skrevet ni bøker om Jason Bourne, med planer om en tiende.

Ludlums karakter har også opplevd Hollywoodsuksess med fire filmer. Tre av dem med Matt Damon i hovedrollen.

  • Ole Brumm
Ole Brumm

OLE BRUMM: Den kjente teddybjørnen ble skapt av A.A. Milne i 1926. Siden den gang har Disney brukt rettighetene til å skape tv-serier og filmen om bjørnen og vennene hans.

Foto: Buena Vista / SCANPIX

Alan Alexander Milne er mest kjent som personen som skapte bjørnen Ole Brumm og gutten Christopher Robin. Ole Brumm dukket for første gang opp i 1926 og utviklet seg til å bli en av de største favorittene til barn og unge.

Da Milne døde i 1956 etterlot han seg rettighetene til Ole Brumm til familien sin og tre andre institusjoner. Kona hans videresolgte rettighetene sine og på 60-tallet endte de opp hos Disney.

Siden den gang har historien om Ole Brumm blitt utviklet til både filmer og tv-serier, blant annet Disneyfilmen som kom i 1966.

I 2009 kom den første offisielle nye boken om A. A. Milnes Ole Brumm, skrevet av David Benedictus, der Christopher Robin vender tilbake til Hundremeterskogen som han forlot i 1928.

  • Peter Pan
Peter Pan: The Story of Peter and Wendy

PETER PAN: Romanen Peter og Wendy fra 1911 var den siste skaperen James M. Barrie skrev selv. Siden den gang har gutten som kunne fly dukket opp i teaterstykker, tv-serier, filmer og bøker.

Foto: Shaan Kokin / AP

Peter Pan dukker for første gang opp i boken «The Little White Bird» av James M. Barrie i 1902, og forfatteren skrev til slutt tre romaner om gutten som kunne fly, men aldri vokste opp.

I 1929 ga Barrie rettighetene til Peter Pan til et ledende barnesykehus i London, men det har gjennom årene vært utsatt for ulike tvister. Blant annet fordi den originale versjonen av Peter Pan dukket opp som offentlig domene forskjellige steder.

Siden den siste offisielle romanen i 1911, har det dukket opp en rekke verker med Peter Pan i hovedrollen, blant annet teaterstykker, filmer, tv-serier og bøker.

  • En rekke andre

Det er også flere tilfeller der karakterene har overlevd skaperen sin. Scarlett O'Hara i Margaret Mitchells «Tatt av Vinden» har dukket opp i senere bøker.

Bram Stoker fant ikke opp vampyren, men romanen «Dracula» som kom i 1897 formet på mange måter formen. Ifølge The Telegraph har karakteren Dracula dukket opp i over 1.000 bøker og 200 filmer siden Stokers roman.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)