Se Stjernekamp-deltagerne prøve seg på hiphop

Denne uken skal Stjernekamp-deltakerne bryne seg på hiphop, en sjanger de fleste er ukjente med. For Mariann blir det en dobbelt utfordring å dra «Ice, ice, baby», fordi hun sliter med bihulebetennelse.

Jenny Jenssen, Mariann Thomassen, Alejandro Fuentes, Rein Alexander, Anneli Drecker, Rita Eriksen, Tor Endresen, Sisi og Tuva Syvertsen prøver seg på en sjanger ingen av dem mestrer - hip hop.

Ikke alt går «smooth» når Stjernekamp-gjengen skal prøve seg på hiphop.

Mariann Thomassen med melding om bihulebetennelse torsdag kveld før Stjernekamp.

Mariann Thomassen med melding på Instagram om bihulebetennelse torsdag kveld før Stjernekamp.

Foto: Mariann Thomassen/Instagram
Son of Light

André Hadland, alias Son of Light, har coachet deltakerne i hiphop.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Mariann thomassen stjernekamp

Mariann Thomassen har blitt syk, og har ikke fått like god forberedelse som de andre.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Forrige lørdag startet alvoret, og den første av de 10 deltakerne måtte forlate Stjernekamp.

Reagegaartisten Nico D fikk færrest stemmer da det var rock som sto på plakaten, og ble den første som måtte dra hjem.

Denne uken skal deltakerne prøve seg på en sjanger helt på andre siden av skalaen, nemlig hiphop. Det er ukjent grunn for de fleste, men på lørdag synger de ni gjenværende deltakerne et bredt spekter av sjangeren, og det blir en god blanding av nytt og gammelt, norsk og utenlandsk.

– Har gitt dem selvtillit

Deltakerne har tatt den vanskelige oppgaven på alvor, og har øvd intenst hele uken for at tekst, rytme og koreografi skal sitte.

– Jeg ble positivt overrasket, og alle deltakerne har vært ydmyke og har hatt en dyp respekt for sjangeren og oppgaven, sier André Hadland.

Hadland, også kjent som rap-artisten Son of Light, har coachet deltakerne gjennom uken for å forberede og hjelpe dem på vei. Han sier de har prøvd å bygge opp deltakerne og gi dem så god selvtillit som mulig før lørdagens utfordring.

Det er en vanskelig og annerledes sjanger for mange, og Hadland sier noen har gjort det vanskeligere for seg selv enn andre.

– Engelsk er jo ikke hovdedspråket vårt, så det er vanskeligere med diksjon og artikulasjon for dem som har valgt teknisk vanskelige tekster, sier han.

Ingen divanykker

Hadland innrømmer at han trodde noen av deltakerne skulle «ta lett» på oppgaven og tro at det «bare» var litt snakking.

Han tok feil, og flere av artistene har brukt god tid på å forberede seg før coachingen, og kunne all tekst utenat og hadde en «basic flow» i seg.

– Alle artistene har en viss rytmeforståelse og kan telle takter, så det er lettere enn å lære folk å danse. De forstår greia når de hører låta, sier han.

Hadland sier det også har vært en fornøyelse å jobbe med alle de ni artistene på alle plan.

– Det er en superfin gjeng å jobbe med, ingen divanykker der.

Stemmen er et rytmeinstrument

Den største forskjellen for deltakerne er at stemmen ikke lenger er et tonalt instrument.

– I motsetning til det de er vant med, skal stemmen nå brukes som et rytmeinstrument. De skal være som en tromme, og det er mange ord man skal rekke over på kort tid, så det er viktig å tenke som et rytmeinstrument, sier Hadland.

Han tror alle ni kommer til å klare seg bra på lørdag, og håper de har tatt til seg de rådene han og har kommet med.

– Sulten på å greie dette kommer til å gjøre at det blir suksess, sier han.

Syk Thomassen

Selv med god innsats fra alle ni, er det ikke alle som har hatt like optimale foreberedelser.

Mariann Thomassen, som imponerte stort forrige uke, har vært sengeliggende i to dager med bihulebetennelse.

– Det er veldig dårlig timing å bli syk nå. Jeg var hos legen i dag og fikk konstatert bihulebetennelse, og har begynt på penicillin, sier Thomassen.

På grunn av sykdommen har hun derfor ikke fått øvd like mye som de andre, men det hindrer henne ikke i å gi alt på lørdag.

– Jeg avlyser aldri, og gir alltid alt. Jeg får bare gjøre det beste ut av det, sier hun.

For å forberede seg skal hun bare slappe av, senke skuldrene og ikke stresse med noe.

– Jeg er heldigvis i de beste hender, mamma er sykepleier og duller med meg. Nå skal jeg knaske disse pillene og bli klar til lørdag.

Kulturstrøm

 • Sivert Aarflot-bygget åpnet

  I dag ble det nye mediebygget ved Høgskulen i Volda åpnet. «Sivert Aarflot-bygget» er nesten 4000 kvadratmeter og inneholder en rekke studio, redaksjonslokaler og kontorer og skal for det meste brukes av de 600 mediestudentene. Medieutdanninga i Volda er i år 50 år.

  Sivert Aarflot
  Foto: Høgskulen i Volda / NRK
 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag