Diktaturet-deltaker:– Det var veldig tøft psykisk

Hege Skarrud sier hun kom i en eksistensiell krise etter å ha vært med på P3s nye realityserie, «Diktaturet». – Det kommer til å komme reaksjoner fra folk, sier Skarrud.

Diktaturet, Mia fryser

PÅ ISOLAT: Deltakerne i Diktaturet risikerer å havne på isolat hvis de kommer uklar med diktatoren. Rommet er kun møblert med en madrass, og okkuperes av edderkopper og fluer.

Foto: Videograbbet / NRK

Hege Skarrud

HEGE SKARRUD: Hege Skarrud sier Diktaturet var en stor psykisk påkjenning.

Foto: NRK / NRK

I dag starter NRKs nye realityserie, Diktaturet. (Se første episode her.)

Allerede før serien har begynt å gå på tv, har det kommet sterke reaksjoner. En psykolog har kalt det «mental risikosport». Deltaker Hege Skarrud bekrefter at det var svært tøft å være underlagt en diktator i åtte dager.

– Det var veldig tøft psykisk. Noe av det tøffeste jeg har gjort. Fordi man gikk inn i en så annerledes verden enn det vi er vant til, sier Skarrud.

Les også: – Det drøyeste jeg har sett

Valgdekning for folk som ikke bryr seg

Fra realityserien Diktaturet

HJEMME: Rommene er spartansk innredet. Flere av deltakerne sier at kjedsomheten var det største problemet.

Foto: videograbbet / NRK

Diktaturet er en mørk realityserie som inneholder et sosialt eksperiment. I dette eksperimentet skal åtte «demokratibortskjemte» norske unge mennesker blir sperret inne i et fiktivt diktatur i 8 dager.

I løpet av disse åtte dagene skal deltakerne underkaste seg en usynlig leder som konstant overvåker og styrer hverdagen deres med lange arbeidsskift og portforbud – samt fratar dem muligheten til kontakt med omverdenen.

Maten er rasjonert, deltakerne avhøres og de risikerer å havne på isolat hvis de ikke samarbeider.

Deltakerne kan forlate huset når de vil, men da går de glipp av premien – en reise verdt 100.000 kroner. Tvisten er at ingen av deltakerne vet hvordan de vinner.

Les alt om deltakerne og serien her.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Diktaturet (2:8) DIKTATURET

ARBEID: Deltakernes jobb består i å sortere binders, noe de må gjøre i timesvis av gangen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Håkon Moslet er prosjektleder for serien. Han forteller at Diktaturet er P3s store tv-satsing i år.

– Det er vår største TV-produksjon i år. Det er en veldig kostbar produksjon.

– Hvordan tror du folk kommer til å reagere på at NRK viser politisk reality som sin valgsatsing?

– Jeg tror nok en del NRK-seere vil reagere negativt, og synes dette er noe møl. Det kan hende det er noen som ikke ser relevansen. Men jeg håper vi når frem til de vi vil nå frem til, altså de unge.

Kom i en eksistensiell krise

Mia Valentina

MIA VALENTINA: Til vanlig har hun sin egen blogg med Alexandra Joner. I diktaturet må hun sortere binders som alle de andre.

Foto: NRK / NRK

NRK.no har snakket med deltakerne både før og etter de var innestengt. Før hun gikk inn i huset, sa Skarrud at hun trodde hun enten kom til å komme i en eksistensiell krise eller være i himmelen etter å ha snakket så mye politikk.

– Ja, jeg fikk begge, sier hun og bryter ut i latter.

Skarrud var den deltakeren som på forhånd var mest interessert i politikk. På den andre siden av skalaen finner vi bloggeren Mia Valentina.

Dette sa hun før hun gikk inn i huset:

– Jeg er stor reality-fan. Jeg synes det er det mest underholdende som finnes. Men jeg tror ikke det kan forandre livet mitt, eller noe sånt.

Dette sa hun etter:

– Dette har åpnet øynene mine på veldig mange områder. Jeg har lyst til å bli mer politisk engasjert enn tidligere, og ikke bare leve i min egen boble hele tiden.

SE FØRSTE EPISODE HER:

Realityserie der åtte "demokratibortskjemte" unge mennesker frivillig sperres inne i et fiktivt diktatur i åtte døgn. En premie verdt kr. 100 000,- står på spill, men ingen vet hvordan man kan vinne. Hva tenker deltakerne i sitt første møte med hverandre og et klaustrofobisk bomiljø uten dagslys? Og hvordan takler de uenighet når de skal velge hvilke 5 nødvendigheter de får beholde etter at diktaturet har tatt fra dem alle personlige eiendeler? Programleder er Leo Ajkic.(1:8)

Her kan du se Diktaturet.

Kulturstrøm

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven
 • John Lennons runde briller solgt

  Et par av John Lennons briller som Beatles-legenden la igjen i baksetet på en bil, ble fredag solgt på auksjon i London for 1,7 millioner kroner. Brillene ble solgt på nettauksjon til en anonym kjøper.