Hopp til innhold

Disse konkurrerer om å tegne regjeringskvartalet

Det blir karakterisert som et av de mest omfattende utbyggingsprosjektene i Norge, det nye regjeringskvartalet. Idag fikk vi vite hvilke sju arkitektgrupper som er finalister i konkurransen.

Regjeringskvartalet forslag

REGJERINGSKVARTALET: Statsbygg har kommet med forslag. Nå skal arkitektene tegne sine ideer.

Foto: Statsbygg / Illustrasjon

Det startet med 19 arkitektkontorer som alle ville være med i konkurransen om å tegne det nye regjeringskvartalet. Nå i den siste runden står sju arkitektgrupper igjen. Og disse arkitektkontorene har tidligere tegnet bygg som har fått mye oppmerksomhet. Det er Statsbygg som idag har plukket ut de som går videre i konkurransen. Gruppene som går videre har navn, men består av flere arkitektkontorer fordi denne utbyggingen har et stort omfang og er kompleks.

Disse går videre

G8+ som består avLPO Arkitekter, A-Lab, Ratio Arkitekter, IARK, Gullik Gulliksen AS, Sweco, Norconsult, Dr. Techn. Olav Olsen as

Niels Torp+ som består av Niels Torp + arkitekter, HRTB Arkitekter, Code arkitektur, Grindaker landskapsarkitekter, bar bakke landskapsarkitekter, WSP Norge, Høyer Finseth, Unionconsult, AJL, Deltatek, ECT

R25 som består av Dyrvik Arkitekter, Narud Stokke Wiig AS, L2 Arkitekter, Østengen & Bergo AS, Landskapsfabrikken, Insenti, Høyer Finseth, Haug og Blom-Bakke AS, Unionconsult, Deltatek, Malnes og Endresen AS med underleverandører: Høyer Finseth

Trollstigen

TROLLSTIGEN: Reiulf Ramstad tegnet utsiktsplattformen til Trollstigen

Foto: Per Kollstad, Turistvegprosjektet

Team DNA som består av Reiulf Ramstad Arkitekter, Pir II, 3RW, LALA Tøyen, Smedsvig Landskapsarkitekter, WSP Norge, Høyer Finseth, Niras og ECT med underleverandører: SAAHA, 70° Nord, Deltatek

Den Norske Opera og Ballett

OPERAEN: Denne gruppen har med Snøhetta som tegnet Operaen.

Foto: Dina Johnsen / NRK

Team Magna som består av: Snøhetta, LINK arkitektur, Multiconsult, Hjellnes Consult og Erichsen & Horgen

"Diagonale" vinner av arkitektkonkurransen for nytt Deichmanske

BIBLIOTEKET: Denne gruppen har med Lund Hagem arkitekter og Atelier Oslo som tegner det nye hovedbiblioteket i Oslo..

Foto: HAV Eiendom

Team R som som består av Lund Hagem Arkitekter, Dronninga Landskap, Høyer Finseth, ÅF Advansia, ÅF Reinertsen med underleverandører: Tegn_3, Atelier Oslo, Pabas, UnionConsult, Safetec

Team URBIS som består av Nordic, Rambøll, SLA, Bjørbekk & Lindheim, Asplan Viak, COWI, Aas-Jakobsen, Per Rasmussen med underleverandører: Haptic Architects, Scenario, NIKU

Ingen prislapp

– Alle de som nå er plukket ut, er med videre i konkurransen som trolig starter i desember, sier Pål Veiby, kommunikasjonsleder i Statsbygg til NRK.

– De skal tegne mellom 90.000 til 100.000 kvadratmeter i nybygg, sier han. I tillegg handler det om å inkludere Høyblokka i utbyggingen. Statsbygg har blant annet sett på det disse arkitektgruppene tidligere har gjort når de har plukket ut deltagerne i konkurransen.

– Vi regner med at konkurransen avsluttes i mars eller april og byggingen skal starte 2020. I 2019 kommer saken til å behandles i Stortinget og da blir også prislappen på utbyggingen av regjeringskvartalet satt, forteller han. Det nye regjeringskvartalet er planlagt ferdigbygget i 2024 eller 2025.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober