Hopp til innhold

Disse deltar på festmiddagen på kongsgården

I kveld avsluttes dronningens bursdagsfeiring med en festaften på Bygdø Kongsgård. Festen er kongeparets felles 80-årsfeiring.

gjester
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Gjestene ankom kongsgården rundt klokken kvart over syv. Dronning Sonja er ikledd en fotsid, lilla kjole, og kongeparet hilste på gjestene som ankom. Blant gjestene er ordfører i Oslo kommune, Marianne Borgen.

Prinsesse Astrid ble tatt i mot av kongeparet. Lis Haraldsen, enken etter dronning Sonjas bror, har også ankommet festen.

Artist Magne Furuholmen og hans kone er også blant gjestene i kveld. Magne Furuholmen har blitt nær venn av dronningen de senere årene.

Kongeparet tar imot venner og familie til 80-årsfeiring.

Statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes ankom sammen til kongsgården - statsministeren ikledd en lang, grønn kjole.

NRK har også fått bekreftet at Marius Borg Høiby og hans kjæreste Linn Helena Nilsen vil være tilstede i kveld.

Politikerne Fabian Stang og Catharina Munthe er gjengangere på kongelige fester, og er også gjester i kveldens bursdagsfeiring.

Kronprinsparet ankom festen sammen med Kronprinsesse Mette-Marits mor, Marit Tjessem og Prinsesse Märtha Louise.

Dans, mat og drikke

Til festen i kveld er nære venner, samarbeidspartnere gjennom flere år og familie invitert. Etter hva NRK erfarer er det rundt 100 mennesker invitert til hagefesten. Der blir det god mat, god drikke og dans. Det er kjent at dronningen er svært glad i å danse, gjerne til live jazz-musikk.

Tidligere i dag har dronningen feiret bursdagen med avduking av statue i Slottsparken, og åpning av KunstStallen ved slottet. Da KunstStallen skulle åpnes, holdt dronningen tale for gjestene. Hun sa det var en drøm som gikk i oppfyllelse.

– Som dere vet har jeg de senere årene hatt et ekstra engasjement for å fremme den grafiske kunsten. Det å åpne KunstStallen med en utstilling av grafikk, er en drøm for meg.

Hun takket samtidig for alle gaver, og fortalte at hun ser frem til å ønske nye kunstnere og kunstformer velkommen i KunstStallen i fremtiden.

Dronning Sonja 80 år.

KUNSTSTALLEN: Dronning Sonja og kong Harald i den nyåpnede KunstStallen på dronningens 80- årsdag.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.