Direktesendt debatt

Hva får finanskrisen å si for den enkelte av oss og for det norske samfunnet?

Litteraturhuset

Følg med på den direktesendte debatten mandag 17. november klokken 19.

Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Se debatten direkte her!

Den internasjonale finanskrisen har snudd opp-ned på manges forståelse av hvordan verden henger sammen.

- Vi ser nå at folk er preget av en blanding av fortvilelse og av mangel på informasjon. Mange eksperter har tatt susende feil i sine forsøk på å spå, og mange hevder nå at vi ikke har sett noe lignende siden den andre verdenskrig, sier Anita Reinton Utgård i NRK Kulturnytt.

Mandag 17. november klokken 19 arrangerer Kulturnytt og Aftenposten debattmøte om finanskrisen på Litteraturhuset i Oslo. Møtet kringkastes direkte på P2 og NRK.no.

Spekter går dypt og bredt inn i finanskrisen

Uforstålig finanskrise i mediene

Tema som angår oss alle

Anita Reinton Utgård

NRK Kulturnytts Anita Reinton Utgård

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Anita Reinton Utgård modererer debatten sammen med Aftenpostens kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås. Reinton Utgård forteller at debatten vil fokusere på de temaer som vil få konsekvenser for den enkeltes personlige økonomi, som arbeidsplasser og boligpriser.

- Økonomistoff blir omtalt i media på en måte mange av oss egentlig ikke forstår. Mange spør seg nå hvorfor vi har havnet i dette uføret og hva som nå vil skje. Hvor ille kan det bli? Har vi bare begynnelsen eller vil situasjonen nå begynne å bedre seg?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristin Halvorsen

Finansminister Kristin Halvorsen er én av debattantene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

For å belyse disse spørsmålene har Aftenposten og NRK invitert noen av dem som nå kanskje sitter på noen svar. I panelet sitter finansminister Kristin Halvorsen (SV), økonomiredaktør i Aftenposten, Ola Storeng, og professor i økonomi, Kalle Moene.

Kollektiv depresjon?

Aftenpostens debatt- og kronikkredaktør Knut Olav Åmås.

Aftenpostens debatt- og kronikkredaktør Knut Olav Åmås.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

I etterkant av at en økonomisk krise slår inn er det lett å se at økonomiske oppgangstider vil bli etterfulgt av fall, sier Reinton Utgård. Det alle nå spør seg er hvor dypt dette fallet vil bli.

- I 1929 arrangerte Eleanor Roosevelt smilekonkurranser for å holde motet oppe hos folk. Er vi nå på vei mot en kollektiv depresjon? Vil vi trenge et nytt smilekurs?

Programleder for sendingen på P2 og NRK.no er Marianne Siebke.

Kulturstrøm

 • DN går til søksmål mot Retriever

  Avisen Dagens Næringsliv (DN) saksøker medieovervåkingstjenesten Retriever fordi de mener selskapet driver med ulovlig medieovervåking. DN hevder at Retriever, som er eid av nyhetsbyråene TT og NTB, driver med ulovlig distribusjon av medieinnhold, mediearkiv og medieanalyse av DNs innhold, ifølge Medier24. Retriever mener på sin side at DN nekter å inngå en ny avtale med like vilkår som konkurrentene. DNs søsterselskap Mynewsdesk er også en medieovervåkingstjeneste og konkurrent med Retriever, skriver NTB.

 • – Det er veldig ubehagelig

  Det mener NRKs kunstkritiker om den norske kunstneren Vanessa Bairds utstilling på galleriet OSL i Oslo. Den tar utgangspunkt i portretter av maleren Peter Paul Rubens, med øyne påklistret. Samtidig er Bairds verk «You Are Something Else» (bildet) som i vinter hang på Kunstnernes Hus i Oslo, utstilt på kunstmuseet Kode i Bergen. Verket består av groteske pastelltegninger av selvmord, overgrep og flyktninger i vannmasser. – Jeg tror hun vil vise hvordan umenneskeliggjøring fratar oss evnen til identifikasjon, sier kritiker Mona Pahle Bjerke i sin kunstanmeldelse i NRK Nyhetsmorgen.

  Vanessa Bairds utstilling på Kunstnernes Hus i Oslo
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
 • Tre norske bøker på prestisjeliste

  Maja Lundes «Bienes historie», Vigdis Hjorths «Et norsk hus» og Lars Myttings «Svøm med dem som drukner» er på langlisten til å få International Dublin Literary Award 2019, som regnes blant verdens mest prestisjetunge. Bibliotekarer fra hele verden har nominert bøker som enten er oversatt til eller skrevet på engelsk. De norske forfatterne er nominert i selskap med blant andre Paul Auster, Édouard Louis, og Joyce Carol Oates. (NTB)

  Maja Lunde
  Foto: Torstein Bøe / NTB Tema