Dette synger artistene i Stjernekamp

Klarer Stjernekamp-artistene å komme under huden på storbandsjangeren? – Man må ha jazznerven, sier ukens coach, storbandekspert Kjell Karlsen.

Stjernekamp gjør storband

Videoen over levner ingen tvil om at bandet gjør jobben, men klarer Stjernekamp-artistene å takle storbandsjangeren?

Denne uken er det duket for storband i Stjernekamp. Forrige runde røk Mariann Thomassen ut av konkurransen, og nok en artist må forlate gruppen denne runden.

Storband betegnes som et stort musikkensemble som spiller jazzmusikk, selv om sjangeren har nære bånd til swing. Dette er kanskje ny kunnskap for noen, men ikke for ukens coach, Kjell Karlsen.

Så tidlig som tre år etter krigen, altså i 1948, spilte Karlsen i sitt første jazzband. Da han begynte å få sansen for storbandsjangeren måtte musikeren ut på leting.

– Jeg trålet byen rundt for å finne folk som hadde jazznerven. De jeg fant kunne ikke noter, men de hadde nerve. I dag er det mye mer utdanning innen musikk, men man må fortsatt ha nerven, sier Karlsen til NRK.no.

Les også: Vil erobre lørdagskvelder verden over med «Stjernekamp»

– Alejandro vet hva han driver med

Storbandhelten er veldig imponert over deltakerne i Stjernekamp.

– De er en fornøyelse å jobbe med. Det er jo ikke lett å gå opp i forskjellige stilarter, men de overrasker meg positivt. Og så er de veldig flinke på å bruke tilbakemeldingen min.

Karlsen vil nødig utpeke noen favoritter, men det er noen han blir spesielt imponert av.

I klippet over forteller Alejandro Fuentes at han ikke har peiling på hva han synger om, men ifølge Karlsen er ikke det noe problem.

– Tor Endresen har veldig mye rutine og har vært med på litt av hvert. Også Alejandro har et veldig godt øre for denne sjangeren og vet godt hva han driver med.

Vi må jo nesten spørre. Har du noen favoritter?

– Det er et par-tre som skiller seg ut, men jeg tror mange bli overrasket over hvem det er.

– De prøver låten en gang, og så blir det blikkstille

Men hvordan foregår denne coachingen? Hvordan forteller man en etablert artist hvordan han eller hun skal gjøre jobben sin?

– De prøver låten en gang, og så blir det blikkstille. Så ser de på meg, he-he.

– Min jobb er å sørge for at det ikke er noen sure toner. Teksten er jo også viktig, de må virkelig få den frem. Men det handler mest om å gjøre sangen til sin egen.

Karlsen er også veldig imponert over bandet som skal spille på lørdag.

– Bandet er overraskende bra. Det er unge mennesker fra musikkhøgskolen. Men de låter virkelig som et storband. De har nerven.

Kulturstrøm

  • Har kjøpt Trump Baby-ballongen

    Britisk museum vil stille ut den berømmelige kjempebabyballongen som etterligner Donald Trump. Den seks meter høye ballongen ble et symbol under protestmarsjer mot Trump i hans regjeringstid. Den ble først luftbåren i London i 2018. Ballongen er kjøpt inn av museet til sin samling viet protestbevegelser.

    En seks meter stor Trump-baby har fått tillatelse av borgermesteren til å sveve over parlamentet i London