Dialekter i tegnspråk

Hvor mange dialekter finnes det i tegnspråket? Se hvordan man sier melk på trøndersk og i Oslo!

Nyheter på tegnspråk
Foto: NRK

Vi vet ikke hvor mange dialekter som faktisk finnes, sier Sonja Erlenkamp, norges første og eneste professor i tegnspråk. Derfor har det nå vært holdt et seminar, som et slags startskudd i arbeidet med å dokumentere de norske tegnspråk-dialektene.

Hør radioreportasjen: Dialekter i tegnspråket

Trøndersk og østlandsk

- Det er helt klart at det finnes dialektforskjeller. Grunnen til dette er de ulike døveskolene utviklet sine egne tegn, forteller Erlenkamp.

Disse døveskolene holdt til i både Oslo og Trondheim, dermed er tegnet for melk helt ulikt i Trøndelag og i Oslo.

Se tegnforskjellene her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forskjellene er ikke så store at tegnspråkbrukerene ikke forstår hverandre, selv om også det hender forteller Erlenkamp. Forskjellene går mest på tegnvariasjon og ikke gramatikk.

Unge og gamle

- Er det forskjell på tegnspåket til en eldre person og en yngre?

- Ja det er det helt klart. På et seminar jeg var på i Ål var det en ungdomsgjeng som prata med en gruppe eldre mennesker om nettopp dette. Det var helt tydelig at ungdomene hadde et språk som skilte seg fra de eldre, og at de brukte tegn som den eldre generasjonen aldri hadde sett før.

Erlenkamp forteller at de også oppdaget at det finnes sosiolekter.

Hun trekker fram et eksempel mellom menn og kvinner fra Stavanger, nemlig ordet søndag. Tegnet for dette har både en feminin og en maskulin variant.

Vil følge Ivar Aasens reiserute

Selv om det nå er helt klart at det finnes flere ulike dialekter i tegnspråket er det vanskelig å finne ut hvor dialektgrensene går forteller professoren.

- Kanskje vi bør sende noen ut, akkurat som Ivar Aasen. Sende et par stykker rundt i hele landet og gjøre opptak for å dokumentere forskjellene.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Andsnes Grammy-nominert

  Pianisten Leif Ove Andsnes er nominert i klassen for kammermusikk for plata «The Rite of Spring, Concerto for two Pianos». Plata inneholder verk av Stravinskij for firhendig piano. De andre to hendene tilhører Marc-André Hamelin.

  Leif Ove Andsnes
 • Tilbake til NRK frå nyttår

  Harald Eia kjem tilbake til NRK 1. januar 2019, etter fem år i Discovery Networks og TV Norge. Kva slags prosjekt han skal i gang med er enno ikkje klart. Underhaldningsredaktør Charlo Halvorsen er veldig glad for å få humorprofilen tilbake til NRK.

  Rådet (5) 28.11.2013
  Foto: Jonas Jeremiassen Tomter/NRK / Jonas Jeremiassen Tomter/NRK
 • Motegiganter lover utslippskutt

  Innen 2030 forplikter flere av verdens største klesprodusenter seg til kutt i klimagassutslipp på 30 prosent, med mål om å bli klimanøytrale innen 2050, melder NTB. Det er H&M, Hugo Boss, Puma, Adidas og Levi's som går ut med dette i en felles pressemelding i forbindelse med FNs klimatoppmøte i Polen.

  China Climate
  Foto: Andy Wong / AP