Mens forskere på kjønn og likestilling er kritiske, mener NRK Super at Disney tar et smart grep.
Drømmer
Sport, action, musikk, humor og eventyr skal lokke guttene til kanalen som begynner sine sendinger i Skandinavia 12. september.
- Disney XD er for alle barn og voksne, men har et spesielt fokus på gutter, forteller Casper Bjørner, administrerende direktør for Disney Channel Skandinavia.
Han forteller til NRK at «prestasjon» er en av kanalens kjerneverdier, og at serier og programmer som handler om å gjennomføre drømmer blir viktige.
Disney XD, som retter seg mot barn mellom 6 og 14 år, blir Disneys tredje TV-kanal i Norge. Mens Playhouse Disney er for aldersgruppen 2 til 5 år, har også Disney Channel fokus på barn mellom 6 og 14 år. For sistnevnte som blant annet sender serien om superstjerna Hannah Montana, er 60 prosent av seerne jenter.
POPULÆR: Hannah Montana
Foto: Photo Credit: Sam EmersonØkende trend
- Mange barn har preferanser akkurat som voksne, så nå er det tilbud som retter seg mot den gruppen, og det er positivt, sier programdirektør for NRK Super, Vibeke Furst Haugen.
Hun mener at det å bli nisjefokusert er en økende trend, og trekker fram eksempler på kanaler som retter seg mot for eksempel sports-, film- eller dyreinteresserte. Hun mener det er naturlig at denne kanaltrenden også når barn her hjemme.
- I mange år har vi sett at kanaler i andre land retter seg veldig mot spesifikke grupper. I Frankrike finnes det for eksempel en kanal for hesteinteresserte jenter mellom 9 og 11 år, sier Furst Haugen som legger til at NRK ikke kommer til å følge etter.
- Vi kommer ikke til å gjøre noe med vår strategi, men heller å fortsette å satse på bredde og kvalitet for barn mellom 2 og 12 år– jenter og gutter.
Sterkere kjønnsskille
- Jeg er overrasket, sier Farhat Taj Andersen om Disneys nye satsning. Taj Andersen er stipendiat ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo (UiO).
- Jeg kommer fra Pakistan hvor det er et sterkt skille mellom kjønnene, og hvor det foregår en hard kamp for å bryte ned disse forskjellene. Her i Norge hvor det er mye mer likestilt, blir det nå et sterkere kjønnsskille, sier Taj Andersen.
En som derimot ikke er overrasket er forsker Marit Haldar ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO.
- De kommersielle kreftene og kjønnsstereotypene kommer hånd i hånd, eller kjønnsstereotypene følger av kommersialiseringen, sier Haldar til NRK.
- Reaksjonært
- Min første reaksjon er at dette er direkte reaksjonært, sier forlagsredaktør for Omnipax, Anne Horn.
Hun mener det er åpenbart at man nå kaster seg på en bølge som forsøker styrke skillene mellom kjønnene for å tjene penger. Horn sier til NRK at man ser noe av den samme tendensen i bokmarkedet.
- Jeg føler at kulturlivet nå utvikler seg i en kjønnssegregert retning.
Horn presiserer at hun ikke har sett innholdet på Disney-kanalen foreløpig.
- Jeg tror ikke jeg har noe imot selve programmet og programkonseptet, men jeg har veldig mye imot merkelappen som klistres på, nemlig at dette er for gutter, sier hun til NRK.
- Er det greit av Disney å lage en guttekanal? Si din mening!