NRK Meny
Normal

Dette er vinnerne av årets Pulitzerpriser

New York Daily News og ProPublica får Pulitzerpris for avsløringen om at politiet i New York kastet fattige ut av boligene sine. Også Trump-avsløringer hedres.

"They Are Slaughtering Us Like Animals" by photographer Daniel Berehulak

Frilansfotografen Daniel Berehulak fikk pris for bildereportasjen «They Are Slaughtering Us Like Animals» i The New York Times. Bildeserien illustrerer filippinske myndigheters brutale kamp mot kjøp og salg av narkotika.

Foto: Daniel Berehulak / AP

Årets Pulitzerpris for journalistikk i offentlighetens interesse går til journalister i New York Daily News og ProPublica som avdekket politiets ulovlige praksis.

Prisen ble gitt for arbeidet med å avdekke hvordan myndighetene brukte en obskur lov, opprinnelig vedtatt å slå ned på prostitusjon i Times Square i 1970, for å kaste ut hundrevis av mennesker, for det meste fattige minoriteter, fra sine hjem.

The New York Daily News

The New York Daily News reporter Sarah Ryley (t.v.) feirer med nyhetsredaktør Robert Moore (i midten) og sjefredaktør Arthur Browne (t.h.) etter at The New York Daily News og ProPublica vant Pulitzerprisen for journalistisk arbeid i offentlig tjeneste.

Foto: Jefferson Siegel / AP

Pulitzer-prisene er USAs viktigste priser for journalistisk arbeid. I alt deles det ut 14 priser. Det er Columbia-universitetet i New York som står for tildelingen hvert år i april.

Se alle de 14 vinnerne nederst i saken.

Trump-avsløringer

I kategorien nasjonal journalistikk vant Washington Posts David Fahrentholt. Han får prisen for dekningen av amerikansk politikk og for å ha avslørt tvilsom praksis ved Donald Trumps velferdsorganisasjon.

Over flere måneder kontaktet Fahrentholt veldedige formål og fant at presidentkandidaten Trumps opplysninger om hva han donerte ikke stemte. Fahrentholt og Washington Post var også først med å publisere en elleve år gammel video der Trump snakker nedlatende og seksualiserende om kvinner.

Gravepris til Panama-papirene

Prisen for gravende journalistikk går til International Consortium for Investigative Journalism, McClatchy newspapers og Miami Herald for det enorme prosjektet med å avdekke Panama-papirene, der hundrevis av journalister på seks kontinenter deltok.

Prisen for internasjonal journalistikk gikk til New York Times' dekning av Russland og president Vladimir Putins makt utenfor landets grenser, med avsløring av metoder som drap, trakassering på nett og planting av falske bevis mot meningsmotstandere.

New York Times staff celebrates after winning the 2017 Pulitzer Prizes in New York

Frilansfotografen Daniel Berehulak (i blått) og redaksjonen i New York Times feirer annonseringen av Berehulak som prisvinner.

Foto: Hiroko Masuike / Reuters

Frilansfotografen Daniel Berehulak fikk pris for bildereportasjen i The New York Times som illustrerer filippinske myndigheters brutale kamp mot kjøp og salg av narkotika.

Alle vinnerne:

Offentlig interesse: New York Daily News og ProPublica

For å avdekket politiets ulovlige praksis med utkastelser av hovedsakelig fattige minoriteter.

Nyhetsjournalistikk: East Bay Times-redaksjonen, Oakland, California

For den kontinuerlige dekningen av en varehusbrann, som muligens kunne vært unngått med de riktige tiltakene.

Undersøkende journalistikk: Eric Eyre i Charleston Gazette-Mail, Charleston, Vest Virgina

For dekningen av opiatbruken i Vest Virgina – delstaten med flest dødsoverdoser.

Forklarende journalistikk: International Consortium of Investigative Journalists, McClatchy og Miami Herald

For Panama-papirene.

Lokal journalistikk: The Salt Lake Tribune-redaksjonen

For å avsløre behandlingen av overgrepsofre ved Brigham Young University – en av Utahs mektigste institusjoner.

Nasjonal journalistikk: David A. Fahrenthold i The Washington Post

For måten han har dekket president Donald Trumps politiske kampanje på.

Internasjonal journalistikk: The New York Times-redaksjonen

For å rette søkelyset mot Vladimir Putins forsøk på og metoder for å spre egen makt utenfor landegrensene.

Featurejournalistikk: C.J. Chivers i The New York Times

For portrettet av en marinesoldat og hans postkrigstilværelse.

Kommentar: Peggy Noonan i The Wall Street Journal

For å bruke kommentaren til å forene amerikanere i en ellers splittende politisk tid.

Anmeldelse: Hilton Als i The New Yorker

For å sette scenedramaer inn i den virkelige verdens kulturell kontekst.

Leder: Art Cullen i The Storm Lake Times, Storm Lake, Iowa

For å gjentatte ganger utfordre mektige selskaperslandbruksinteresser i Iowa.

Redaksjonell tegning: Jim Morin i Miami Herald

For en rekke skarpe og vittige tegninger.

Nyhetsfotografi: Daniel Berehulak, frilansfotograf

For New York Times-serien om filippinske myndigheters kamp brutale mot narkotikaindustrien.

Featurefotografi: E. Jason Wambsgans i Chicago Tribune

For portrettet av en 10 år gammel gutt og morens kamp for å lappe ham sammen igjen etter at han overlevde en skyteepisode i Chicago.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP