NRK Meny
Normal

Disse artistene støtter de ulike presidentkandidatene

Hadde presidentvalgkampet handlet om å ha de største artistene på sin side, ville Hillary Clinton ha vunnet allerede nå.

Artister som støtter Hillary Clinton

STJERNELAG: – Hillary Clinton er i en særklasse. Hun har alle de største artistene, sier Thor Steinhovden. Øverst fra venstre og med klokken: Pharrell Williams, Jon Bon Jovi, Beyoncé, Ellie Goulding, Lady Gaga og Katy Perry.

Foto: scanpix

Hillary Clinton og Katy Perry

HAR DRAGET: Hillary Clinton har fått støtteerklæringer fra en lang rekke superstjerner, deriblant Katy Perry.

Foto: SCOTT MORGAN / Reuters

Nominasjonsvalgene i USA er godt i gang med Hillary Clinton og Bernie Sanders på demokratenes side, og Donald Trump, Marco Rubio, Jeb Bush, og Ted Cruz som noen av kandidatene på republikanernes side. Alle kjemper om å bli USAs neste president.

Og i den kampen får de fleste av dem stjernehjelp. Amerikanske musikkartister hjelper gjerne den kandidaten de liker best, og Hillary Clinton befinner seg i en egen klasse.

Beyoncé, Elton John, Kanye West og Morrissey er noen av dem som støtter henne.

– Hillary Clinton er i en særklasse. Hun har alle de største artistene, mens Bernie Sanders har en mer «underground following» med band som tiltrekker seg mange unge velgere, sier rådgiver Thor Steinhovden i Tankesmien Agenda, som har jobbet ved den amerikanske ambassaden i Oslo og bodd mange år i USA.

The Guardian har samlet en liste over hvilke artister som har gått ut og støttet hvilken presidentkandidat:

Bernie Sanders

Det mangler ikke på støtte fra artister for 74-åringen fra New York. I forrige uke spilte indiebandet Vampire Weekend sin første konsert på to år da de spilte for Bernie Sanders på et samlingsmøte i Iowa. Og Red Hot Chili Peppers opptrådte fredag i sammenheng med Sanders' nominasjonsvalg.

I tillegg har han støtte fra hip hop-artister som Killer Mike og Lil B, mens også middelaldrende medlemmer fra indiebandene Dinosaur Jr. Dead Kennedys, Sonic Youth, The Stooges og Foo Fighters håper Sanders blir president.

Simon & Garfunkel har tillatt at Sanders bruker deres låt «America», men har ikke kommet med noen støtteerklæring til kandidaten.

Bernie Sanders og Vampire Weekend

STØTTER BERNIE SANDERS: Vampire Weekend.

Foto: MARK KAUZLARICH / Reuters

Hillary Clinton

Utover nevnte Beyoncé, Elton John, Kanye West og Morrissey, sitter Clinton på en overbevisende liste over superstjerner som går gode for henne:

Pharrell Williams, Katie Perry, Christina Aguilera, Burt Bacharach, Tony Bennett, Jon Bon Jovi, Mariah Carey, Cher, Kelly Clarkson, Ellie Goulding, Ice-T, Ja Rule, Elton John, Quincy Jones, Lady Gaga, Jennifer Lopez, Ricky Martin, Janelle Monáe, Snoop Dogg, 50 Cent, Sting, Barbra Streisand, James Taylor, Usher, will.i.am og Stevie Wonder.

Steinhovden sier dette om at Clinton har sikret seg dette artistgalleriet:

– Historisk sett er det demokratene som har klart flest fans fra Hollywood og New York, der mye av musikkbransjen er. I 2008 tror jeg rundt 80 prosent av pengebidragene til demokratene kom fra den bransjen. Det er vanskelig å sette fingeren på hvorfor det er sånn, men bransjene tilhører det som har blitt sett på som den liberale siden i USA. Det ene unntaket er kanskje countrymusikk, som er republikansk territorium.

Donald Trump

Loretta Lynn

STØTTER DONALD TRUMP: Loretta Lynn.

Foto: RICK DIAMOND / Afp

Mens de to demokratiske kandidatene har stor støtte blant de største artistene, kan ikke det samme sies om de republikanske kandidatene.

Countryartist Loretta Lynn er en av få kjente artister som støtter Donald Trump. Azelia Banks har kommet med en noe underlig støtteerklæring, hvor hun sier at Trump er ond på lik linje med USA, og at landet derfor trenger ham som president for å holde følge med seg selv.

I forrige uke gikk Adele ut og nektet Donald Trump å bruke musikken hennes. Frontmann i rockebandet Aerosmith, Steven Tyler, har også beordret Trump om å holde seg unna musikken deres.

Uten at Steinhovden tror det betyr så mye for Trumps del.

– Aerosmith kom med en lignende kommentar som Adele allerede i høst og da sa Donald Trump ganske enkelt at dette var det beste som hadde skjedd Aerosmith de siste ti årene, for de fikk faktisk litt oppmerksomhet, sier Steinhovden.

Marco Rubio og de andre

Johnny van Zant

STØTTER MARCO RUBIO: Johnny Van Zant.

Foto: STUART RAMSON / Ap

Marco Rubio, som mange mener ligger best an til å slå Trump i kampen om å bli republikansk presidentkandidat kan foreløpig bare skilte med Johnny Van Zant, vokalist i det legendariske sørstatsrockebandet Lynyrd Skynyrd.

Jeb Bush har blitt anbefalt av countryartist Toby Keith, mens ingen kjente artister har omfavnet Ted Cruz, ifølge The Guardian.

Men har det noe å si?

– Ja, man kan si at det har noe å si. Det å ha kjente personligheter med seg, det skaper en viss symbolikk for de ulike kandidatene. Amerikansk valgkamp handler jo veldig ofte om kandidater, men også om et budskap; det velgeren og kandidaten kan gjøre sammen. Obama hadde jo for eksempel Change i 2008, og det å ha artister som formidler det budskapet, det er noe som hjelper de ganske mye, sier Steinhovden til NRK.

Bill Clinton, Michael Jackson og Stevie Nicks

DEMOKRATENE: Tidligere president Bill Clinton hadde også bra drag på kjente artister. Her sammen med Michael Jackson og Stevie Nicks i 1993.

Foto: STR / REUTERS

Kulturstrøm

  • Norges souldronning samler trådene

    I snart 20 år har Beady Belle jazzet opp det norske konsertpublikummet med musikken sin. Nå nøster Beate Slettevold Lech sammen alle sine musikalske inspirasjonstråder på en ny plate. Her ser du henne og bandet live i NRK Spillerom