Hopp til innhold

Hun er skeptisk til unge forfattere

Men nå blir 18 år gamle Nora Aschim en av dem.

Nora Aschim

I februar debuterer Nora Aschim med diktsamlingen «Unngå øyekontakt». – Tove Jansson har vært en stor inspirasjon i arbeidet med denne boka, noe man skjønner ganske fort når man leser den, sier Aschim.

– Det er ikke noe selvbiografisk ved boken, altså. Jeg er litt redd for at folk skal tenke det.

Om en måned debuterer 18-åringen som forfatter, med diktsamlingen «Unngå øyekontakt». Den handler om en 24 år gammel jente som planlegger å ta livet sitt.

– Tove Jansson har vært en stor inspirasjon i arbeidet med denne boken, noe man skjønner ganske fort når man leser den, sier Aschim.

(Tove Jansson = finlandssvensk maler og forfatter, mest kjent for sine bøker om Mummitrollet. red.anm.)

Aschim begynte å skrive på boken da hun var 16 år gammel, og da hun var ferdig med førsteutkastet, var det spesielt ett forlag hun hadde i tankene.

– Jeg tenkte at dersom noen skulle finne på å gi ut boken min, måtte det være Flamme Forlag. Jeg hadde lest flere bøker som er utgitt der, som jeg likte veldig godt.

Vårens yngste debutant

På sin egen bursdag fikk hun positivt svar fra Nils-Øivind Haagensen, som er forlagssjef og redaktør i Flamme Forlag. Et drøyt år senere er boken nå klar for leserne.

Aschim, som fylte 18 år i november, blir dermed vårens yngste debutant.

– Selv er jeg skeptisk til unge forfattere, og er jeg absolutt like skeptisk til meg selv. Men jeg ser på det som en tillitserklæring at Flamme vil gi ut boken min, til tross for alderen, sier Aschim, som er én av hele seks debutanter på Flamme Forlag denne våren.

  • Våren 2017 byr på 20 ferske forfattere som skriver skjønnlitteratur for voksne. Hele oversikten får du her:

(Tekstene er hentet fra forlagene.)

Aschehoug Forlag

Pia Edvardsen (f. 1987) debuterer med romanen «Vi var aldri brødre» – en liten roman om et søsterforhold som man kan kjenne seg igjen i. Særlig om man har en søster.

Edvardsen er oppvokst og bor på Abildsø. Hun har en master i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo. I 2014 vant hun en skrivekonkurranse arrangert av Bøygen og BokTorsdag på Chateau Neuf.

Tobias Nordbø ­ (f. 1989) debuterer med romanen «Hasj og høykultur». En velkjent tematikk om studenter, dop og utagerende festing blir til en eksistensiell roman der latteren etter hvert blir ganske mørk.

Tobias Nordbø

Tobias Nordbø

Nordbø har en mastergrad i litteraturvitenskap fra UiO, hvor han skrev sin hovedoppgave om David Foster Wallaces «Infinite Jest». Nordbø har jobbet fulltid som humortekstforfatter etter endt studium. Han er bosatt i Oslo, men kommer opprinnelig fra Stavanger.

Christian René Wold (f. 1972) ­debuterer med romanen «Klovnejakten», som forlaget beskriver som en gangsterroman på steroider, om skurkenes Oslo.

René Wold er tidligere dørvakt, danser og skuespiller. Han jobber nå med rus- og kriminalitetsforebyggende arbeid.

Therese Tungen ­ (f. 1977) debuterer med novellesamlingen «Ein gong var dei ulvar». Novellene utforsker hva som skjer når folk blir presset langt, av andre, av seg selv, av de uventede retningene livet kan ta.

Therese Tungen

Therese Tungen

Foto: Pernille Blåfjell Walvik

Tungen kommer fra Gudbrandsdalen og bor i Oslo. Hun jobber som forlagsredaktør i Samlaget, og har vært litteraturkritiker i Morgenbladet og Klassekampen. Hun har tidligere gått på forfatterstudiet i Bø og på Aschehougs forfatterskole.

Cappelen Damm

Marianne Teie (f. 1978) debuterer med «Du bestemmer deg for at dette er et minne». For 100 år siden måtte Martinus Mathisen, Marianne Teies oldefar, forholde seg til barnedød, tuberkulose og fattigdom. Martinus' liv er preget av savn, sorg og tap, men også av samhold og nærhet. Samlingen tar oss inn i denne historien, samtidig som den peker på likhetene som finnes mellom oss mennesker, uavhengig av tid og rom.

Teie er bosatt i Oslo, hvor hun til daglig jobber som lærer.

Tania Kjeldset debuterer med novellesamlingen «Halloween», som er hennes første bok for voksne. Det løper en rød tråd gjennom novellene til Kjeldset. Enten det er den gamle mannen som skal på date, ungene som ser på padder eller kvinnen som gjemmer seg i kjellerstuen på Halloween, så er de alle en del av den løse veven som utgjør livet. Med sikkert blikk og presist språk sirkler Kjeldset inn våre liv.

Kjeldset kommer fra Oslo. Hun er utdannet illustratør, og har illustrert en rekke barne- og bildebøker

Kristin Buvik Sivertsen (f. 1986) debuterer med romanen «Omsorg». Handling: 17. februar 2015 blir politiet tilkalt til en omsorgsbolig i forbindelse med et mistenkelig dødsfall og en mulig voldtekt. Drøye halvannen måned senere blir en nyutdannet politikvinne koblet inn i saken. Hun setter i gang å intervjue beboere, ansatt og andre som kan ha bidra til å kaste lys over hva som har skjedd.

Kristin Buvik Sivertsen

Kristin Buvik Sivertsen

Buvik Sivertsen kommer fra Ringvassøy utenfor Tromsø, og er bosatt i Oslo. Hun har en Master i Litteraturvitenskap fra Københavns Universitet. I 2016 var hun med i Cappelen Damms debutantantologi «Signaler».

Flamme forlag

Nora Aschim (f. 1998) debuterer med diktsamlingen «Unngå øyekontakt», som er en slags avskjedslogg fra en ung jente som har bestemt seg for å ta sitt eget liv.

Aschim bor i Hamar, hvor hun går siste året på videregående skole. Til høsten planlegger hun å studere litteraturvitenskap på Universitetet i Oslo.

Håvard J. Nilsen (f. 1980) debuterer med en diktsamling som foreløpig mangler tittel. Forlaget kaller boken den store studentdiktsamlingen – om en verden av tilfeldigheter og småbatteri blandet med verdenshistorie og storpolitikk.

Nilsen bor i Drammen, hvor han jobber på Drammen bibliotek.

Nora Eide (f. 1987) debuterer med novellesamlingen «Familien din», som er en mørk, men også morsom, novellesamling. Tekstene kretser rundt familien eller familiære relasjoner.

Eide er oppvokst i Trondheim, og bor i Oslo. Hun har tidligere studert på tekstforfatter-linjen ved Westerdals ACT. For tiden jobber hun i reklamebyrå.

Fredrik Hagen (f. 1991) debuterer med diktsamlingen «Jeg kom plutselig til å slutte å tenke på deg» – en katalog av ømme og tidvis vonde verdensbilder.

Fredrik Hagen

Fredrik Hagen

Hagen kommer fra Odda, og bor i Bergen. Han er medansvarlig og bokprater på Lyrikksalong i Boksalongen på Litteraturhuset i Bergen. Hagen var med i Cappelen Damms debutantantologi «Signaler» i 2013.

Maia Kjeldset Siverts (f. 1990) debuterer med kortprosa-samlingen «Det ble en rotte». Forfatterens litterære forbilder inkluderer blant andre Ingvild Schade, Herta Müller, Jennifer Egan, Bård Torgersen og Eugene Ionesco, og hennes debutbok er en vill samling av korttekster om blant annet forvirret kommunikasjon, onani, narsissisme og mennesker som blir dyr, for å nevne noe.

Kjedset Siverts har gått på Nansenskolen og Skrivekunstakademiet i Hordaland. Nå bor hun i Oslo hvor hun studerer.

Vegard Sæteren (f. 1982) debuterer med diktsamlingen «Håndbok for flyktninger». «Jeg vet det er vanskelig/ å være ny,» skriver Sæteren i boken, på et både paternaliserende, sarkastisk og velment vis. Samlingens belegg er den offisielle håndboken for flyktninger.

Vegard Sæteren

Vegard Sæteren

Sæteren bor i Oslo.

Gyldendal Norsk Forlag

Linda Skomakerstuen (f. 1971) debuterer med romanen «Uten vesentlige feil eller mangler». En morsom roman om en avdød småbyjordmor, en forsvunnet leieboer og en hund som bare er til besvær.

Skomakerstuen kommer fra Risør. Hun er utdannet siviløkonom og er statsautorisert revisor. For tiden skriver hun, når hun ikke drifter en familie på fem.

Erik Eikehaug (f. 1982) debuterer med romanen «James Franco spytter når han snakker», som mer enn noe annet handler om en familie som ikke klemmer. Og kunsten å spytte når man snakker.

Erik Eikehaug

Erik Eikehaug

Eikehaug har vokst opp i Kragerø. Han har en bachelor i nordisk litteratur fra Universitetet i Oslo og en master i Creative Writing and Publishing fra Kingston University i London.

Julie T. Stangebye (f. 1991) debuterer med romanen «Lufte gaupene». Hva skjer når man bare ser seg selv gjennom andres blikk? Når man legger for mye i alt som blir sagt og gjort, når man blir uselvstendig på grensen til identitetsløs? «Lufte gaupene» utforsker tilhørighet, angst og den makten vi lar andre mennesker få over oss.

Stangebye er oppvokst i Kristiansand, og bor i Arendal. Hun har gått på forfatterstudiet ved Høgskolen i Bø.

Forlaget Oktober

Bendik Sandnes Vada (f. 1996) debuterer med diktsamlingen «Vak», som forlaget beskriver som en vandring, en rytmisk sang, en mulig sirkel. Diktene er skrevet på trøndersk.

Vada har gått på Nansenskolen. For tiden bor han i København, hvor han studerer ved Forfatterskolen.

Tiden Norsk Forlag

Ida Lórien Ringdal (f. 1988) debuterer med diktsamlingen «Dette skjer ikke», som er en morsom, sår og hjerteskjærende bok om teksting i fylla, ugjengjeldt kjærlighet, knuste mobilskjermer og ubotelig ensomhet.

Ida Lórien Ringdal

Ida Lórien Ringdal

Foto: Signy Ulstein Standal

Lórien Ringdal kommer fra Larvik og bor i Oslo. Hun er illustratør og serieskaper. Høsten 2016 gav hun ut boksingelen «Jeg er ikke her» på Flamme forlag.

Bjørn Olaf Johannesen (1965) med en roman som enda ikke har fått tittel.

Johannesen bor i Oslo, og er manusforfatter og dramatiker. Han er bl.a. en av tre som har skrevet Kampen for tilværelsen.

Vigemostad & Bjørke

Gunnar Klinge (f. 1976) debuterer med krimromanen «Alma Mater». Handling: Politiet har fått tips om et lik i en fryser, og en høytstående akademiker er meldt savnet. Snart er Bjørn Falck trukket inn i en delikat drapssak med dype røtter i europeisk universitetshistorie.

Klinge er fra Oslo, og bor i Lillehammer. Han har tilbrakt elleve år ved Universitetet i Oslo, hvorav sju som student og fire som forskningsadministrator ved Det humanistiske fakultetet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober