Dine og mine og deg og meg

To familier med forskjellig bakgrunn og fortid slår seg sammen og skaper en helt ny familie. Hør radiodokumentaren om hverdagens små og store utfordringer i den nye storfamilien.

Dine og mine og deg og meg
Foto: Hege Dahl / NRK

Noen år etter at Stig og Helene møtte hverandre bestemte de seg for å flytte sammen. Dermed ble to familier slått sammen til én stor familie, og de måtte flytte ut av sentrum for å få råd til et hus som var stort nok for alle.

– Hvis vi hadde hatt et knøtt lite hus hadde vi sikkert blitt skilt, ler Hilde.

Barna går fortsatt på den skolen de gikk på før, og må hentes og bringes hver dag.

To blir til seks

Paret har til sammen 4 barn. Stig har tvillingene Line og Cathinka på 8 år og Marion på 13 fra før, og Hilde har datteren Sofie på 13. De har ingen felles barn.

De to jentene på 13 går i samme klasse, noe som ikke er helt ukomplisert for to stesøstre. De er uvenner og venner om hverandre.

– Det er jo litt vanskelig for oss også, Hilde og jeg blir liksom satt opp mot hverandre for hver vår unge. Så det er ikke så lett, sier Stig.

De har forskjellig dynamikk i forholdet til barna sine, og storfamilien må finne en måte å fungere sammen.

- Vi er jo ikke to lag mot hverandre, vi skal finne ut av ting sammen, sier Hilde.

Kommunikasjon er så mangt

Hilde og Sofie har et nært forhold og krangler innimellom. Krangling og mye prat er ikke Stig vant til, han er en mer stillferdig type.

– Det er klart at jeg blir sliten av sånn høylytt krangling. Jeg kommer sliten hjem fra jobben, og så går det så busta fyker her, sier han.
– Men det er ikke så alvorlig som det høres ut, svarer Hilde. Jeg har alltid snakket veldig mye med Sofie, om alt mulig fra livet til politikk.

Hun irriterer seg over at Stig aldri setter seg ned og tar opp problemer som dukker opp med barna sine.

– Der går det mest i sånn ”har du gjort lekser og er du tørr på beina”. Kan de ikke bare ta en prat? Jeg er drittlei av at de aldri gjør det, sier hun.
– Jeg ser jo at det er mange ting jeg burde prate med barna om, men jeg vet liksom ikke helt hvor jeg skal begynne. Men jeg skal gjøre noe med det nå, lover han.

Viktig å ha det gøy

Innimellom uenigheter, irritasjon og krangling er det plass til morsomme ting også.

– Det må jo sies at vi har det veldig koselig også. Vi koser oss veldig. Ellers hadde vi jo ikke vært sammen, sier Hilde. – Jeg er veldig fornøyd med livet nå. Jeg har det veldig bra med Stig.

Hør radiodokumentaren «Dine og mine og deg og meg» om den nye storfamilien og dens gleder og utfordringer, både emosjonelle og praktiske, på NRK P2 lørdag kl.10.03 og søndag kl.21.03.

Dokumentaren er laget av Hege Dahl. Teknisk regi Geir Hauger. Konsulent Berit Hedemann.

Sendt første gang i april 2008.

Kulturstrøm

  • Utsetter Michelin-utdelingen

    Utdelingen av årets stjerner til nordiske gourmetrestauranter er utsatt på grunn av pandemien. Den prestisjefylte Michelin-utdelingen skulle holdes i Stavanger 8. februar, men er utsatt til mai. Kun kort tid etter prisutdelingen i februar 2020 måtte de fleste gourmetrestaurantene stenge.

  • Fall i champagne-salget i fjor

    Salget av champagne falt 18 prosent i fjor, opplyser bransjeorganisasjonen CIVC. Koronapandemien førte til stengte barer og restauranter i 2020, men nedgangen var mindre enn CIVC fryktet etter den første nedstengingen i mars og april.