Disse har vunnet Nobels litteraturpris de ti siste årene

De to siste årene har verdens viktigste litteraturpris gått til en amerikansk artist og poet og en hviterussisk forfatter av sakprosa. Svenska Akademien, som deler ut prisen, har gjort det vanskeligere å tippe vinneren.

Svetlana Aleksijevitsj

SAKPROSA: Da Svetlana Aleksijevitsj fra Hviterussland fikk Nobels litteraturpris for to år siden, varslet det en utvidelse av listen over hvem som kunne få Nobels litteraturpris.

Foto: M. Kabakova

Taktskiftet skjedde da Svetlana Aleksijevitsj fikk Nobelprisen i litteratur i 2015. Hun ble hedret for sitt mangfoldige forfatterskap, mye av det er sakprosa.

Året etter, i 2016 var litteraturkritikerne sikre på at tildelingen av prisen til artist og poet Bob Dylan var et vendepunkt for verdens viktigste litteraturpris. Nå var feltet av aktuelle forfattere for alvor utvidet.

Kjente og ukjente

I 2014 fikk franske Patrick Modiano litteraturprisen, heder, penger og ære.

– Dette er en veldig stor overraskelse, spesielt siden det ikke er så lenge siden Frankrike har fått den. Den Svenska Akademien fornekter seg ikke, sa NRKs litteraturkritiker Marta Norheim.

Alice Munro

NOVELLEKUNST: I 2013 var det den kanadiske novellemesteren Alice Munro som fikk prisen

Foto: Derek Shapton

En skikkelig outsider

I 2012 var det duket for en skikkelig outsider, få hadde tippet kinesiske Mo Yan på forhånd. Et av spillene hos et av spillselskapene ga en gevinst på 300 000 kroner til den som hadde veddet på ham.

I 2011 jublet hjemlandet til Svenska Akademien da Tomas Tranströmer endelig fikk den viktige litteraturprisen. Han var en svært populær forfatter i Sverige, og døde i 2015. Hans diktsamlinger er oversatt til 50 språk.

Mo Yan

KINESISKE MO YAN: Vinneren i 2012 var en skikkelig overraskelse.

Foto: STR/Afp

I 2010 var det Perus store forfatter Mario Vargas Llosa som fikk Nobels litteraturpris. Han er blant forfatterne som er kjent verden over.

LES: En intrikat roman om aldrende helter

I 2009 var det tyske Herta Müller som fikk prisen. Hun skriver bøker med perspektiv fra folkegruppen hun selv tilhører, den tysktalene delen av Romania.

I 2008 vant den franske forfatteren J.M.G. Le Clézio, kjent for sine tretti bøker: noveller, romaner.

Misfornøyd Lessing

Året før, i 2007 var prisvinneren faktisk misfornøyd. En av verdens mest kjente kvinnelige samtidsforfattere, Doris Lessing debuterte allerede i 1949 og var født i 1919. Hun, og mange med henne mente hun burde ha fått prisen før.

Doris Lessing

DORIS LESSING: Vinner av Nobelprisen i litteratur for ti år siden, synes hun kunne ha fått den før.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Dronning Elizabeth II trekker orden

  I 2004 ble Harvey Weinsten tildelt æresordenen CBE på grunnlag av sin innsats for britisk film. I dag trakk Storbritannias dronning ordenen tilbake og ber om at Weinsteins navn skal fjernes fra registeret, melder The Daily Mail. Filmprodusenten er dømt for voldtekt.

 • – Det var noe flott med det

  – Selv om jeg og søsteren min satt der og fniste, forteller Odd Nordstoga om å besøke bestemorens kapell i kjelleren hennes. Den er en av historiene bak albumet «Fatig ferdamann». Hør tre nye låter live i Kulturstripa.

  Odd Nordstoga
 • Weinstein fratatt utmerkelse

  Den tidligere filmprodusenten Harvey Weinstein er fratatt ærespris etter anklagene om seksuelle overgrep, melder BBC. Weinstein ble tildelt utmerkelsen CBE i 2014 for hans bidrag til filmbransjen. Dronning Elizabeth bekrefter at prisen er annullert.