Hopp til innhold

Han skriver bøker for hånd – nå er han Bragepris-vinner

Lærer, sauebonde og forfatter Tore Kvæven er blitt hyllet av anmelderne. Nå har han en Bragepris. Les om alle prisvinnerne her.

Tore Kvæven

TORE KVÆVEN SKRIVER FOR HÅND – GJERNE UTE: – Jeg leste om en forfatter som mente han trengte å sitte i et rom med høyde under taket. Den tanken har jeg tatt med meg. Sitter du ute er taket bunnløst

Foto: Erik Waage / NRK

Torsdag kveld ble årets Bragepriser utdelt i klassene skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker, sakprosa og åpen klasse. I tillegg ble hedersprisen delt ut.

Her får du alt om hvilke fem forfattere som vant:

Vinnerne av Brageprisen 2018 med kulturminister Trine Skei Grande

LYKKE: Vinnerne av Brageprisen 2018 med kulturminister Trine Skei Grande.

Foto: Siss Vik / NRK

Vinner: Skjønnlitteratur

Tittel: «Når landet mørknar»
Forfatter: Tore Kvæven
Forlag: Det Norske Samlaget

Tore Kvæven

Vinner av Brageprisen for skjønnlitteratur: Tore Kvæven med boka «Når landet mørknar».

Foto: Siss Vik

Boka er en av årets store anmelderfavoritter og har bare fått femmere og seksere. Den historiske romanen er lagt til middelalderen og år 1293, og utspiller seg på Grønland der livet blir tøffere og tøffere. Et hardt klima utvikler seg, og konflikter mellom gammel sedvane, hedenskap og kristendom blusser opp.

Brageprisjuryen fremholdt særlig forfatterens språk i sin begrunnelse: «Gjennom et rikt og lekent språk maler Tore Kvæven fram en både dramatisk og magisk vakker fortelling fra vikingtidens Grønland.»

Tore Kvæven Når landet mørknar
Foto: Samlaget

Da NRK møtte forfatteren hjemme på gården i Sirdal i Vest-Agder tidligere i år fikk vi et innblikk i en forfatterhverdag som er ... annerledes. Kvæven holder 220 sauer, jobber som lærer og skriver bøker. Ikke nok med det. Han skriver for hånd. Gjerne på en skitur med NRK på slep.

– Mange ganger synes jeg det jeg skriver ute er blant det beste jeg skriver, fortalte Tore Kvæven.

Anmelderne har vært unisont begeistret:

«Tore Kvævens nye historiske roman om menneskene i middelalderen er så mesterlig og makeløst skildret at VGs anmelder måtte lese noen kapitler flere ganger», skrev VG i sin anmeldelse og trillet sekseren på terningen.

Dagbladet var også imponert: «En imponerende dannelsesroman fra vikingtida.»

Da NRK møtte forfatteren etter utdelingen røpet sauebonden og forfatteren at han nå jobber med tre nye bøker.

Blir det tilbake til fortiden igjen?

– Nei. Jeg skriver en bok lagt til framtiden, røper den ferske prisvinneren.

Vinner: Barne- og ungdomsbøker

 • Tittel: «Elven»
 • Forfatter: Anna Fiske
 • Forlag: Cappelen Damm
Forfatter Anna Fiske

Vinner av Brageprisen for barne- og ungdomsbøker: Anna Fiske.

Foto: Maja Hattvang

Boka følger tenåringen Helena, som føler seg utenfor både hjemme og blant jevnaldrende, i jakten etter sin egen stemme og sin egen plass.

Juryen er begeistret: «Dette er en brennende intens melodi en ikke kan skru av, en vakker komposisjon med poetisk vidd og spennende dramaturgi».

Boka treffer også anmelderne:

Bokomslag Elven

«Anna Fiske skriver frem både erkjennelse og mestring i denne historien, der flere parallelle utfordringer følger med nærmest ukommentert. Livet er ikke enkelt. Men det er mulig å ta grep om det», skriver NRKs anmelder Anne Cathrine Straume i sin bokanmeldelse.

«Nært og personleg om å oppdage sin eigen styrke. [...] Sjenansen og utanforskapet, talentet og det gryande motet – kjensleregisteret er truverdig og lett å kjenne seg att i», skriver Dag og Tid i sin anmeldelse.

– Det betyr masse for meg å motta denne prisen, men jeg ble veldig overrasket. Jeg tror jeg besvimte litt i stolen da navnet mitt ble ropt opp, sier Fiske til NRK etter utdelingen.

Vinner: Sakprosa

 • Tittel: «Hvem sa hva?»
 • Forfatter: Helene Uri
 • Forlag: Gyldendal
Helene Uri

Vinner av Brageprisen for Sakprosa: Helene Uri.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Boka handler om kvinner og menn og språk.

– Menn har gjennom tidene dominert samfunnet. Dette har smittet over på språket, slik at vi har båret denne arven med oss. Vi drasser rundt på språklige uttrykk, selv om vi gjerne har kvittet oss med meningene som uttrykkene refererer til, sa Uri til NRK da vi snakket med henne om boka tidligere i år.

Juryen er imponert over hva boka forteller oss om språket og kjønn, men også av forfatterens eget språk:

hvem sa hva
Foto: Margret Helland / NRK

«Denne gangen briljerer hun på̊ sakprosafeltet med sin elegante kombinasjon av språklig fagkompetanse og evne til å spille på̊ alle tangenter –sakkunnskap, varm humor, spiss ironi og hjertelige og smertelige observasjoner. Alt formulert godt [...]»

Helene Uri har også slått an blant anmelderne:

«Uri gir eit bittertglitrande forsvar for kvifor modernisering av språket er naudsynt om vi vil vite kva vi signaliserer til jenta som ein dag kan bli ingeniør, lege, regissør eller minister», skriver Klassekampen i sin anmeldelse.

«Skarpt, innsiktsfullt og vittig om hvordan vårt forhold til kjønn påvirker språket», skrev Dagbladet i sin anmeldelse.

– Jeg hadde irritert meg over at det sto den norske bokprisen med stor B på alle skjermer og bannere her inne, men nå er det glemt, sa Uri fra scenen til latter fra salen.

Vinner i åpen klasse: Populærvitenskap for voksne og barn/ungdom

 • Tittel: Menneskets grunnstoffer
 • Forfatter: Anja Røyne
 • Forlag: Kagge Forlag
Røyne

Vinner av Brageprisen i åpen klasse: Anja Røyne.

Foto: Kagge

Boka handler om byggeklossene vi og vår verden er laget av, og Røyne lurer på hva som skjer om vi går tomme for alt vi trenger i samfunnet? Fosfor, karbon, kobber eller jern. Kan vi hente det vi trenger fra verdensrommet?

Prisvinneren takket mormoren sin fra scenekanten: For at hun hadde lært henne om naturen. Røyne sa hun håpet at hun selv ville lære oldebarna sine om natur når hun ble 92, i en verden som da er bedre enn den er nå.

Anja Røyne_Menneskenes grunnstoffer_omslag_TRYKK.indd

– Og for at den skal bli det, må vi alle ta et tak. Jeg håper boka vil bli et lite bidrag i så måte.

Juryen skryter av en interessant bok som tar opp store spørsmål via de minste partiklene:

«Fysikeren skriver i et tydelig språk, hele tiden med en uredd evne til å gå inn i de store spørsmålene som angår oss alle, noe som løfter boken opp til et eksistensielt nivå, samtidig som hun forbinder fysikk med leserens dagligliv.»

Etter utdelingen fortalte forfatteren, som ellers arbeider som forsker og foreleser ved Fysisk institutt på Universitetet i Oslo at hun syntes det var enormt stas å gi ut bok, og i tillegg vinne en Bragepris.

– Det artigste med å gi ut bok er å bli lest, sa Røyne.

Hedersprisen 2018: Klaus Hagerup

Forfatteren Klaus Hagerup.

Vinner av hedersprisen 2018: Klaus Hagerup.

Foto: Aschehoug

Skuespilleren, dramaturgen og forfatteren Klaus Hagerup har en Bragepris i beltet fra før (1994), i tillegg har han vunnet blant annet Kulturdepartementets litteraturpris (2) og Kritikerprisen.

Hederspris-vinneren var hjemme syk torsdag kveld, så det var døtrene hans Hilde og Hanne Hagerup som kom på scenen og mottok hederen på vegne av sin far:

– Jo eldre han blir, jo mer langsynt blir han. I betydningen; han sier han husker bedre nå hvordan det var å være 10 år enn det han gjorde da han var 17.

Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

 • Peter Brook er død, 97 gammel

  Den britiske teaterregissøren Peter Brook er død, skriver The Guardian.

  Han ble 97 år gammel.

  Den britiske avisen skriver at han redefinerte måten man tenkte rundt teaterproduksjoner gjennom sitt arbeid for Stratford’s Royal Shakespeare Company i Paris, der han hadde base i over 30 år.

  Peter Brook mottok Den internasjonale Ibsen-prisen i 2008. Den ble overrakt av komiteens leder, Liv Ullmann (t.h.) på Nationaltheaterets hovedscene.

  Liv Ullmann og Peter Brook
  Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
 • Tilbake på scenen

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen.

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen. 
  Foto: Ida Scheie / NRK
 • Nordstoga i turjakke på Rondaståk

  – Det er jo en slags gudbrandsdalsvariant av Vinjerock, og da må man ha klær i orden, sier Odd Nordstoga etter å ha spilt på fjellfestivalen Rondaståk. Få med deg festivalstemningen og se blant andre Odd Nordstoga og DumDum Boys. Hele serien Festivalsommer finner du i NRK TV.

  Odd Nordstoga i turtøy på Rondaståk-festivalen 2o22

Flere kulturnyheter

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.

Her kryper de gjennom Nasjonalmuseet

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.