Hopp til innhold

Få med deg disse nye Sør-afrikanerne

Vold mot kvinner, homofili og makt-arroganse er temaer som opptar flere nye forfattere i Sør-Afrika, ifølge vår ekspert Olav André Manum. Disse bøkene bør du få med deg om det moderne Sør-Afrika.

Bøker fra Sør-Afrika

Bøkene fra Sør-Afrika er ikke utgitt på norsk, og men finnes foreløpig på engelsk.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Mange nye stemmer har kommet til siden 2003. Ikke alt er av så god kvalitet, men mange viktige temaer tas opp og det er viktig å la nye stemmer komme til, mener Olav André Manum, som er frilansjournalist og skribent og bor i Sør-Afrika store deler av året.

– Sør-Afrika har kommet langt etter apartheid-problematikken, som er det vi fleste forbinder med Sør-Afrika, sier Olav André Manum,

«A Traumatic Revenge» av Tshifhiwa Given Mukwevho

"A Traumatic Revenge" av Tshifhiwa Given Mukwevho. Dette er en av de nyere romanene fra Sør-Afrika, forteller Olav André Manum. Han bor i perioder i Sør-Afrika og jobber som frilansjournalist og skribent.

Novellesamlingen handler om gatebarn, småkriminelle og tidligere innsatte. De 11 novellene i boken handler om livet utenfor storbyene i Sør-Afrika.

– Given er en av bølgen av nye sørafrikanske forfattere. Han satt 11 år i ungdomsfengsel for småkriminalitet og det var her han begynte å skrive, sier Olav André Manum om boken.

«Way Back Home» av Niq Mhlongo

"Way Back Home" av Niq Mholongo er forfatterens tredje roman. Hodedpersonen er en usympatisk svart forretningsmann. Boken er en av flere nye sørafrikanske romaner, som tar om nye temaer, forteller Olav André Manum. Han er frilansjournalist og skribent og bor i perioder i Sør-Afrika.

Dette er hans tredje roman. Han vokste opp i Soweto, studerte Jus i Cape Town, og studerte litteratur i Johannesburg. Romanen tar utgangspunkt i dagens politiske situasjon i Sør-Afrika, handlingen er lagt til Johannesburg og hovedpersonen er en ganske usympatisk svart forretningsmann.

– Han er den forfatteren som satte i gang den nye bølgen av unge, svarte sørafrikanske forfattere, sier Manum.

«Sweet Medicine» av Panashe Chigumadzi

"Sweet Medicine" av Panashe Chigumadzi er en av de nyere sørafrikanske romanene å få med seg, mener Olav André Manum, som er skribent og bosatt i Sør-Afrika.

Forfatteren er opprinnelig fra Zimbabwa, men hun har bodd i Sør-Afrika det meste av livet. Boken er hennes debutroman, og tar opp kvinners stilling i et Zimbabwe som er bankerott både økonomisk og moralsk. Hovedpersonen i boken må ta noen valg som bryter med både hennes kristne oppdragelse og hennes afrikanske tradisjoner. Hun forfører en eldre mann med viktige forbindelser.

– Hun får ham til å skille seg fra kona, og flytter inn sammen med ham. Det betyr at hun bryter med tradisjonene, men også at familien som både er kristen og tradisjonell bryter med henne. Samtidig vil de ha adgang til luksusgodene datteren gir dem tilgang på.

– Boken fikk mye kritikk fordi heltinnen ikke var feministisk nok, og tok feil falg. Men også mye respons fra kvinner som kjente seg igjen i de forholdene romanen skildrer, sier Manum.

«Piggy Boy`s Blues» av Nakhane Touré

"Piggy Boy`s Blues" av firfattereb Bajgabe Touré, er ifølge Olav André Manum en av de få Sørafrikanske bøkene som tar opp aktuelle temaer som homofili.

Dette er hans debutroman. Han er også prisbelønt musiker i Sør-Afrika. Romanen fikk stor oppmerksomhet fordi den er en av de få som tar opp temaet homofili i sørafrikansk offentlighet.

– Den er i tillegg til en roman om et vanskelig kjærlighetsforhold mellom to menn, og en slektskrønike. Han utforsker også hvordan historien påvirker nåtiden og for eksempel bidrar til at vold blir et svar på alle utfordringer folk har.

«Black Widow Society» av Angela Makholwa

"Black Widow" av Niq Mhlongo. Boken er en av mange nye sørafrikanske , og blir omtalt av Olav André Manum.

Hun skriver ut i fra et feministisk perspektiv. I tillegg til å være forfatter, er hun forretningskvinne og har bakgrunn som journalist. Dette er hennes tredje bok. Den tar opp et problem som finnes i alle samfunnslag, også hos de med utdanning og makt.

– Dette er en ondskapsfull og vittig kriminalroman om en gruppe kvinner som ser seg lei av vold fra kjærester og ektemenn. De bestemmer seg for å ta saken i egne hender og å sette mannfolkene på plass.De hyrer inn en leiemorder.

– Mottakelsen var delt. De yngre så humoren, mens de eldre så problemene. Gutta sa for eksempel« kan jeg forvente at kjæresten min tar live av meg nå?» og så lo de, sier Manum.

Hør også Olav André Manum om sørafrikansk litteratur, i Kulturhuset:

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh