Hopp til innhold

Dette er vinnerne av årets Pulitzerpriser

New York Daily News og ProPublica får Pulitzerpris for avsløringen om at politiet i New York kastet fattige ut av boligene sine. Også Trump-avsløringer hedres.

"They Are Slaughtering Us Like Animals" by photographer Daniel Berehulak

Frilansfotografen Daniel Berehulak fikk pris for bildereportasjen «They Are Slaughtering Us Like Animals» i The New York Times. Bildeserien illustrerer filippinske myndigheters brutale kamp mot kjøp og salg av narkotika.

Foto: Daniel Berehulak / AP

Årets Pulitzerpris for journalistikk i offentlighetens interesse går til journalister i New York Daily News og ProPublica som avdekket politiets ulovlige praksis.

Prisen ble gitt for arbeidet med å avdekke hvordan myndighetene brukte en obskur lov, opprinnelig vedtatt å slå ned på prostitusjon i Times Square i 1970, for å kaste ut hundrevis av mennesker, for det meste fattige minoriteter, fra sine hjem.

The New York Daily News

The New York Daily News reporter Sarah Ryley (t.v.) feirer med nyhetsredaktør Robert Moore (i midten) og sjefredaktør Arthur Browne (t.h.) etter at The New York Daily News og ProPublica vant Pulitzerprisen for journalistisk arbeid i offentlig tjeneste.

Foto: Jefferson Siegel / AP

Pulitzer-prisene er USAs viktigste priser for journalistisk arbeid. I alt deles det ut 14 priser. Det er Columbia-universitetet i New York som står for tildelingen hvert år i april.

Se alle de 14 vinnerne nederst i saken.

Trump-avsløringer

I kategorien nasjonal journalistikk vant Washington Posts David Fahrentholt. Han får prisen for dekningen av amerikansk politikk og for å ha avslørt tvilsom praksis ved Donald Trumps velferdsorganisasjon.

Over flere måneder kontaktet Fahrentholt veldedige formål og fant at presidentkandidaten Trumps opplysninger om hva han donerte ikke stemte. Fahrentholt og Washington Post var også først med å publisere en elleve år gammel video der Trump snakker nedlatende og seksualiserende om kvinner.

Gravepris til Panama-papirene

Prisen for gravende journalistikk går til International Consortium for Investigative Journalism, McClatchy newspapers og Miami Herald for det enorme prosjektet med å avdekke Panama-papirene, der hundrevis av journalister på seks kontinenter deltok.

Prisen for internasjonal journalistikk gikk til New York Times' dekning av Russland og president Vladimir Putins makt utenfor landets grenser, med avsløring av metoder som drap, trakassering på nett og planting av falske bevis mot meningsmotstandere.

New York Times staff celebrates after winning the 2017 Pulitzer Prizes in New York

Frilansfotografen Daniel Berehulak (i blått) og redaksjonen i New York Times feirer annonseringen av Berehulak som prisvinner.

Foto: Hiroko Masuike / Reuters

Frilansfotografen Daniel Berehulak fikk pris for bildereportasjen i The New York Times som illustrerer filippinske myndigheters brutale kamp mot kjøp og salg av narkotika.

Alle vinnerne:

Offentlig interesse: New York Daily News og ProPublica

For å avdekket politiets ulovlige praksis med utkastelser av hovedsakelig fattige minoriteter.

Nyhetsjournalistikk: East Bay Times-redaksjonen, Oakland, California

For den kontinuerlige dekningen av en varehusbrann, som muligens kunne vært unngått med de riktige tiltakene.

Undersøkende journalistikk: Eric Eyre i Charleston Gazette-Mail, Charleston, Vest Virgina

For dekningen av opiatbruken i Vest Virgina – delstaten med flest dødsoverdoser.

Forklarende journalistikk: International Consortium of Investigative Journalists, McClatchy og Miami Herald

For Panama-papirene.

Lokal journalistikk: The Salt Lake Tribune-redaksjonen

For å avsløre behandlingen av overgrepsofre ved Brigham Young University – en av Utahs mektigste institusjoner.

Nasjonal journalistikk: David A. Fahrenthold i The Washington Post

For måten han har dekket president Donald Trumps politiske kampanje på.

Internasjonal journalistikk: The New York Times-redaksjonen

For å rette søkelyset mot Vladimir Putins forsøk på og metoder for å spre egen makt utenfor landegrensene.

Featurejournalistikk: C.J. Chivers i The New York Times

For portrettet av en marinesoldat og hans postkrigstilværelse.

Kommentar: Peggy Noonan i The Wall Street Journal

For å bruke kommentaren til å forene amerikanere i en ellers splittende politisk tid.

Anmeldelse: Hilton Als i The New Yorker

For å sette scenedramaer inn i den virkelige verdens kulturell kontekst.

Leder: Art Cullen i The Storm Lake Times, Storm Lake, Iowa

For å gjentatte ganger utfordre mektige selskaperslandbruksinteresser i Iowa.

Redaksjonell tegning: Jim Morin i Miami Herald

For en rekke skarpe og vittige tegninger.

Nyhetsfotografi: Daniel Berehulak, frilansfotograf

For New York Times-serien om filippinske myndigheters kamp brutale mot narkotikaindustrien.

Featurefotografi: E. Jason Wambsgans i Chicago Tribune

For portrettet av en 10 år gammel gutt og morens kamp for å lappe ham sammen igjen etter at han overlevde en skyteepisode i Chicago.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober