Dette skal de ha på seg under Oscar-utdelingen

LOS ANGELES (NRK): Det er knyttet store forventninger til hva stjernene skal ha på seg under søndagens Oscar-utdeling. Ingen av de norske kandidatene har hatt anledning til å velge norsk design.

Morten Tyldum

Morten Tyldum går for Armani under Oscar-utdelingen søndag kveld, mens kona Janne Tyldum skal ha på seg en svart kjole med dyp utringning, ifølge mannen.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Det skal skrives spaltemeter opp og ned om kjolene, skoene og hårfrisyrene til stjernene som fyller Kodak Theatre søndag 22. februar. For enkelte er de ekstravagante klesplaggene like viktig som prisene som blir delt ut.

Overfor NRK røper regissør Morten Tyldum noen detaljer om sin egen klesdrakt, samt hva hans kone og profesjonelle samarbeidspartner Janne Tyldum skal ha på seg.

– For meg er det mye enklere. Jeg skal bare ha en dress fra Armani, sier han inne på det luksuriøse strandhotellet Shutter i Santa Monica i Los Angeles.

Hundre kjoler i stua

Kona Janne Tyldum har måtte ta et vanskeligere valg. For det har vært mange kjoler å velge mellom, forteller den åtte ganger Oscar-nominerte regissøren Morten Tyldum.

– Jeg kom hjem i går og da var det cirka hundre gallakjoler som hang på rekke og rad på stativer hjemme i stua vår. Det er ikke tull, det var et helt vilt syn. Da var det hun og tre andre stylister som prøvde kjoler, forteller Tyldum til NRK.

Kona Janne er opptatt med forberedelsene til helgens store begivenhet, og har ikke hatt tid til å møte pressen. Men Morten Tyldum har fått sett kjolen, og gir følgende beskrivelser:

– Den er svart og har noen gullgreier på seg. Og så har den en veldig dyp utringing.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

designer Jackie syr på torill Koves kjole

Jackie Vatnsdal syr på Torill Koves kjole til den store Oscar-kvelden.

Foto: privat

Ingen norsk design

87th Academy Awards - Shorts Torill Kove

Oscar-nominerte Torill Kove hadde flere møter med den norske designeren Ingunn Birkeland mens Kove var i Norge.

Foto: Rob Latour / Ap

Det ble ikke noen norsk designer på Janne Tyldum.

– Hun skulle veldig gjerne ha jobbet med en norsk designer, men de er ikke her nede. Det er helt umulig å prøve kjole over e-post, forteller Morten Tyldum.

Den andre norske Oscar-kandidaten, Torill Kove, var i samtaler med den norske designeren Ingunn Birkeland. Men på grunn av avstanden mellom Norge og Canada, hvor Kove bor, ble det vanskelig å få kjolen ferdig sydd og tilpasset innen Oscar-utdelingen.

Valget falt dermed på den kanadiske designeren Jackie Vatnsdal, som både er kles- og interiørdesigner. Vatnsdal har laget kjolen til både Torill Kove og datteren Runa på 12 år.

– Nå mangler vi bare sko og smykker, og det skal vi kjøpe i morgen tidlig, forteller Kove til NRK i Los Angeles.

Kulturstrøm

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise