Dette er Oscar-favorittene

Julianne Moore og Eddie Redmayne er favorittene til å vinne verdens gjeveste skuespillerpris under Oscar-utdelingen i natt.

Eddie Redmayne
Foto: United International Pictures

Den 33 år gamle briten Eddie Redmayne kan bli en av tidenes yngste til å ta hjem den gjeve prisen for beste mannlige skuespiller under Oscar-utdelingen i Kodak Theatre i Los Angeles i natt.

Hans framstilling av kvantefysikkforskeren Stephen Hawking i «The Theory of Everything» har gitt ham bred oppmerksomhet.

Treffer på femte forsøk?

Julianne Moore

FORHÅNDSFAVORITT: Julianne Moore kan i natt vinne sin første Oscar etter å ha vært nominert fire ganger tidligere.

Foto: Jordan Strauss / Ap

NRK P3s filmanmelder Birger Vestmo sier at det er grunn til å anse Redmayne som favoritt, og det at han vant Golden Globe

– I tillegg spiller han en person med en funksjonshemning, og det er mange skuespillere som har vunnet Oscar for å spille slike roller, sier Vestmo, som også anser Michael Keaton i «Birdman» som en annen sterk kandidat.

(Se alle de nominerte i de fire skuespillerkategoriene i billedgalleriet)

Birger Vestmo - Filmpolitiet

HÅPER PÅ B'ENE: NRKs Birger Vestmo tror og håper at «Birdman» eller «Boyhood» vinner Oscar for beste film.

Foto: NRK / Erlend Laanke Solbu

I klassen for beste kvinnelige hovedrolle er Julianne Moore storfavoritt for sin rolle i «Still Alice», hvor hun portretterer en person som er rammet av Alzheimer’s syndrom.

– Hun er en veteran i faget, og har vært nominert fire ganger tidligere. Det er grunn til å tro at det er hennes tur i år, sier Vestmo.

I klassen for beste mannlige birolle tror de fleste at det er J.K. Simmons som vinner for sin framstilling av beinhard musikklærer i filmen «Whiplash».

I kvinneklassen er Patricia Arquette storfavoritt for sin rolle i «Boyhood», en unik film som har tatt 12 år til hjelp for å følge en gutts oppvekst.

– For tradisjonell

«Boyhood» og «Birdman» blir av de fleste trukket fram som favoritt i klassene for beste film og beste regi.

– Jeg blir kjempeglad om Morten Tyldum vinner en regi-Oscar for «The Imitation Game», men jeg tror den er litt for tradisjonell i form og innhold. Jeg tror at løpet står mellom «Boyhood» og «Birdman». Dette er de sterkeste filmene rent kunstnerisk og de forteller sine historier med et annerledes grep om regien. Det eneste argumentet for at «The Imitation Game» kan vinne, er at det er den filmen det er minst delte meninger om. Det er den filmen som færrest vil mislike, sier Vestmo, som også mener at «The Grand Budapest Hotel» med sine ni nominasjoner lett kan snappe prisen for beste film eller regi.

Kulturstrøm

 • Blir Festspilldikter i 2020

  Tormod Haugland blir Festspilldikter under De Litterære Festspill i Bergen 22.–23. mai 2020. Haugland er en produktiv forfatter, som har gått i en ny litterær retning de siste årene. Han ble blant annet nominert til P2-lytternes romanpris 2017 for «Om dyr og syn». Tidligere Festspilldiktere er blant andre Hanne Ørstavik, Per Petterson, Ingvar Ambjørnsen og Dag Solstad.

  Tormod Haugland fo0rfatterportrett
  Foto: Helge Skodvin
 • Ny podkast med opplesning

  Kolon forlag lanserer denne uka en podkast med rene opplesninger på 8–10 minutter. I første omgang blir det med forlagets egne forfattere, som Steinar Opstad og Julie Stokkendal. Disse podkastene skiller seg fra andre forlagspodkaster ved at de er helt uten jingle, innledning eller intervju.

 • Kan komme en «Kill Bill vol.3»

  Quentin Tarantino har hintet om at «Once Upon a Time in Hollywood» er hans siste film. Nå snakker han om en potensiell tredje «Kill Bill». En av idéene har vært å fortelle historien om Vernita Greens nå voksne datter, skriver Indie Wire.

  alb430787
  Foto: MIRAMAX / Album