NRK Meny
Normal

Dexter Gordon og Platons lyse hårlokker

Jeg kaller det jazz, framholdt Dexter Gordon i et intervju med Down Beat i juni, 1972. For meg er ikke jazz et ukvemsord - det er et vakkert navn på min musikk. For Platon ville nok Gordon vært en farlig musiker...

Hør: Dexter Gordon og Platons lyse hårlokker

Hør: Knut Borge om Billie Holiday

Hør: Hvordan Sokrates ville forsvart seg mot Nietzsche

Romantikk og rytme

Dexter Gordon (1923-90) gjorde det til sin spesialitet å blande velutviklet karisma med romantikk og rytme, skriver det velrennomerte tidsskriftet Down Beat i et oppslag om tenorsaksofonisten

Tenorsaksofonisten Dexter Gordon (1923-90)

som tok opp i seg det beste fra musikere som Coleman Hawkins, Charlie Parker og Lester Young.

Sætre kjeksfabrikk

Dexter Gordon ble smuglet inn i Norge (årstall) og sammen med blant andre Karin Krogh og bassisten Niels Hennig Ørstedt Pedersen spilte han inn plate i Arne Bendiksens studio i den nedlagte Sætre Kjeksfabrikk. Platen ble kåret til årets vokalplate i japan - og, forteller Knut Borge:

-Det viste seg at Dexter Gordon etterhvert fikk god hjelp av forståelsesfulle venner i de årene han oppholdt seg i Danmark. Dette forlenget trolig livet hans med flere år - og hvilken annen jazzmusier kjenner vi som ble Oscarnominert for sin innsats som filmskuespiller? Gordon var en meget sjarmerende mann og en musiker i toppklassen.

Platon som kontrollfreak

Professor Vigdis Songe-Møller, filosofisk institutt, Bergen

Professor i filosofi, Vigdis Songe-Møller medgir at det av og til er vanskelig å forsvare Platon. Spesielt når man trekker de sidene ved filosofen som dreier seg om kunst og musikk. -Men det er tydelig at Platon kjente til hva som skjer hvis man gir seg følelser og lidenskaper i vold. Han fryktet for grenseløse tilstander. Hva er det ellers som skal kontrollere lidenskapene våre - hvis ikke fornuften gjør det?

-Dexter Gordon ville ha blåst de lyse lokkene av Platons hode, sier Knut Borge i en kommentar til den store filosofens forsøk på å kontrollere musikkbruken i offentligheten.

Studio Sokrates, P2, lørdag 31. mars, kl. 1330 og 2130

Klikk på linken i medieboksen over for å høre Studio Sokrates fra 31.03.01. Musikken er redigert bort.

Kulturstrøm