500 år gamle norske bøker på turné

Her starter norsk bokhistorie:

Missale Nidrosiense 500 år gammel bok trykket i Norge

Nasjonalbibliotekaren får lov å bla i de gamle skattene. I denne kortvideoen forteller han historien om disse to helt spesielle bøkene og viser hvordan de ser ut.

De to bøkene som startet hele den den norske bokhistorien skal ut av sikringsmagasinet på reise rundt i landet.

Nå løftes de første norske bøkene varsomt ut og ned av spesialkofferten de oppbevares i, på reise rundt i landet. Publikum får ikke bla i det skjøre papiret på de to gamle skriftene, men de får iallefall se dem på nært hold.

Nå reiser «Missale Nidrosiense» og «Breviarium Nidrosiense» på turné i anledning Bokåret 2019.

Bor dypt under bakken

I Nasjonalbiblioteket blir bøkene oppbevart dypt under bakken i et nøye regulert klima. Bare en sjelden gang i blant blir de hentet opp fra sikringsmagasinet.

«Missale Nidrosiense» er en messebok, og «Breviarium Nidrosiense» er en håndbok for prester når de holdt seremonier. Dette er de eldste bøkene i samlingen til Nasjonalbiblioteket.

Det var erkebiskop Erik Valkendorf i Trondheim som bestilte de første norske bøkene. De ble laget spesielt til bruk i kirker og var for prester i hele Norge. Bøkene ble fysisk trykt i Paris og København, de første norske trykkeriene kom ikke før flere hundre år senere.

Men fordi de er laget på norsk initiativ, for norske penger og for det norske markedet, og altså er forlagt i Norge, regnes bøkene som norske.

Bøkene markerer starten på de norske trykte bøkene. 500 års-jubileet feires med å sende de to bøkene ut på signingsferd gjennom landet.

Breviarium Nidrosiense trykket i 1519

«Breviarium Nidrosiense», håndbok for de geistlige.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Sin egen reisekoffert

– Med hjelp fra konservatorene våre har vi fått laget en spesialbygget koffert som sikrer de sårbare bøkene mot temperatursvingninger og andre ting som kan skade dem under transporten, sier Hege Stensrud Høsøien som er avdelingsdirektør på Nasjonalbiblioteket.

– Kofferten er den første i sitt slag her i landet, og vi håper å kunne bruke den til flere turnéer i framtiden.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • Pink testet positivt for korona

    Sangeren Pink opplyser at hun har og hennes tre år gamle sønn har testet positivt for koronaviruset. Hun sier at hun og sønnen hadde symptomer for to uker siden, og at de da testet positivt. Familien har siden holdt seg i hjemmekarantene.

  • Sangeren Bill Withers er død

    Den amerikanske sangeren og komponisten som blant annet sto bak låten «Ain't No Sunshine» er død, 81 år gammel. Withers døde av hjerteproblemer tidligere denne uken.

    Bill Withers
    Foto: Reed Saxon / NTB/Scanpix

Flere kulturnyheter

Hjemmekontor kan være ensomt, også for KORK, men hvem blir ikke glad av å spille denne udødelige klassikeren alenesammen?

All By Myself med KORK (Korona edition)

Hjemmekontor kan være ensomt, også for KORK, men hvem blir ikke glad av å spille denne udødelige klassikeren alenesammen?