Disse deltar i Mesternes mester

Ekteparet Mikkelsplass og skihopper Lars Bystøl er blant deltakerne i neste sesong av Mesternes mester.

Om få uker drar et nytt knippe toppidrettsutøvere til Sicilia for å spille inn sjette sesong av Mesternes mester.

Lista over deltakere er nå klar, og blant de største godbitene er at Tora Berger er på plass noen få måneder etter at hun tok to OL-gull i Sotsji.

I tillegg gjør den Torino-OL-gullvinnende skihopperen Lars Bystøl comeback. Det er også klart for en ny ekteparduell når herr og fru Mikkelsplass skal kjempe mot hverandre.

Dette er deltakerne:

 • Tora Berger (33) – skiskyting
 • Marit Mikkelsplass (49) – langrenn
 • Kari Schibevaag (35) – kiting
 • Mette Solli (39) – kickboksing
 • Monica Valen (43) – sykling
 • Frode Andresen (40) – skiskyting
 • Pål Gunnar Mikkelsplass (53) – langrenn
 • Aleksander Hetland (31) – svømming
 • Mini Jakobsen (48) – fotball
 • Lars Bystøl (35) – skihopp
 • Harald Martin Brattbakk (43) – fotball

(En deltaker nummer elleve blir dessuten presentert om et par dager. Se bilder og mer info om alle deltakere i billedgalleriet over. )

Bystøl: Jeg er i bra form

Lars Bystøl, som la opp som skihopper i 2010, gleder seg til å bli med til Sicilia.

– Det blir en artig opplevelse, og det blir stas å treffe nye folk. Jeg har sett på programmet i ny og ne, men aldri en hel sesong, sier Bystøl.

Han har bodd på Voss siden han la opp, og er en aktiv bruker av friluftsmulighetene i området. Derfor har han ikke måttet ta noe skippertak før avreise Sicilia for å få kondisen på plass.

– Jeg er i bra form. Jeg er mye i fysisk aktivitet som snekker, og drar mye på fjellturer, sier han.

Lars Bystøl og Espen Bredesen

Lars Bystøl overrasket da han tok OL-gull i hopp i Torino i 2006. Vel hjemme i Norge ble han innviet i «Gullklubben» av Espen Bredesen, som vant OL-gull på Lillehammer.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

– Har du savnet skisporten etter at du la opp?

– Jeg har stått på ski hele tida, og jeg savner ikke å konkurrere. Det jeg savner er å trene sammen i en gruppe som pusher hverandre fremover, sier Bystøl, som selv har en formening om hvilke type øvelser han kan hevde seg i:

– Ting som har med balanse å gjøre, eller alt som handler om fart, action og moro, sier han.

– Sterke kvinnelige utøvere

NRKs prosjektredaktør Pia Basberg er strålende fornøyd med deltakerlista for neste sesong av Mesternes Mester, som har premiere på NRK1 i januar 2015.

– Det er en veldig sterk liste. Vi har hatt kjempeflaks med at Tora Berger takket ja kort tid etter at hun la opp som utøver. I tillegg blir det utrolig gøy å se ekteparet Mikkelsplass i tvekamp med hverandre, sier Basberg.

Dette er ikke første gang et idrettsektepar skal møtes til tøff kappestrid. I tredje episode av første sesong møttes Ove og Berit Aunli i nattesten, hvor sistnevnte røk ut.

Pia Basberg

NRKs prosjektredaktør Pia Basberg.

Foto: Julia Marie Nagelstad / NRK

– Dette er den dårligste seieren jeg noensinne har vunnet, sa Ove Aunli etterpå.

Basberg sier at deltakerlista mønstrer noen meget sterke kvinnelige utøvere, og trekker frem kiteren Kari Schibevaag, som har utrolige 18 VM-gull, samt to ganger verdensmester i kickboksing, Mette Solli.

– Det er viktig at deltakerne er fra et bredt spekter av idretter, men også at de er mestere innen sin idrett, sier hun.

Det er bare menn som har vunnet Mesternes Mester , men Basberg tror dette kan snu og at vi nå får en kvinnelig vinner.

– Det bør være fullt mulig. Det er noe vi tenker på hvert eneste år, sier hun.

Får inn mange forslag

Basberg skryter av tidligere sandvolleyballspiller Jan Kvalheim, som har jobbet hos produksjonsselskapet Rubicon med å hanke inn utøvere til konkurransen.

– Han var jo deltaker selv i konkurransen, pluss at han kjenner mange idrettsutøvere og har respekt i bransjen. Samtidig kjenner nok de fleste til konseptet nå, så folk vet hva de går til når de blir bedt om å delta, sier Basberg.

Berit og Ove Aunli

Ove Aunli slo ut sin kone Berit i nattesten i første sesong av Mesternes Mester i 2009. Nå er det duket for en ny ekteskapsduell.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Får dere mange telefoner fra fallerte idrettshelter som ønsker å delta?

– Haha, nei, men publikum er veldig flinke til å sende inn forslag til oss, så vi har alltid mange gode navn på blokka.

Programleder Dag Erik Pedersen er entusiastisk med tanke på at neste sesong spilles inn på den italienske øya Sicilia.

– Jeg har siklet på denne locationen i mange år. Det er et drømmested å få lov til å filme, har han tidligere sagt til NRK.

Johan Remen Evensen, Susann Goksør, Marco Elsafadi

Johan Remen Evensen, Susann Goksør og Marco Elsafadi var de tre som sto igjen til slutt under årets runde av Mesternes mester. Elsafadi trakk det lengste strået og vant finalen.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

Kulturstrøm

 • Ukjent Rembrandt i Sverige?

  Kunsthistoriker og konservator Anna Bronzoni Catellani er sikker i sin sak: Et angivelig selvportrett av Rembrandt som befinner seg i Sverige er ekte. – All teknisk analyse tilsier at dette er malt av mesteren selv, sier hun til Sveriges Radio. I så fall er det verdt flere titalls millioner kroner.

 • Sparket dirigent inn i varmen

  Italienske Daniele Gatti ble sparket på dagen i et av verdens ledende symfoniorkestre, Concertgebouw i Amsterdam etter anklager om seksuell trakassering. Nå har to av hans dirigentvenner invitert ham inn i varmen igjen. Ifølge SlippedDisc har Mariss Jansons invitert ham til å dirigere Bayersk Radio Symfoniorkster, mens Valery Gergiev har invitert ham til St. Petersburg.

  Daniele Gatti
  Foto: STUART RAMSON / AP
 • Kanye West i Uganda

  Kanye West, som nå kaller seg Ye, er i Uganda for å ferdigstille sitt kommende album «Yandi». Den særegne artisten har nå lagt ut en video på Twitter, der han under overskriften «Spaceship calling Earth» hilser fra noe han kaller 3 Dome Uganda. Ifølge sørafrikanske Times har mange spekulert i at det kan dreie seg om et popup-studio (NTB).

  Kanye West
  Foto: Eduardo Munoz / Reuters