Normal

50 Shades-lesere rammes hyppigere av partnervold

Kvinner som leser 50 Shades of Grey har et mer usunt forhold til alkohol og er mer utsatt for partnervold. – Ikke overraskende, sier norsk volds- og medieforsker.

Fifty Shades of Grey

Ifølge en amerikansk undersøkelse, er det store forskjeller på kvinner som har lest 50 Shades of Grey og kvinner som ikke har lest den populære husmorspornoen.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– 50 Shades of Grey normaliserer et svært voldelig partnerforhold, sier professor Amy Bonomi til NRK.

Amy Bonomi

Amy Bonomi mener kvinner bør tenke seg om før de leser 50 Shades of Grey.

Foto: G.L. Kohuth

Sammen med en gruppe forskere ved Michigan State universitetet i USA, har Bonomi utført en avslørende studie om 50 Shades of Grey-leserne:

 • Flere har blitt utsatt for partnervold eller trakassert av tidligere partner.
 • De har 43 prosent større sannsynlighet for å ha hatt analsex.
 • 63 prosent har hatt flere seksualpartnere enn fem.
 • Mer usunt forhold til alkohol.

Testpersonene var unge kvinner mellom 18 og 24 år som har lest minst én utgave av 50 Shades of Grey.

– Studien vår viser tydelig sammenheng mellom en bok som forherliger vold mot kvinner og voldserfaringer for kvinnenes eget liv, advarer professoren.

E.L. James' trilogi har solgt over 100 millioner eksemplarer verden over. Bøkene er spekket med sex, og tar leseren med på Anastasia Steels reise inn i finansmannen Christian Greys sadomasochistiske verden.

De omstridte bøkene er bannlyst fra bibliotekene i flere stater i USA.

Artikkelen fortsetter under bildet.

50 Shades of Grey

Jamie Dornan og Dakota Johnson er hovedrolleinnehaverne i filmatiseringen av den populære boken.

Foto: Will Oliver/ Mario Anzuoni / NTB Scanpix

Flere seksualpartnere

Ifølge studien har leserne også hatt flere seksualpartnere og har et mer usunt forhold til alkohol enn de som ikke har kastet seg over de sexpregede bøkene.

Enda større forskjeller fant man når det gjelder slanking og spiseforstyrrelser. Det var 80 prosent flere som hadde fastet eller brukt slankemidler i forhold til kvinnene som ikke har lest bøkene.

Bonomi mener at kvinner bør tenke seg om før de leser bøkene.

– Kvinner må gjerne lese 50 Shades of Grey, men de bør også vite at helserisikoene de har avdekket i studien, er kjente tegn på et voldelig samliv.

Ikke overrasket

Volds- og medieforsker Ragnhild Bjørnebekk er ikke overrasket over resultatene.

Ragnhild Bjørnebekk

Ragnhild Bjørnebekk tror at bøker som 50 Shades of Grey kan forsterke underliggende problemer hos leserne.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Sårbare kvinner eller kvinner som har hatt problemer med seksualitet søker seg gjerne til en slik bok. Kanskje fordi de er fascinert, men også fordi de håper på å få en forklaring eller forståelse for problemene sine, sier Bjørnebekk.

Til tross for at studien er basert på amerikanske lesere, mener Bjørnebekk at det er en globalt fenomen.

– Det er generelle mekanismer som gjelder hvor som helst, men det er alltid slik at det folk har med seg når de leser, er avgjørende for hva som kommer ut av det.

– Kan forsterke problemer

Bjørnebekk slår fast at det ikke er farlig å lese 50 Shades of Grey, men at det for noen kan forsterke underliggende problemer.

– Tidligere erfaringer, holdninger og verdier er avgjørende for hvordan man reagerer på en slik bok. Det fleste vil nok være nærmest vaksinert mot å få negative virkninger, så sant de er sunne og friske.

Selv om Bjørnebekk mener studien virker god, påpeker hun at den ikke kan vise at det er selve lesingen av 50 Shades of Grey som i seg selv har ført til mer partnervold, spiseforstyrrelser og alkoholmisbruk.

Gyldendal forlag som gir ut 50 Shades i Norge, sier til NRK at Bonomis forskning ligger utenfor deres kompetanseområde og ønsker derfor ikke å uttale seg i saken.

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix