NRK Meny
Normal

Disse har vunnet Nobels litteraturpris de ti siste årene

De to siste årene har verdens viktigste litteraturpris gått til en amerikansk artist og poet og en hviterussisk forfatter av sakprosa. Svenska Akademien, som deler ut prisen, har gjort det vanskeligere å tippe vinneren.

Svetlana Aleksijevitsj

SAKPROSA: Da Svetlana Aleksijevitsj fra Hviterussland fikk Nobels litteraturpris for to år siden, varslet det en utvidelse av listen over hvem som kunne få Nobels litteraturpris.

Foto: M. Kabakova

Taktskiftet skjedde da Svetlana Aleksijevitsj fikk Nobelprisen i litteratur i 2015. Hun ble hedret for sitt mangfoldige forfatterskap, mye av det er sakprosa.

Året etter, i 2016 var litteraturkritikerne sikre på at tildelingen av prisen til artist og poet Bob Dylan var et vendepunkt for verdens viktigste litteraturpris. Nå var feltet av aktuelle forfattere for alvor utvidet.

Kjente og ukjente

I 2014 fikk franske Patrick Modiano litteraturprisen, heder, penger og ære.

– Dette er en veldig stor overraskelse, spesielt siden det ikke er så lenge siden Frankrike har fått den. Den Svenska Akademien fornekter seg ikke, sa NRKs litteraturkritiker Marta Norheim.

Alice Munro

NOVELLEKUNST: I 2013 var det den kanadiske novellemesteren Alice Munro som fikk prisen

Foto: Derek Shapton

En skikkelig outsider

I 2012 var det duket for en skikkelig outsider, få hadde tippet kinesiske Mo Yan på forhånd. Et av spillene hos et av spillselskapene ga en gevinst på 300 000 kroner til den som hadde veddet på ham.

I 2011 jublet hjemlandet til Svenska Akademien da Tomas Tranströmer endelig fikk den viktige litteraturprisen. Han var en svært populær forfatter i Sverige, og døde i 2015. Hans diktsamlinger er oversatt til 50 språk.

Mo Yan

KINESISKE MO YAN: Vinneren i 2012 var en skikkelig overraskelse.

Foto: STR/Afp

I 2010 var det Perus store forfatter Mario Vargas Llosa som fikk Nobels litteraturpris. Han er blant forfatterne som er kjent verden over.

LES: En intrikat roman om aldrende helter

I 2009 var det tyske Herta Müller som fikk prisen. Hun skriver bøker med perspektiv fra folkegruppen hun selv tilhører, den tysktalene delen av Romania.

I 2008 vant den franske forfatteren J.M.G. Le Clézio, kjent for sine tretti bøker: noveller, romaner.

Misfornøyd Lessing

Året før, i 2007 var prisvinneren faktisk misfornøyd. En av verdens mest kjente kvinnelige samtidsforfattere, Doris Lessing debuterte allerede i 1949 og var født i 1919. Hun, og mange med henne mente hun burde ha fått prisen før.

Doris Lessing

DORIS LESSING: Vinner av Nobelprisen i litteratur for ti år siden, synes hun kunne ha fått den før.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Spilte inn film i uvær i Lofoten

  I helgen besøkte orkesteret NOSO toppen av Rytiden i Lofoten i et heftig utvær. Fjellturen var i forbindelse med filminnspillingen av Jan Vardøens dokmentar om komponisten Philip Glass sitt verk «A Decent into the Maelstrom».

 • Obama deler lesetips

  I helga delte Barack Obama seks lesetips med følgjarane sine på Facebook. Den tidlegare presidenten innrømde at desse bøkene er noko tyngre enn det han kjem til å lese i sommar.

 • Smurfer i virtuell virkeligehet

  I år feirer belgierne smurfenes 60 års jubileum ved å invitere tilhengere inn i en stor virtuell smurfeverden. Det melder nyhetsbyrået Reuters. Gjennom hologrammer og virtuell virkelighetsteknologi kan besøkende på Bruxelles Expo bli like små som smurfer, og oppleve mystiske skoger og bo i smurfehus. Det er tegneserieskaperen Peyo som først tegnet smurfene som bifigurer i en annen fortelling. De små, blå skogsdvergene med hvite hatter ble raskt populære, og i 1959 fikk de sitt første eget album. Det har til dags dato kommet 26 smurfealbum og fire spillefilmer, senest i 2011.

  Laster Twitter-innhold