NRK Meny
Normal

Disse er nominert til årets Gullbarbie

Hvert år deler Press ut pris til den aktøren som «er best til å få ungdom til å føle seg verst». I år er Brun og Blid, Dagbladet og Proteinfabrikken nominert.

Brun og Blid

VERSTING: Solsenterkjeden Brun og Blid står ikke høyt i kurs hos Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press. De mener plakater som denne får ungdom til å føle seg dårlig.

Foto: Faksimile

Dagbladet

DAGBLADET: I sin nominasjon trekker Press frem at Dagbladets aviser ofte står i samme høyde som et barns øyne, og at de derfor ikke bør ha oppslag som dette.

Foto: faksimile

For sjette året på rad deler Press, Redd Barnas ungdomsorganisasjon, ut årets Gullbarbie.

Prisen skal være en motvekt til kroppspress og deles ut til den aktøren som «er best til å få ungdom til å føle seg verst».

I dag starter stemmegivningen, der folket skal velge blant de tre nominerte.

Tidligere har blant annet Russedress, Jack & Jones og Victorias Secret stukket av med den tvilsomme æren.

I år er alle de tre nominerte fra Norge.

 • Solsenterkjeden Brun og Blid er nominert for sine reklamer, som Press mener er tydelig retusjerte og bruker de samme lettkledde modellene i de fleste av annonsene.
 • Avisen Dagbladet er nominert for seksualisering og bruk av gamle kjønnsroller, mener Press. De trekker også frem at Dagbladet ofte står på høyde med barns øyne på utsalgssteder, og at man derfor burde brukt andre virkemidler for å selge aviser.
 • Kosttilskuddsprodusenten Proteinfabrikken er nominert for reklamene sine, som Press mener retter seg spesielt mot unge gutter og forteller dem hvordan de skal se ut.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Proteinfabrikken

PROTEINFABRIKKEN: Proteinfabrikken fremmer styrke og sunnhet, men får likevel barn og unge til å føle seg dårlige, mener Press.

Foto: faksimile

Dagbladet kommer med følgende kommentar til nominasjonen.

– Vi tar til etterretning at Press har nominert oss, og synes det er fint at engasjerte ungdommer viser at de er opptatt av papiraviser. Utover det har vi ingen kommentarer til nominasjonen, sier Hilde Schjerve, fungerende nyhetsredaktør i Dagbladet.

Proteinfabrikken sier til NRK.no at de støtter utdelingen av Gullbarbien.

Egil Berli-Johnsen

POSITIV: Egil Berli-Johnsen i Proteinfabrikken sier han støtter Gullbarbien og vil det skal komme noe positivt ut av nominasjonen.

Foto: Proteinfabrikken

– Først vil jeg si at Gullbarbien er et kjempeinitiativ. De som står bak og måten de velger ut stemmer i samfunnet de vil kritisere er helt legitimt. Flott motiv, helt i orden, sier salgssjef Egil Berli-Johnsen.

Proteinfabrikken er fast bestemt på at det skal komme noe positivt ut av nominasjonen.

– Vi er ikke veldig lei oss for å bli nominert. Jeg forstår hvorfor vi blir sett på som en kommunikator som gir dårlige følelser til enkelte. Jeg synes det er litt rart at vi skal få pepper for én av de tusen tingene vi gjør i løpet av et år, men vi tar det konstruktivt.

Likevel er han ikke helt fornøyd med å bli nominert.

– Når det er sagt synes vi den er litt ufortjent. Vi prøver å hylle mosjonister og de som trener, og så ender det på en måte opp med å bli en forfengelighetskonkurranse. Det synes ikke vi er negativt, med det synes Press.

Det har ikke lyktes NRK.no å få kommentar fra Brun og Blid og i dag.

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS