Dilla på krigsfilm

Max Manus ligger godt an til å bli tidenes mest sette norske film. Hvorfor får vi aldri nok av krigen?

Aksel Hennie i "Max Manus".
Foto: Foto/Copyright: Erik Aavatsmark / Filmkameratene AS

Hør: Andre verdenskrig på film

- Hvorfor skulle vi ikke være fascinert av den største hendelsen som har skjedd i Norge i moderne tid? spør Gunnar Iversen, professor i filmvitenskap ved NTNU.

- Det er den historiske hendelsen som har splittet det norske folket, og som har hatt størst betydning for etterkrigstiden,

Heltefilm

Det kom jevnlig norske filmer om krigen fra 1946 til 1993, men så ble det et opphold til Max Manus kom ut i fjor. Og den har forandret seg kraftig i forhold til de tidlige norske filmene om krigen.

- Den store forskjellen er at Max Manus er en helt, mens tidligere var de som spilte i filmene nesten hvilken nordmann som helst, forklarer Iversen. Han sier også at nå kan filmene være mindre nyansert, siden det er så lenge siden krigen.

Viktig historie

Gunnar Iversen synes at en film som Max Manus skulle vært mer nyansert, men er glad for at så mange nordmenn ha

- Det er en viktig historie å fortelle, men vi skal være klar over at det er en historie som har blitt til film, og som er like mye film som en sannferdig fortelling, sier professoren i filmvitenskap.

Per nå har 781.068 nordmenn sett krigsfilmen om Max Manus.

Møt Max Manus i NRKs Nett-TV:

Dokumentar: Eventyrlige Max

 • Max Manus liv var som et eventyr, men ikke uten prøvelser. Han ble landskjent for sin innsats under 2. verdenskrig. Mindre kjent er hans turbulente liv før og etter krigen, som sjømann, vagabond, selger og direktør.

Dokumentar: Max Manus - film og virkelighet

 • Historien bak filmatiseringen av "Max Manus".

Dokumentar: Dette er ditt liv - Max Manus

 • I denne klassike episoden av ""Dette er ditt liv" kidnappes Max Manus til studio - der venter flere overraskelser!

Kulturstrøm

 • Pussar opp prestegard

  Bjørnstjerne Bjørnson sin barndomsheim, Nesset prestegard i Romsdal, skal pussast opp for sju millionar kroner. Den siste presten forlét prestegarden i 2016 og no skal hovudhuset brukast som museum.

  Pussar opp Nesset prestegård
  Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK
 • Zuckerberg fikk klar beskjed av EU

  Facebook-sjef Mark Zuckerberg fikk klar beskjed om å gjøre mer for å stanse flommen av hatmeldinger og falske nyheter da han møtte tre EU-kommissærer i Brussel mandag. EU skal om kort tid legge fram en plan for å regulere kunstig intelligens.

  Mark Zuckerberg
  Foto: Erin Scott
 • Gir seg med Farmen

  TV 2-programleder Gaute Grøtta Grav fra Isfjorden i Rauma gir seg som programleder i "Farmen" og "Farmen kjendis". Han har ledet programmet i 13 sesonger og over 500 programmer. Det er foreløpig ikke klart hvem som skal ta over programlederjobben.

  Gaute Grøtta Grav i Farmen-genseren
  Foto: Alex Iversen / TV 2