Normal

Disse NRK.no-sakene brukte leserne mest tid på i 2015

Syriske «Aisha» reiste til Norge fra Dubai, men trakk asylsøknaden etter kun to måneder. Historien hennes var den leserne brukte mest tid på i 2015.

"Aisha" i Sjøvegan

SJOKKERT: – Ærlig talt, jeg ble sjokkert. Jeg trodde Norge var mer moderne og mer sivilisert, sa Aisha om oppholdet sitt i Norge. Hennes historie er lest i over 11 000 timer i år.

Foto: Privat

Noen ganger trykker du deg inn på en sak, men ser kun på bildene eller leser den første setningen før du går ut igjen.

Andre ganger trykker du deg inn og leser saken i sin helhet. Av og til også flere ganger, fordi saken handler om noe du bryr deg ekstra om, og engasjerer deg.

Vi har sett på hvilke saker på NRK.no som leserne har brukt mest tid på i 2015.

1. – Asylleiren var ikke egnet for mennesker

Norsk Folkehjelp misbrukt av menneskesmuglere

VELKOMMEN: «Velkommen skal du være i Norge» står det på arabisk på plakatene. Bildet blir brukt som reklame for asylreiser til Norge.

NRK kunne i november fortelle historien om «Aisha» som reiste fra Dubai til Norge – og tilbake igjen. Etter to måneder i Troms trakk hun asylsøknaden. Med på hjemreisen til Emiratene fikk hun 20.000 kroner i gave fra den norske stat.

NRK kunne avsløre at det finnes mange sider på arabisk på Facebook og andre nettsteder som reklamerer for asylreiser til Norge. Her fortelles det at man får 3000 kroner i måneden som asylsøker, og at man får bolig i Norge.

Siden saken ble publisert 26. november har hver leser brukt i gjennomsnitt fem minutter og 19 sekunder i saken. Samlet lesetid er på over 11 000 timer.

2. Philip (16): – Press fra alle kanter

16 år gamle Philip Majlund Nielsen ble lei presset av å ha klær til titusener, den mest veltrente kroppen, og det konstante jaget etter å være perfekt. Derfor flyttet han fra livet sitt i Asker og Bærum og bosatte seg i Rognan i Nord-Norge.

– Du skulle ha jakke til 10 000 kroner med dyrepels, den beste kroppen med sixpack og kunne benke 90 kilo. Alle tøffet seg, og det var umulig å oppfylle alle kravene, sier han.

Saken ble publisert 29. november.

Klær til titusener, kroppspress og et jag etter å være perfekt – Philip (16) fikk nok av livet i Asker og Bærum og flyttet til Rognan i Nord-Norge.

GADD IKKE: 16 år gamle Philip Majlund Nielsen orket ikke alt presset som fulgte med ved å gå på videregående skole i Asker og Bærum, og flyttet til Rognan i Nordland.

3. Når tenåringer får barn

Kristina Torgersen og Christoffer (1)

FÆRRE: Tallet på tenåringsmødre har sunket sterkt de siste tiårene. Kristina Torgersen (19) måtte gjøre et vanskelig valg da hun oppdaget at hun var gravid som 13-åring.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

Kristina Torgersen (19) ble gravid som 13-åring og fortalte i april om fordelene og ulempene ved å bli gravid i ung alder. Hun sa hun overveide å ta abort, men falt på beslutningen om å beholde barnet.

– Magefølelsen min sa dette, derfor var det det jeg måtte gjøre, fortalte hun.

Statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viste at tallet på norske tenåringsmødre har sunket de siste tiårene.

Saken ble publisert 5. april.

4. Ytring: Kjære Harald

Skuespiller og komiker Linn Skåber skrev i november en replikk til Harald Eias mye omtalte kronikk «Menn som elsker menn», som handlet om at menn setter mest pris på skryt fra andre menn.

Jeg hadde aldri giddet å hengt sammen med menn som ikke hørte på meg og siklet på mennene bak meg.

Linn Skåber
Linn Skåber

KRONIKK: Linn Skåber skrev et svar til Harald Eias mye omtalte kronikk om skryt fra menn.

Foto: Line Snekvik / NRK

Kronikken ble publisert 3. november.

5. Fikk skylden for Bieber-skandalen: – Jeg var ikke borti ham!

Jente (16) forteller om hva som skjedde under Bieberkonserten da artisten gikk av scenen.

BLE HETSET: Anne (16) fikk skylden for at Justin Bieber gikk av scenen. Alt fordi hun la ut en snap der hun var i godt humør på Bieber-konsert.

Biebers konsert på Chateau Neuf i Oslo fikk mye omtale i media etter at tenåringsidolet gikk av scenen etter kun én låt, tydelig irritert på publikum.

Anne (16) ble like etter konserten hengt ut på sosiale medier for å ha forårsaket at Justin Bieber avbrøt konserten. 16-åringen var fortvilet.

– Jeg var ikke engang borti ham og nå hater alle meg, sa hun.

Tullebildet Anne og konsertvenninnene la ut i egne kanaler med tittelen: «Justin kjefta på oss HAHAHAHAHAH» ble spredt, og jenta fikk drapstrusler fra sinte Bieber-fans.

Saken ble publisert 30. oktober.

6. Eneboeren i Vågå

Reportasjen om 73 år gamle Ola Haugen som har tilbrakt hele sitt liv på Haugen gard i Skogbygda i Vågå kommune havner på sjetteplass på listen over saker folk brukte mest tid på i 2015.

– Kanskje det er ett og annet vi som er så travle kan lære av det stille livet Ola Haugen lever på gården sin i Vågå, spurte fotograf Nils Thune seg. Han har fulgt 73-åringen med kameraet sitt i flere år.

Saken ble publisert 3. april.

7. Sjekk radonfaren i ditt nærmiljø

I sommer kom det for første gang et landsdekkende kart som sa noe om faren for radon i norske hus.

Da NRK gjorde det mulig for alle å sjekke sitt nærområde og se noe av statistikken sakene var bygget på, brukte folk mye tid på å gjøre nettopp dette.

Saken ble publisert 26. juni.

8. Norsk barnevern slaktes i Litauen

Norsk barnevern har de siste månedene vært et hett nyhetstema i Litauen. Så drøy er kritikken at den norske ambassadøren i landet må klype seg i armen når han ser omtalen av Norge.

KRITIKK: SE VIDEO: Det ble tegnet et dårlig bilde av norsk barnevern i litauiske medier. I et klipp fra TV-programmet «Timen med Ruta» i Litauens uavhengige kanal (LNK) sa programlederen at litauiske barn var etterlyst vare i Norge.

I starten av året var norsk barnevern et hett nyhetstema i Litauen. Kritikken var faktisk så drøy at den norske ambassadøren i landet måtte klype seg i armen når han så omtalen av Norge.

– Denne saken har vært den største nyhetssaken i Litauen i år, og har tatt mesteparten av vår tid de siste månedene, sa den norske ambassadøren i Litauen, Dag M. Halvorsen, til NRK.

Denne saken ble publisert 12. april.

9. Det dypeste dykket

I 1978 samarbeidet Hydro og Statoil om å gjennomføre det dypeste arbeidsdykket som noen gang hadde vært utført på den tiden.

Det handlet om et forsøk på å reparere en rørledning på 320 meters dyp. Et forsøk som måtte bli vellykket for å få olje og gass i land i Norge, og som endte i suksess til tross for at én person døde, én ble skadet og én så vidt berget livet.

I en norsk fjord gjennomførte ti amerikanere et dykk som skulle sikre Norges fremtid som oljenasjon. Noe gikk fryktelig galt. John Kohl overlevde, men 30 år senere er han fremdeles preget av det som skjedde.

VIDEO: Dykker John Kohl var med på dødsdykket i 1978. Da var han 25 år gammel.

Saken ble publisert 20. oktober.

10. – Min feil gjorde at barnet døde

Overlege Stian Westad

– ET MARERITT: Overlege og gynekolog Stian Westad opplevde marerittet inne på fødestua. – Å oppleve at man med sine vurderinger har gjort at et lite barn dør, er alle fødselslegers mareritt, sier han. For ham ble åpenhet både overfor de pårørende og kollegaer nøkkelen.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Overlege Stian Westad skulle ta imot de vordende foreldrenes første barn. Så skjedde feilen som fikk fatale konsekvenser.

Episoden det er snakk om skjedde i 2013, da en feilvurdering av barnets størrelse gjorde at keisersnitt ble nedprioritert.

Barnet ble sittende fast under forløsningen, fikk en alvorlig hjerneskade og døde fire uker senere. Reportasjen om Stian Westad havner på tiendeplass over saker leserne brukte mest tid på i 2015.

Saken ble publisert 15. juni.

Kulturstrøm