NRK Meny
Normal

Dialekter i tegnspråk

Hvor mange dialekter finnes det i tegnspråket? Se hvordan man sier melk på trøndersk og i Oslo!

Nyheter på tegnspråk
Foto: NRK

Vi vet ikke hvor mange dialekter som faktisk finnes, sier Sonja Erlenkamp, norges første og eneste professor i tegnspråk. Derfor har det nå vært holdt et seminar, som et slags startskudd i arbeidet med å dokumentere de norske tegnspråk-dialektene.

Hør radioreportasjen: Dialekter i tegnspråket

Trøndersk og østlandsk

- Det er helt klart at det finnes dialektforskjeller. Grunnen til dette er de ulike døveskolene utviklet sine egne tegn, forteller Erlenkamp.

Disse døveskolene holdt til i både Oslo og Trondheim, dermed er tegnet for melk helt ulikt i Trøndelag og i Oslo.

Se tegnforskjellene her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forskjellene er ikke så store at tegnspråkbrukerene ikke forstår hverandre, selv om også det hender forteller Erlenkamp. Forskjellene går mest på tegnvariasjon og ikke gramatikk.

Unge og gamle

- Er det forskjell på tegnspåket til en eldre person og en yngre?

- Ja det er det helt klart. På et seminar jeg var på i Ål var det en ungdomsgjeng som prata med en gruppe eldre mennesker om nettopp dette. Det var helt tydelig at ungdomene hadde et språk som skilte seg fra de eldre, og at de brukte tegn som den eldre generasjonen aldri hadde sett før.

Erlenkamp forteller at de også oppdaget at det finnes sosiolekter.

Hun trekker fram et eksempel mellom menn og kvinner fra Stavanger, nemlig ordet søndag. Tegnet for dette har både en feminin og en maskulin variant.

Vil følge Ivar Aasens reiserute

Selv om det nå er helt klart at det finnes flere ulike dialekter i tegnspråket er det vanskelig å finne ut hvor dialektgrensene går forteller professoren.

- Kanskje vi bør sende noen ut, akkurat som Ivar Aasen. Sende et par stykker rundt i hele landet og gjøre opptak for å dokumentere forskjellene.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm