Leonardo DiCaprio vil lage vikingfilm

Warner Brothers har sikret seg rettighetene til en film om den norske vikingkongen Harald Hardråde, som vil få Leonardo DiCaprio som produsent.

FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES

Leonardo DiCaprio skal være tiltenkt produsentrolle i en storfilm om den norske vikingkongen Harald Hardråde.

Foto: BORIS HORVAT / AFP

Det skriver bransjenettstedet deadline.com.

Filmen «King Harald» omhandler den norske kongen Harald Hardråde, som har blitt kalt «den siste store vikingkongen». Han ble født i 1015, og var konge i 20 år før han falt i slaget ved Stamford Bridge i 1066.

Harald Hardråde gjorde uten hell krav på tronene i Danmark og England. Før dette levde han femten år i eksil i Russland og Bysants etter å ha overlevd slaget på Stiklestad og rømte østover.

Her var han leiesoldat for den bysantinske keiseren, og skal ha deltatt i 18 større slag rundt Middelhavet. Senere dro han tilbake til Norge og lyktes i å ta kongetronen.

Han var kjent for en rå og skruppelløs stil, og tok etter hvert kontroll over det meste av handel i landet, før han etter hvert tok kontroll over Oslo og utviklet byen som administrativt senter og militært støttepunkt.

Harald Hardråde

Harald Hardråde har blitt omtalt som den siste store vikingkongen. Nå kan hans dramatiske liv bli en stor Hollywood-produksjon.

Foto: Wikipedia

Produsent

Deadline.com skriver at historien skal ha en Braveheart-aktig vri, noe som kan tyde på episke og blodige middelalderslagscener.

De skriver også at DiCaprio, som er veldig historieinteressert, skal ha hatt lyst til å lage en vikingfilm lenge. Han skal selv produsere en eventuell film, men det er uklart om han selv er tiltenkt hovedrollen.

Ifølge IMDB.com har han allerede 13 krediteringer som filmprodusent.

FIlmen skal produseres hos DiCaprios eget produksjonsselskap Appian Way Productions. Manusforfatter er Mark L. Smith, som har skrevet manus til filmen Vacancy fra 2007, hvor Kate Beckinsale hadde en av hovedrollene.

Langt fram

NRKs filmekspert Birger Vestmo sier at dette fortsatt er på et veldig tidlig stadium i prosessen, og at det ennå er langt igjen før filmplanene blir noe av.

– Det er jo en kjent sak at filmselskapene kjøper mange manus som aldri blir realisert, men det er jo aldri dumt å ha selveste DiCaprio koblet til et prosjekt. Det vil jeg tro øker sjansene for at det blir noe av.

– Det at et så stort studio som Warner har kjøpt rettighetene, gjør det prosjektet mer realistisk?

– Ikke nødvendigvis. Warner kjøper også mange manus som blir liggende i skuffen. Men DiCaprio har stor innflytelse i Hollywood. Er han virkelig så interessert i å lage en vikingfilm som rapportene sier, øker det selvsagt mulighetene for at det blir noe av.

Kulturstrøm

 • Sivert Aarflot-bygget åpnet

  I dag ble det nye mediebygget ved Høgskulen i Volda åpnet. «Sivert Aarflot-bygget» er nesten 4000 kvadratmeter og inneholder en rekke studio, redaksjonslokaler og kontorer og skal for det meste brukes av de 600 mediestudentene. Medieutdanninga i Volda er i år 50 år.

  Sivert Aarflot
  Foto: Høgskulen i Volda / NRK
 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag