Hopp til innhold

Disse bøkene kan du lese i høst

Lurer du på hva du skal lese når sommeren er over? Vi gir deg en oversikt over bøker du kan vente deg det neste halvåret.

Bokhøsten 2011 ny

Bokhøsten nærmer seg, og igjen er det mye å glede seg til.

Foto: Tiden, Afp, Gyldendal, Scanpix, Oktober, Aschehoug, Reuters

Bokhøsten byr blant annet på et gjensyn med Jarle Klepp, nye bøker fra en rekke av Norges mest folkekjære forfattere og den lenge etterlengtede siste boken i Karl Ove Knausgårds «Min Kamp»-serie.

Nytt fra P2-lytternes favoritter

Intet mindre enn fire av fjorårets seks nominerte til P2-lytternes romanpris gir ut nye bøker de kommende månedene.

Tove Nilsen, som i fjor var nominert for Alt som ikke blir slik vi trodde , er snart aktuell igjen med romanen Øyer i hjertet.

Gaute Heivoll var en av høstens store sensasjoner i fjor med boken «Intens spenning og lavmælt refleksjon» . Historien om en pyroman som går løs i Finsland ga Heivoll Brageprisen og høstet begeistret mottakelse fra både presse og lesere.

Til høsten gir han ut Kongens hjerte, som også skal være basert på virkelige hendelser. Ifølge forlagets omtale utspiller handlingen seg på et seilskip i 1775, hvor en far er på vei til Kong Fredriks hospital i København for å prøve å helbrede sin syke datter.

P2-lytternes favoritter

Det blir mye nytt fra fjorårets nominerte til P2s romanpris. Fra venstre: Gaute Heivoll, Carl Frode Tiller, Tove Nilsen og Helga Flatland.

Foto: Paal Audestad, Bjørn Sigurdsøn/Scanpix, Aschehoug

Til tross for suksessen med Før jeg brenner ned, måtte Heivoll i fjor se seg slått av Carl Frode Tillers Innsirkling II i kampen om å bli P2-lytternes favoritt. I oktober er også Tiller tilbake med en ny roman, Portrett av en varulv.

Helga Flatland, som debuterte i fjor med romanen Bli hvis du kan. Reis hvis du må, kommer tilbake med en ny bok om Julie og Tarjei. Den har fått tittelen Alle vil hjem. Ingen vil tilbake, og blir utgitt i september.

Endelig slutt på Knausgårds kamp?

Min kamp 6 omslag
Foto: Forlaget Oktober

Den mest etterlengtede lanseringen er kanskje Karl Ove Knausgårds Min Kamp. Sjette bok.

Den var ventet allerede før jul, men ble utsatt . Da boken ikke kom, ble det spekulert i om den ville dukke opp i butikkhyllene før sommeren, men den gang ei.

Nå opplyser forlaget Oktober at sjette bind i Knausgårds storverk endelig kommer i høst.

Nytt møte med Jarle Klepp

I begynnelsen av september er Tore Renberg klar med en ny bok, Dette er mine gamle dager. Dette blir Renbergs femte bok om Jarle Klepp.

Den første boken i rekken var Mannen som elsket Yngve fra 2003. I 2005 kom bok nummer to, Kompani Orheim, som tok for seg Klepps oppvekst, etterfulgt av Charlotte Isabel Hansen, hvor Jarle er 25 år og litteraturstudent. I Pixley Mapogo fra 2009 er han ti år eldre og er blitt kulturjournalist.

Fra "Mannen som elsket Yngve"

Rolf Kristian Larsen i rollen som Jarle Klepp i filmen «Mannen som elsket Yngve».

Foto: Motlys/Sandrew Metronome Norge

I Dette er mine gamle dager er Klepp snart 38 år gammel, lykkelig gift og har tre barn. Men et møte med en kjenning fra barndommen vekker fortiden til live.

To av bøkene har allerede blitt filmatisert. Mannen som elsket Yngve kom i 2008 med Rolf Kristian Larsen i hovedrollen. I februar fikk kinogjengere gjensyn med Klepp i Jeg reiser alene, regissert av Stian Kristiansen og basert på Charlotte Isabel Hansen.

Tidligere i år ble det også annonsert at produksjonsselskapet Motlys AS har fått 11,7 millioner fra Norsk Filminstitutt for å lage filmen om Kompani Orheim.

Omskrev sin egen roman

En rekke andre folkekjære forfattere gir også ut bøker i høst.

Anne B. Ragde skriver om livet i en blokk utenfor Trondheim på 1960-tallet i Jeg skal gjøre deg så lykkelig. Vigdis Hjorth, som i fjor var aktuell med romanen Lettbent, men alvorlig , kommer tilbake med 30 dager i Sandefjord.

Roy Jacobsen

Forfatter Roy Jacobsen prøvde å omskrive sin egen roman «Virgo» fra 1988, men endte opp med en helt ny bok.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

Erlend Loe er også aktuell denne høsten med Fvonk. For de som lurer, har forfatteren selv skrevet på Twitter at Fvonk er «en tittel og en mann og en bok».

I forlagets omtale står det at Fvonk, som har jobbet i Norges gang- og mosjonsforbund, får «en hybelboer som ikke er hvem som helst. Snarere tvert imot. Tilfeldigvis heter han Jens, og tilfeldigvis er han statsminister».

Forfatter Jan Kjærstad, som ikke har gitt ut en ny bok siden Jeg er brødrene Walker i 2008, er aktuell med Normans område, om en forlagsredaktør som møter kjærligheten. Til Dagbladet har Kjærstad sagt at han aldri har skrevet så nært seg selv som i denne romanen.

En annen som er tilbake på forlagenes høstlister er Roy Jacobsen. Hans nye roman, Anger, er basert på forfatterens egen roman Virgo fra 1988. Det som skulle være en «forbedring» av boken for utgivelse i pocket, utviklet seg til en helt ny roman, som etter alt å dømme når bokhandlene i september.

Nye fantasy-utgivelser på norsk

Det er også mye å glede seg til blant høstens oversettelser. I tillegg til nye bøker fra amerikanske Don DeLillo, chilenske Isabel Allende og Assia Djebar fra Algerie, kommer også to populære fantasy-utgivelser.

Fansen av HBO-serien Game of Thrones får i høst lese den norske oversettelsen av George R. R. Martins Kampen om jerntronen. Sammen med I vargens tid, som kom ut i vår, utgjør denne boken første bind av originalutgaven A Game of Thrones, den første boken i sagaen En Sang om Is og Ild.

George RR Martin Book Signing

Amerikaneren George R. R. Martin har hatt enorm suksess med «A Song of Ice and Fire». Fantasy-serien er også utgangspunkt for HBOs tv-serie «Game Of Thrones», som i år har fått 13 Emmy-nominasjoner.

Foto: Charles Sykes / Ap

På engelsk har den femte boken, A Dance with Dragons, nylig blitt utgitt, til glede for mange som hadde ventet seks år på fortsettelsen av den populære serien. Ifølge Martins nettside er to andre bøker planlagt, The Winds of Winter og A Dream of Spring.

En annen fantasyforfatter som er norgesaktuell denne høsten, er britiske Neil Gaiman, blant annet kjent for eventyrromanen Stjernestøv. Nå får ungdomsromanen Odd and the Frost Giants også en norsk versjon utgitt på Kagge Forlag.

Også ventet i høst er Henning Mankells Minnet om en skitten engel og Tatiana de Rosnays nye roman Huset du elsket. Begge blir etter planen sluppet i oktober.

Fra WikiLeaks til Antarktis

Julian Assange på vei til retten
Foto: Lefteris Pitarakis / Ap
Jan Erik Vold på Litteraturhuset

Julian Assange (øverst) og Jan Erik Vold er begge aktuelle denne bokhøsten.

De som foretrekker sakprosa fremfor fiksjon, får også mye å velge mellom når sommeren er over.

I Smarte trekk gir journalist Hallgeir Opedal et portrett av den norske sjakkongen Magnus Carlsen, og Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle kommer med en ny bok om Treholt-saken.

I september gir Cappelen Damm ut Simon Sebag Montefiores storslåtte Jerusalem-«biografi». I forbindelse med lanseringen av den norske oversettelsen, kommer Montefiore til Oslo bokfestival i september.

Til høsten kommer trolig også den ferske WikiLeaks vs verden, hvor WikiLeaks-gründer Julian Assange forteller sin historie.

Norske Cecilie Skog, som sammen med amerikaneren Ryan Waters ble den første som krysset Antarktis kun ved hjelp av ski og muskelkraft , forteller om sine opplevelser i den nøkternt titulerte boken Antarktis.

På lyrikkfronten kan vi blant annet glede oss til Jan Erik Volds nye diktsamling, Store hvite bok å se, som angivelig inneholder tekster om alt fra barndom og forelskelse til Jesus og Buddha.

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.