Disse ble mest sett på kino

Kinoåret er oppsummert og Harry Potter ble fjorårets mest sette film på norske kinoer. Men den siste filmen i Potter-serien ble tett fulgt av en norsk actionsuksess.

Noen av de mest sette filmene på norske kinoer i 2011.

Noen av de mest sette filmene på norske kinoer i 2011.

«Hodejegerne» nådde et besøkstall på 557 086, knappe ti tusen bak «Harry Potter og Dødstalismanene, del 2».

Morten Tyldums film er basert på en bok av Jo Nesbø, og kinotallene er et bevis for at boksuksessen lot seg overføre til film.

Barnefilmer og oppfølgere er det mange av på kinotoppen. «Blåfjell 2», «Knerten i knipe» og «Biler 2» er alle blant de mest sette filmene.

Tok farvel med Potter

Harry Potter.

Harry Potter troner på topp når kinoregnskapet for 2011 skal gjøres opp.

Foto: Murray Close / AP

For de litt eldre var «Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides» og den fjerde «Twilight»-filmen populære kinovalg. Men det var Harry Potter som trakk absolutt flest til kinosalen.

Filmene om trollmannen har vært en enorm kassasuksess og interessen viste seg for fullt når den avsluttende filmen skulle vises i sommer. Fansen stimet sammen i Potter-insprerte kostymer og overnattet i kinokø for å ta farvel med en lang epoke kinomagi.

Hentet til Hollywood

«Hodejegerne» har gjort stor suksess i Norge og Danmark. Derfor er forventningene er store når filmen skal lanseres i USA og flere andre land på starten av året.

Suksessen har også åpnet dører for regissør Morten Tyldum. Han er hentet til Hollywood hvor han skal regidebutere med thrilleren «What happened to Monday».

Filmen er beskrevet som en futuristisk thriller og handler om en søskenflokk med syvlinger i et samfunn der ettbarns-politikken rår, og søsken er forbudt.

Kulturstrøm