Hopp til innhold

Dette tvitret nordmenn om i 2011

Selv om nettstedet Twitter fikk mye av æren for å være først ute med informasjon i de dramatiske timene den 22. juli, er det kun ett av de mest brukte stikkordene den helgen som nådde topplisten for 2011.

eksplosjon oslo

Terrorangrepet i regjeringskvartalet 22. juli er hovedgrunnen til at #oslo topper den norske statistikken over de mest brukte stikkordene på Twitter i 2011, sett ut i fra unike brukere.

Foto: Bjørn Richard Watne

Da snakker vi om stikkordet #oslo. Et stikkord som for øvrig brukes året rundt, men som fikk en ekstrem oppsving 22. juli, da nyheten om terrorangrepene i Oslo og på Utøya slo inn over oss for fullt.

Ifølge nettstedet tvitre.no er det per i dag registrert nesten 250.000 norske tvitrere. Ser vi på TNS Gallups Interbuss-undersøkelse fra siste kvartal i 2010, var det imidlertid bare syv prosent av disse som oppga at de brukte Twitter ukentlig.

Les også: Bløffer om lykke på sosiale medier

Mest populære temaer

Dette gjenspeiles også i at #oslo topper listen over årets mest brukte norske stikkord (kalt «hashtag», journ.anm.) med bare 13.674 unike brukere, ifølge tall fra det norske nettstedet hashtags.no.

Dette er de mest brukte, norske stikkordene i 2011:

Topp 10 på Twitter i 2011

Stikkord

Betydning

Unike brukere

Totalt

#oslo

 

13674

25531

#denfølelsen

En følelse som ikke kan beskrives

13562

29245

#ffnor

Følg denne personen

13473

94034

#win

Det motsatte av #fail

11807

19431

#lfc

Liverpool fotballklubb

11607

29610

#2pl

Premier League på TV2

9775

74324

#lol

Ler høyt

8577

9639

#NRK

 

8564

20052

#mufc

Manchester United

8455

14567

#2fx

Tv2s FotballXtra

8412

67012

Kilde: Morten Jacobsen i hashtags.no/tall per 9.12.2011

Ekspander/minimer faktaboks


Ser man denne listen for seg selv, fremstår ikke nødvendigvis Twitter som det viktige, selvstendige og meningsbærende folkemediet det gjerne blir fremstilt som i media. Dette er imidlertid feil, mener kommunikasjonsrådgiver Øyvind Solstad i mediebyrået Carat.

Øyvind Solstad

Øyvind Solstad i mediebyrået Carat er ekspert på sosiale medier.

– Terrorangrepene i Norge og «Hurtigruten minutt for minutt» er jo gode eksempler på at Twitter i mange tilfeller er hovedkanalen for folk som ønsker info, sier Solstad til NRK.no.

Les også: Da Twitter gikk fra kos til kaos

Les også: Samlet inn varme klær via Twitter

Han mener det ikke er overraskende at stikkord som #denfølelsen, #ffnor og #win topper listen, ettersom dette er temaer man skriver om hele året.

– Når det først skjer en stor hendelse, så er det det som engasjerer folk der og da. Men vi må huske på at året også har 51 andre uker, så det skal litt til å havne på en toppliste, forklarer kommunikasjonsrådgiveren.

Maria Amelie og hurtigruten

På Twitters egen toppliste, som inkluderer data fra over 100 millioner registrerte brukere, er det #egypt som topper listen for 2011. Også #jan25 er et begrep knyttet til folkeopprøret i Egypt, og er å finne på topplisten.

Går vi litt dypere inn i de norske dataene NRK.no har fått fra hashtags.no, ser vi at det fra måned til måned var nyhetshendelser som engasjerte også blant norske Twitter-brukere.

I januar var det #MariaAmelie som toppet listen, mens #egypt og #skivm var snakkiser i februar. Måneden etter snakket nordmenn om #DLD (datalagringsdirektivet), #Libya og #Japan, mens #DLD fortsatt toppet listen i april. Ingen internasjonale hendelser nådde opp i mai, mens i juni var #hurtigruten, som ble direktesendt på NRK i hele fem dager, månedens Twitter-happening.

Les også: Reagerer på Twitter-sensur i OL

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rosehav

Både i den virkelige verden og på Internett benyttet folk muligheten til å uttrykke sorg og vise sin støtte etter 22. juli.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Verdens søkelys mot Norge

I juli ble verdens søkelys rettet mot Norge, og hele syv av ti stikkord på månedens toppliste handler om 22. juli. #Utoeya og #oslo holdt seg også på listen i august, i tillegg til at brukerne så smått begynte å snakke om #valg2011.

I september var det #valg2011 og #valg11 som engasjerte nyhetsmessig, mens oktober var en ganske overfladisk måned, ser vi bort fra #apples lansering av nye #iOS5, og Steve Jobs dødsfall. I november snakket vi litt om #movember og #Wordfeud, mens desember hittil har introdusert stikkordet #julestemning.

Les også: Skal granske London-opptøyene på Twitter

Kanskje vil topplistene endre seg etter hvert som enda flere kommer til. Øyvind Solstad i Carat tror nemlig ikke at Twitter har nådd sin topp i Norge ennå.

– Det er stadig flere unge mennesker som registrerer seg på Twitter, og de bruker det mer aktivt og på en annen måte enn tidligere, sier han.

Charlie Sheen på topp

People Charlie Sheen

Charlie Sheen gjorde seg svært bemerket i år, både på Twitter og ellers.

Foto: Chris Pizzello / Ap

I tillegg har blant annet Apple gjort det veldig mye enklere for brukerne å poste sine 140 tegn etter at de integrerte Twitter i det nye operativsystemet iOS5. Dermed kan alle med en iphone enkelt tvitre når som helst og hvor som helst.

Men selv om Twitter kan gjøre store forskjeller under katastrofer, opptøyer og frigjøringskamper, er det ikke til å stikke under en stol at de fleste Twitter-brukere benytter resten av tiden til å snakke om helt uvesentlige ting.

Som at #tigerblood er det nest mest brukte stikkordet på Twitter i år etter #egypt. Stikkordet peker tilbake til Charlie Sheens kommentar om at hans «fangs are dripping tiger blood», en uttalelse som blir sett på som en av de siste spikerne i kisten for Sheens deltagelse i TV-serien «Two and a half men».

Les også: Charlie Sheen får sparken fra Warner Brothers

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP