Hopp til innhold

Dette maleriet ble for drøyt for Facebook

Billedkunster Yngvil Birkeland ble nektet å annonsere på Facebook, fordi maleriet hennes var for seksuelt.

It ain't heavy av Yngvil Birkeland

FIKK NEI: Selv om Facebook ikke spesifiserte hvorfor Birkelands innlegg ble sensurert, tror billedkunstneren grunnen er maleriet «It ain't heavy».

Foto: Yngvil Birkeland

Yngvil Birkeland

UENIG: Yngvil Birkeland forstår at Facebook vil hindre at brukere publiserer nakenbilder, men mener det blir feil å sensurere kunst.

Foto: Privat

Yngvil Birkeland ønsket å bruke Facebooks annonsetjeneste for å fremme et blogginnlegg med tanker om det nye året. I blogginnlegget hadde hun lagt inn det abstrakte maleriet «It ain't heavy», som skildrer en naken kvinneskikkelse.

Saken ble først omtalt på sol.no.

– Da fikk jeg til svar at det kunne jeg dessverre ikke gjøre. De skrev at annonsene ikke kunne bruke overdrevne seksuelle bilder, antyde nakenhet, vise for mye hud eller fokusere unødig på kroppsdeler. Jeg ble helt matt, jeg syns det er fullstendig tullete, sier Birkeland.

– Helt meningsløst

Høyskolelektor Cecilie Staude fra Handelshøyskolen BI

IKKE KAPASITET: Cecilie Staude tror ikke Facebook vurderer enkeltsaker grundig.

Foto: Handelshøyskolen BI

De siste årene har det dukket opp flere saker hvor Facebook sensurer innlegg og bilder fordi de mener det bryter med deres retningslinjer.

Birkeland forstår ønsket om å sensurere bort nakenhet på sosiale medier, men syns det blir feil å sensurere billedkunst.

– Dette er ikke fotografisk bildekunst på noen som helst måte, men et temmelig abstrakt maleri. Jeg syns det er veldig, veldig rart å sensurere dette.

Cecilie Staude, høgskolektor ved Handelshøyskolen BI og ekspert på sosiale medier, mener Facebooks regeltolkning er for streng.

– Jeg syns det er helt meningsløst at hun ikke skal få lov til å markedsføre innlegget sitt på grunn av en naken kvinneskikkelse.

Tror ikke Facebook går inn i alle enkeltsaker

Petter Gjelsnes foran en gul backdrop

Petter Gjelsnes, faglig leder i PR-byrået JCPR, mener sensureringen ikke henger på greip.

Foto: privat

Petter Gjelsnes, faglig leder i PR-byrået JCPR, mener regelverket er veldig amerikansk og at det derfor er spesielt restriktivt rundt nakenhet.

– De har lettere for å akseptere vold, mens albuer og brystvorter ofte blir sensurert. Det kan være litt vanskelig å forstå hvor den grensen går, men sensureringen av dette maleriet henger ikke på greip.

Det høye antallet innlegg gjør at Facebook ikke kan vurdere enkeltsaker grundig, tror Cecilie Staude.

– Brukerne burde kunne forvente at Facebook utøvde skjønn i slike saker, men det er vanskelig å forestille seg at de går gjennom alt innhold.

Etter at blogginnlegget ble avvist av Facebook, tok Yngvil Birkeland kontakt for å legge frem sitt syn på saken.

– Da fikk jeg akkurat det samme svaret, det så ut som et automatisk svar. Det virket ikke som de i det hele tatt vurderte saken.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Facebook.

Kulturstrøm

 • Kevin Costners western-oppfølger er trukket fra kino

  Filmen «Horizon: An American Saga-Chapter 2» skulle på kinolerretet i august, men slik blir det ikke.

  En talsperson for New Line Cinema sier til nyhetsbyrået AP og New York Times at oppfølgerfilmen ikke har premiere den 16. august likevel fordi man ønsker at publikum skal få større mulighet til å oppdage den første delen av «Horizon» i uken som kommer.

  Den første delen av filmen hadde premiere i slutten av juni og landet kun på en tredjeplass på kinolista i USA etter åpningen.

  Det kvalifiserte til betegnelsen flopp.

  Filmserien har hatt en prislapp på svimlende én milliard kroner. Over 400 millioner av disse har regissør og hovedskuespiller i filmen, Kevin Costner bladd opp fra egen lomme.

  Costner har ikke selv uttalt seg om utsettelsen av oppfølgeren.

  Hovedrolleinnehaver Kevin Costner har også skrevet, produsert og regissert «Horizon: An American Saga - Chapter 1».
  Foto: © 2024 Territory Pictures
 • – Kom til Norge for å danse løs

  – Iført kun en beige, lårkort bodysuit, skulderlang brun parykk og knehøye stiletthæler byr hun på utfordrende, sensuelle og på langt nær akrobatiske bevegelser. Til stor jubel hver gang hun nærmer seg en spagat, eller setter seg ned og twerker, skriver P3-kritiker Sofie Martesdatter Granberg om Doja Cat-konserten på Slottsfjellfestivalen torsdag kveld.