NRK Meny
Normal

Disney på jakt etter «Aladdin»-karakterer fra Midtøsten

Lover at filmen ikke skal «hvitvaskes» slik mange Hollywood-produksjoner er blitt kritisert for tidligere.

BRITAIN-OFFBEAT

En lysskulptur av sultanens slott i filmen om Aladdin.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Tegnefilmen fra 1992 skal bli spillefilm og går alt som planlagt samles gategutten Aladdin, prinsesse Jasmine, hennes far sultanen og storvisir Jafar foran kameraene allerede denne sommeren.

Dan Lin er produsent og Guy Ritchie har regi på filmen hvor persiske tepper kan fly og gullbelagte tekanner bærer på tre ønsker og blå ånder.

– Vi er ikke her for å lage Prince of Persia. Vi vil lage en film som er autentisk for den delen av verden, sier produsent Dan Lin til filmnettsiden Collider.com

Skal ikke hvitvaskes

Det hele finner sted i det orientalske Agrabah. Et fiktivt sultanat riktignok, men det hindret ikke både republikanere og demokrater i å ta et aktivt standpunkt for eller mot bombing av landet i en undersøkelse utført av Public Policy Polling i starten av 2016.

Uansett, Dan Lins kommentarer kommer etter at Hollywood flere ganger tidligere har blitt kritisert for å velge skuespillere med hvit hudfarge til filmroller hvor karakteren de spiller egentlig kommer fra steder hvor folk har en mørkere hudtone. Fenomenet har til og med fått et navn – såkalt «whitewashing» eller «hvitvasking» på norsk.

Prince of Persia-kritikk

Når Dan Lin sier han ikke vil lage en Prince of Persia-film er det fordi den hvite skuespilleren Jack Gyllenhaal ble valgt til å spille den persiske karakteren «prins Dastan».

Prince of Persia - Jake Gyllenhaal

I filmen «Prince of Persia» spiller Jake Gyllenhaal den persiske karakteren prins Dastan.

Foto: Disney Studios

Men tradisjonen for å velge hvite skuespillere fremfor fargede, går enda lenger bakover i tid. Den amerikanske avisen L.A. Times brukte disse eksemplene i sin kritikk av den hvite hovedrolleinnehaveren i Prince of Persia i 2010:

– Bare tenk: John Wayne som Genghis Khan i «The Conqueror», Peter Sellers' klumsete indiske karakter i «The Party» eller enda mer notorisk, Mickey Rooney's tannfulle karakter Mr. Yunioshi fra «Breakfast at Tiffany's» – selve bestefaren til alle «gulansikt»-stereotypier, skriver avisens artikkelforfatter.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).