Dilla på krigsfilm

Max Manus ligger godt an til å bli tidenes mest sette norske film. Hvorfor får vi aldri nok av krigen?

Aksel Hennie i "Max Manus".
Foto: Foto/Copyright: Erik Aavatsmark / Filmkameratene AS

Hør: Andre verdenskrig på film

- Hvorfor skulle vi ikke være fascinert av den største hendelsen som har skjedd i Norge i moderne tid? spør Gunnar Iversen, professor i filmvitenskap ved NTNU.

- Det er den historiske hendelsen som har splittet det norske folket, og som har hatt størst betydning for etterkrigstiden,

Heltefilm

Det kom jevnlig norske filmer om krigen fra 1946 til 1993, men så ble det et opphold til Max Manus kom ut i fjor. Og den har forandret seg kraftig i forhold til de tidlige norske filmene om krigen.

- Den store forskjellen er at Max Manus er en helt, mens tidligere var de som spilte i filmene nesten hvilken nordmann som helst, forklarer Iversen. Han sier også at nå kan filmene være mindre nyansert, siden det er så lenge siden krigen.

Viktig historie

Gunnar Iversen synes at en film som Max Manus skulle vært mer nyansert, men er glad for at så mange nordmenn ha

- Det er en viktig historie å fortelle, men vi skal være klar over at det er en historie som har blitt til film, og som er like mye film som en sannferdig fortelling, sier professoren i filmvitenskap.

Per nå har 781.068 nordmenn sett krigsfilmen om Max Manus.

Møt Max Manus i NRKs Nett-TV:

Dokumentar: Eventyrlige Max

 • Max Manus liv var som et eventyr, men ikke uten prøvelser. Han ble landskjent for sin innsats under 2. verdenskrig. Mindre kjent er hans turbulente liv før og etter krigen, som sjømann, vagabond, selger og direktør.

Dokumentar: Max Manus - film og virkelighet

 • Historien bak filmatiseringen av "Max Manus".

Dokumentar: Dette er ditt liv - Max Manus

 • I denne klassike episoden av ""Dette er ditt liv" kidnappes Max Manus til studio - der venter flere overraskelser!

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter