Hopp til innhold

Direktesendt debatt

Hva får finanskrisen å si for den enkelte av oss og for det norske samfunnet?

Litteraturhuset

Følg med på den direktesendte debatten mandag 17. november klokken 19.

Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

Se debatten direkte her!

Den internasjonale finanskrisen har snudd opp-ned på manges forståelse av hvordan verden henger sammen.

- Vi ser nå at folk er preget av en blanding av fortvilelse og av mangel på informasjon. Mange eksperter har tatt susende feil i sine forsøk på å spå, og mange hevder nå at vi ikke har sett noe lignende siden den andre verdenskrig, sier Anita Reinton Utgård i NRK Kulturnytt.

Mandag 17. november klokken 19 arrangerer Kulturnytt og Aftenposten debattmøte om finanskrisen på Litteraturhuset i Oslo. Møtet kringkastes direkte på P2 og NRK.no.

Spekter går dypt og bredt inn i finanskrisen

Uforstålig finanskrise i mediene

Tema som angår oss alle

Anita Reinton Utgård

NRK Kulturnytts Anita Reinton Utgård

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Anita Reinton Utgård modererer debatten sammen med Aftenpostens kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås. Reinton Utgård forteller at debatten vil fokusere på de temaer som vil få konsekvenser for den enkeltes personlige økonomi, som arbeidsplasser og boligpriser.

- Økonomistoff blir omtalt i media på en måte mange av oss egentlig ikke forstår. Mange spør seg nå hvorfor vi har havnet i dette uføret og hva som nå vil skje. Hvor ille kan det bli? Har vi bare begynnelsen eller vil situasjonen nå begynne å bedre seg?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristin Halvorsen

Finansminister Kristin Halvorsen er én av debattantene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

For å belyse disse spørsmålene har Aftenposten og NRK invitert noen av dem som nå kanskje sitter på noen svar. I panelet sitter finansminister Kristin Halvorsen (SV), økonomiredaktør i Aftenposten, Ola Storeng, og professor i økonomi, Kalle Moene.

Kollektiv depresjon?

Aftenpostens debatt- og kronikkredaktør Knut Olav Åmås.

Aftenpostens debatt- og kronikkredaktør Knut Olav Åmås.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

I etterkant av at en økonomisk krise slår inn er det lett å se at økonomiske oppgangstider vil bli etterfulgt av fall, sier Reinton Utgård. Det alle nå spør seg er hvor dypt dette fallet vil bli.

- I 1929 arrangerte Eleanor Roosevelt smilekonkurranser for å holde motet oppe hos folk. Er vi nå på vei mot en kollektiv depresjon? Vil vi trenge et nytt smilekurs?

Programleder for sendingen på P2 og NRK.no er Marianne Siebke.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober