Hopp til innhold

Prinsesse Dianas kjoler solgt for syv millioner kroner

Tirsdag kveld gikk prinsesse Dianas kjoler under hammeren. Totalpris: nærmere syv millioner kroner.

Det har gått over 15 år siden prinsesse Diana døde, men i manges minner lever hun ennå, ikke minst som stilikon. I dag ble en samling av prinsesse Dianas mest elegante aftenkjoler solgt under en auksjon i London.

En marineblå, kroppsnær fløyelskjole designet av Victor Edelstein gikk for den høyeste prisen: 240.000 pund, eller nærmere 2,1 millioner norske kroner.

Kjolen ble brukt av prinsessen under en gallamiddag i Det hvite hus i 1985, hvor president Ronald Reagan var verten. På samme kveld, med samme kjole, danset også prinsessen med skuespilleren John Travolta.

Kveldens budgiver ønsket å være anonym, i håp om å overraske og «oppmuntre» sin kone med kjolem, det skriver Huffington Post.

Nådde målet

Auksjonarius Kerry Taylor sa før salget at kjolesamlingen viser hvordan Dianas stil utviklet seg.

– De eldste kjolene er av typen som kunne brukes av en søt, men heller naiv liten pike, mente hun ifølge avisen Daily Telegraph.

– Kjolene fra 1990-tallet viser derimot en svært sexy og meget selvsikker kvinne, tilføyde Taylor.

Ifølge nyhetsbyrået AFP var det ventet at at kjolesamlingen ville innbringe minst 600.000 pund eller godt over fem millioner kroner.

Etter at kjolesalget var over kunne auksjonshuset si seg godt fornøyd. Prinsesse Dianas vintagekjoler ble solgt for rundt 6,96 millioner norske kroner.

BRITAIN/ House assistant Lucy Bishop poses with a Victor Edelstein velvet evening gown worn by Diana, Princess of Wales at Kerry Taylor Auctions in London

Blant de ti plaggene som skulle selges tirsdag, var en midnattsblå fløyelskjole som Diana bar da hun danset med filmstjernen John Travolta i Det hvite hus i Washington i 1985.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Favorittdesigner

Ni av kjolene ble solgt til budgivere fra hele verden, også til museer. To kjoler av Catherine Walker, en av Dianas favorittdesignere, gikk for 108.000 pund hver, altså ca. 950.000 kroner.

Auksjonarius Kerry Taylor var fornøyd med at det var museer blant kjøperne.

– Det er viktig for de kommende generasjonene. Diana var folkets prinsesse, så folket burde få lov til å se kjolene hennes. Det er vår arv, vår historie, fortalte hun til The Mirror.

Prinsesse Diana solgte også under mange av gallakjolene sine mens hun var i live. Under en veldedighetsauksjon i New York i 1997 solgte hun dusinvis av kjoler på oppfordring fra sønnen, prins William. Det skjedde tre måneder før hun døde i en bilulykke i Paris.

BRITAIN-ROYALS-FASHION-AUCTION
Foto: LEON NEAL / Afp

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB