NRK Meny
Normal

Disney på jakt etter «Aladdin»-karakterer fra Midtøsten

Lover at filmen ikke skal «hvitvaskes» slik mange Hollywood-produksjoner er blitt kritisert for tidligere.

BRITAIN-OFFBEAT

En lysskulptur av sultanens slott i filmen om Aladdin.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Tegnefilmen fra 1992 skal bli spillefilm og går alt som planlagt samles gategutten Aladdin, prinsesse Jasmine, hennes far sultanen og storvisir Jafar foran kameraene allerede denne sommeren.

Dan Lin er produsent og Guy Ritchie har regi på filmen hvor persiske tepper kan fly og gullbelagte tekanner bærer på tre ønsker og blå ånder.

– Vi er ikke her for å lage Prince of Persia. Vi vil lage en film som er autentisk for den delen av verden, sier produsent Dan Lin til filmnettsiden Collider.com

Skal ikke hvitvaskes

Det hele finner sted i det orientalske Agrabah. Et fiktivt sultanat riktignok, men det hindret ikke både republikanere og demokrater i å ta et aktivt standpunkt for eller mot bombing av landet i en undersøkelse utført av Public Policy Polling i starten av 2016.

Uansett, Dan Lins kommentarer kommer etter at Hollywood flere ganger tidligere har blitt kritisert for å velge skuespillere med hvit hudfarge til filmroller hvor karakteren de spiller egentlig kommer fra steder hvor folk har en mørkere hudtone. Fenomenet har til og med fått et navn – såkalt «whitewashing» eller «hvitvasking» på norsk.

Prince of Persia-kritikk

Når Dan Lin sier han ikke vil lage en Prince of Persia-film er det fordi den hvite skuespilleren Jack Gyllenhaal ble valgt til å spille den persiske karakteren «prins Dastan».

Prince of Persia - Jake Gyllenhaal

I filmen «Prince of Persia» spiller Jake Gyllenhaal den persiske karakteren prins Dastan.

Foto: Disney Studios

Men tradisjonen for å velge hvite skuespillere fremfor fargede, går enda lenger bakover i tid. Den amerikanske avisen L.A. Times brukte disse eksemplene i sin kritikk av den hvite hovedrolleinnehaveren i Prince of Persia i 2010:

– Bare tenk: John Wayne som Genghis Khan i «The Conqueror», Peter Sellers' klumsete indiske karakter i «The Party» eller enda mer notorisk, Mickey Rooney's tannfulle karakter Mr. Yunioshi fra «Breakfast at Tiffany's» – selve bestefaren til alle «gulansikt»-stereotypier, skriver avisens artikkelforfatter.

Flere kulturnyheter