– Det er vi som har laget «den beste Skam»

De norske Skam-skuespillerne Ina Svenningdal, Carl Martin Eggesbø og Rakel Øfsti Nesje så de nyeste klippene av den amerikanske «Skam Austin» med NRK. Medieviter tror den nye publiseringsmetoden kan bli rotete.

skam

SPENTE: De tre «Skam-veteranene» Ina Svenningdal (f.v.), Carl Martin Eggesbø og Rakel Øfsti Nesje er spente på hva som vil vise seg gjennom den amerikanske versjonen «Skam Austin».

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Er det Eva? Så rart det er på engelsk!

– De er cheerleadere! Er cheerleadere liksom den amerikanske russebussen?

Diskusjonen går når NRK møter de norske Skam-skuespillerne Ina Svenningdal (Chris), Carl Martin Eggesbø (Eskild) og Rakel Øfsti Nesje (Linn), for å se de første klippene fra den amerikanske Skam-versjonen «Skam Austin».

– Vi føler kanskje at vi var «de originale», men det er fint å se at andre land tar serien videre og gjør det til noe eget, sier Svenningdal.

– Høyere budsjett på produksjonen

Det var natt til onsdag de første klippene i den amerikanske versjonen ble sluppet på Facebook. Til nå har over en halv million mennesker sett klippene.

De tre unge skuespillerne er enige i at det er kult hvordan de ulike landene fletter inn sin egen kultur i serien.

– Jeg har sett på de amerikanske Instagram-profilene, og bildene har en helt annen estetikk enn norsk ungdom har på sine profiler. Det er kult at de har klart å fange opp disse forskjellene, og at de går inn i hva amerikansk ungdom er, sier Nesje.

– De kan lage sin versjon som de syns er bra, men det er vi som har laget «den beste Skam». Det er det ikke tvil om, sier Eggesbø og smiler lurt.

Se det første klippet fra Skam Austin her:

TUESDAY 4/24/18 3:40PM CT

Publisert av SKAM Austin Tirsdag 24. april 2018

Julie Andem som har vært Skams norske manusforfatter, regissør og TV-produsent, er en av dem som har hatt ansvar for å regissere den amerikanske versjonen. Dette er noe som har beroliget skuespillerne.

– Det virker som at det er et høyere budsjett på produksjonen, men jeg syns likevel de har klart å bevare det nære. Siden Julie har vært med å lage det, beholder de nok kjernen i Skam, og forteller historiene som er viktige å fortelle, sier Eggesbø.

– Jeg var ikke redd for at serien skulle forandre seg negativt da jeg fikk vite hvem som skulle ta over. Da visste jeg det var i trygge hender, sier Svenningdal.

Tror det kan bli rotete

Medieviter Gry Cecilie Rustad har forsket på norske Skam og syns den nye versjonen ser lovende ut.

Spesielt påpeker hun hvordan Andem, som har regi, har klart å fange opp smådetaljer fra Austin.

– For eksempel er det prøven i første klippet. Denne er spesiell for High School-elever i Texas. Dette var en av de gode tingene med norske Skam også – hvordan de klarte å fange Oslo-kulturen, sier Rustad.

Gry Cecilie Rustad

VIL BLI STORT: Medieviter Gry Cecilie Rustad påpeker hvordan de i Skam Austin bruker de samme historielinjene som i norske Skam. Hun tror den amerikanske versjonen vil vokse seg stor.

Foto: FRANCESCO,SAGGIO / Pressebilde

Likevel påpeker medieviteren også noen forskjeller, og da spesielt publiseringsmetoden. Skam Austin legges ut på Facebook, mens den norske ble lagt ut på en egen nettside gjennom P3.

– Det blir nok mer rotete. Det dukker opp i feeden, noe som gjør at du lett kan overse innleggene. Samtidig vil de nå et stort publikum, og serien vil gli mer sømløst og naturlig i de vanlige sosiale medier-oppdateringene, sier Rustad.

Hun tror derimot ikke at det vil være et hinder for at serien vil bli populær.

– Diskusjonen blant fansen nå er jo hvem som er hvem. Men vi vil nok se hvordan den amerikanske versjonen vil utvikle seg til å bli noe eget. Det er allerede lagt opp til nye konflikter, som Megan som krangler med foreldrene sine, sier Rustad.

Håper de vil bevare karakterene

Skam-skuespillerne er også enige i at de vil følge med på serien, og håper også at litt av karakterene deres ikke vil bli helt ulike de nye.

– Jeg håper de tar med den lekne, gøyale siden til Chris, og klarer å kombinere den med at hun er der for folk når de trenger det, sier Svenningdal.

skam 2

RART: De tre syns det var rart å se versjonen på engelsk. – Vi sitter bare og venter på våre egne karakterer, sier Carl Martin Eggesbø (i midten) lurt.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Det er mange stereotypiske homofile karakterer i amerikansk film. Så jeg håper at de klarer å få med litt av visdommen til Eskild. Jeg dukket ikke opp før i sesong to, men jeg kommer til å følge med og er veldig spent, sier Eggesbø.

– Linn er jo ganske universell, men kanskje den nye greien hennes blir Diet Coke? Hvem vet? Men jeg håper likevel de klarer å få med en chill karakter som kan stå på sidelinjen å si «Dette går bra», sier Nesje.

Kulturstrøm

 • Stewart eldste mannlege listetopp

  Den snart 75 år gamle artisten Sir Rod Stewart toppar dei britiske hitlistene med «You're in my Heart», og er dermed eldste mannlege listetopp nokon gong. Men det er eit stykke igjen til å bli den eldste artisten med listetopp. Den rekorden sette Dame Vera Lynn då ho var 97 år gammal.

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven