NRK Meny
Normal

Disney truer med boikott for å stanse homofiendtlig lov

Mediegiganten Disney varsler at de vil droppe fremtidige filminnspillinger i Georgia hvis guvernør Nathan Deal signerer en lov som åpner for diskriminering av homofile.

«Captain America: Civil War»

HOMOFIENDTLIG: Snart premiereklare «Captain America: Civil War» er blant filmene som det siste året er spilt inn i Georgia. Nå kan «sørstatenes Hollywood» måtte klare seg uten inntektene fra Disney og Marvels produksjoner.

Foto: Film Frame/Disney

Forrige uke vedtok delstatsforsamlingen i den amerikanske delstaten et lovforslag som vil la religiøse organisasjoner og ledere nekte å ansette eller gjøre forretninger med homofile hvis det strider mot deres religiøse ovebevisning.

Nå truer mediekonsernet Disney, som eier filmstudioene Marvel og Lucasfilm, med å ta businessen sin et annet sted dersom guvernør Nathan Deal setter sitt godkjentstempel på loven, skriver Hollywood Reporter.

Truer med superhelt-stans

Georgia har de siste årene tiltrukket seg flere store filmproduksjoner, mye takket være en generøs insentivordning for filmskapere som legger innspillinger til delstaten.

Blant dem er den norske regissøren Morten Tyldum, som i vinter har spilt inn «Passengers» med Jennifer Lawrence og Chris Pratt utenfor Atlanta.

Superheltstudioet Marvel har det siste året spilt inn storfilmer som «Guardians of the Galaxy 2» og «Captain America: Civil War» i Georgia, men nå truer altså morselskapet Disney med å pakke trikoten og forlate delstaten for godt.

– Disney og Marvel er inkluderende selskaper, og selv om vi har hatt gode erfaringer med å filme i Georgia, vil vi planlegge å ta businessen vår andre steder dersom lover som tillater diskrimerende praksiser blir vedtatt, sier en talsmann for Disney-konsernet.

Superbowl i fare

Filmstudioet er ikke de eneste som reagerer på lovforslaget.

Tidligere denne uka varslet den amerikanske fotballigaen NFL at Atlanta neppe vil bli vertskap for fremtidige Superbowl-finaler dersom forslaget blir lov.

Selskaper som Coca-Cola og UPS har også markert motstand mot forslaget, som de frykter vil gjøre det vanskeligere å rekruttere kvalifisert arbeidskraft.

Guvernør Nathan Deal har så langt ikke signalisert om han vil signere lovforslaget eller ikke.

Kulturstrøm

  • Jobbar mot neste års festival

    Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.