NRK Meny
Normal

Disney med store filmplaner i 2016

2015 var et rekordår for Disney og amerikansk film, men filmstudioet tar ingen pause av den grunn. Se listen over de tolv filmene som er planlagt for 2016.

DISNEY

DISNEY: Administrerende direktør i The Walt Disney Company, Michael Eisner (t.v.), og president Bob Iger (t.h.) har store filmplaner for 2016.

Foto: KEVORK DJANSEZIAN / Ap

Med filmer som «Avengers: Age of Ultron», «Star Wars: The Force Awakens» og «Innsiden Ut» dro Disney store folkemengder inn i kinosalene det siste året. I USA tjente studioet rundt 20,5 milliarder kroner i billettinntekter alene i 2015.

Det plasserte Disney på andreplass over filmstudioene som tjente mest penger i fjor, kun bak Universal. Filmåret 2015 var ifølge nettstedet Boxofficemojo, som overvåker billettinntekter, det beste noensinne for amerikansk film.

Disney satt selv rekord med nesten 52,2 milliarder kroner i filminntekter verden rundt.

Den suksessen er studioet tydeligvis ivrige på å fortsette med. Nettstedet Variety har nemlig laget en liste over hvilke filmer Disney planlegger å komme med i 2016, og det er ikke få. Hele tolv filmer står listet opp som premiereklare i år.

15. april – Jungelboken

Disney har valgt å gjenskape «Jungelboken» basert på Rudyard Kiplings bok fra 1894, som de også lagde tegnefilm av i 1967.

Gutten Mowgli skal spilles av nykommeren Neel Sathi, mens dyrene skal være dataanimerte. Sir Ben Kingsley har blant annet stemmen til Bagheera, mens Bill Murray skal være bjørnen Baloo, Scarlett Johansson slangen Kaa, og Lupita Nyong'o ulvemoren Raksha.

Jon Favreau, som blant annet har regissert «Iron Man», «Iron Man 2» og «Elf», skal regissere filmen. 15. april har filmen premiere i Norge.

29. april – Captain America: Civil War

«Captain America: Civil War» er en ny film basert på Marvels tegneserieunivers, og den tredje om superhelten Captain America.

Filmen handler om en uenighet mellom Captain America, spilt av Chris Evans, og Iron Man, som blir spilt av Robert Downey Jr.

Ikke overraskende er også denne Marvel-filmen stjernespekket, med blant annet Scarlett Johansson, Paul Rudd, Don Cheadle og Elizabeth Olsen i noen av birollene.

27. mai – Alice gjennom speilet

Dette er oppfølgeren til «Alice i Eventyrland» som kom i 2010. Mia Wasikowska og Johnny Depp skal gjenta rollene sine som Alice og den gale hattemakeren, men det er ikke Tim Burton som skal regissere den nye filmen.

«Alice gjennom speilet» har premiere på norske kinoer 27. mai.

29. juni – Oppdrag Dory

Disney har historie med å lage oppfølgere til tidligere suksesser og i sommer kommer filmen «Oppdrag Dory», en direkte oppfølger til «Oppdrag Nemo».

Animasjonsfilmen fra Pixar skal handle om den blå palettkirurgifisken Dory, og hennes søken etter familiens historie.

5. august – SVK – Store Vennlige Kjempe

Steven Spielberg står bak filmatiseringen av Roald Dahls bok med samme navn.« SVK» handler om den foreldreløse jenta Sophie som blir venn med verdens snilleste kjempe, før hun finner ut at de andre kjempene som finnes ikke er like snille.

Filmen lages at DreamWorks, som Spielberg var med å grunnlegge på 90-tallet og er den siste filmen som Disney vil distribuere. Etter «SVK» vil DreamWorks starte samarbeid med Universal.

Oktober – The Light Between Oceans

Det er ikke noen klar internasjonal premieredato for denne filmen, men Filmwebs oversikt over kommende filmer har satt den opp i oktober.

I filmen spiller blant annet Michael Fassbender og svenske Alicia Vikander. Fassbender ble i desember klar som Harry Hole i filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen».

Filmen handler om et ektepar som bor i et fyrhus på vestkysten av Australia som finner en jente alene om bord i en livbåt og bestemmer seg for å beholde henne.

4. november - Doctor Strange

Britiske Benedict Cumberbatch, kjent fra blant annet «Sherlock» og «The Imitation Game», spiller en av Marvels nyeste superhelter, Doctor Strange.

«Doctor Strange» er den andre Marvel-filmen som slippes i 2016 og introduserer fansen for det magiske aspektet i Marvels univers, som til nå kun har blitt representert via Scarlet Witch i «Avengers: Age of Ultron», spilt av Elizabeth Olsen.

Filmen handler om Steven Strange, verdens beste nevrokirurg, som blir skadd i en bilulykke og legger ut på en reise for å helbrede seg selv da han blir introdusert for magi.

Laster Twitter-innhold

16. desember - Ny Star Wars-film

16. desember er dagen Star Wars-fans kan sette en ring rundt i kalenderen.

«Rogue One» er den første enkeltstående filmen i Disneys planer om å lansere en ny Star Wars-film hvert år frem til 2020. I tillegg til den nye trilogien, som «Star Wars: The Force Awakens» sparket i gang, skal tre enkeltstående filmer lages.

«Rogue One» handler om en gruppe opprørere som skal stjele plantegningene for Dødsstjernen. Regissør Gareth Edwards har fått med seg blant annet Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn og Forest Whitaker.

Moana

Etter «Oppdrag Dory» er «Moana» den andre rene animasjonsfilmen Disney slipper i år. Igjen er det ingen norsk dato, men 23. november skal filmen ha premiere i USA.

Filmen handler om en ung kvinne som skal seile i Stillehavet for å finne en sagnomsust øy. Sammen med seg har hun en den legendariske halvguden Maui, som Dwayne «The Rock» Johnson har stemmen til.

Laster Twitter-innhold

Andre filmer

I tillegg til de disse filmene skal Disney også slippe «The Finest Hours», «Pete's Dragon», og «Queen of Katwe».

I sistnevnte møter vi skuespiller Lupita Nyong'o som spiller en jente fra Uganda som blir introdusert for den store verden utenfor Ugandas grenser ved at hun blir sjakkmester. Dette er den tredje Disney-filmen Nyongo spiller i på kort tid, etter «Star Wars: The Force Awakens» og «Jungelboken».

På den amerikanske listen står ikke filmen «Den gode dinosauren» oppført, siden den allerede har hatt premiere i USA. Dette er en animasjonsfilm fra Pixar som handler om hva som ville skjedd med dinosaurene på jorda om ikke den hadde blitt truffet av en meteor. Den har premiere i Norge 22. januar.

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold