Hopp til innhold

Dette er Norsktoppen

Norsktoppen er programmet der det norske folk er med på å kåre de beste norske låtene hver uke.

Vidar Lønn-Arnesen
Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Siden det hele startet i 1973, har Norsktoppen inntatt posisjon som et av landets mest kjente radioprogrammer. Programmet har opp i gjennom årene bidratt til heftig debatt, som da man for første gang tillot artister å synge på engelsk. Dette ble en hendelse som ikke gikk forbi i stillhet. Bli kjent med Norsktoppens historie: En gang i 1973...

Vidar Lønn-Arnesen

Vidar Lønn-Arnesen i studio 13. oktober 1965.

Foto: Aktuell / Scanpix

Rebellen Vidar Lønn-Arnesen

Norsktoppen har gjennom årenes løp hatt en rekke forskjellige programledere, og ledes i dag av  Vidar Lønn-Arnesen .

Sin spede start som programleder hadde Vidar hjemme på loftet i Horten i 1955, der satt han og en kamerat lagde "Flakong Radio", kanskje Norges første nærradio - dog uten tillatelse.

Foruten grammofoner, båndopptagere og en haug med datidens populære plater, hadde de unge entusiastene en gammel radiosender fra krigens dager til rådighet, og ble snart meget populære i området rundt Oslofjorden.

"Flakong Radio" ble imidlertid tilslutt peilet inn og stoppet av politiet, fordi den forstyrret flyene som kom inn fjorden før landing på Fornebu!

Renate Lade og Rune Alstedt

Rune Alstedt med Norsktoppenvinner Renate Lade som i alt lå inne på lista i hele 23 uker i 2006.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Kanskje på Norsktoppen

I tillegg til sendingen med Vidar Lønn-Arnesen hver lørdag, leder Rune Alstedt "Kanskje på Norsktoppen" hver søndag, der han presenterer ukens utfordrere. Bli bedre kjent med  Rune Alstedt her.

Være med?

Fra lørdag til tirsdag kan du hver uke stemme på din favoritt. Avstemningen foregår på nett og per telefon. Finn ut hvordan du stemmer her.

Går du med en artist i magen? Har du lyst til å delta på Norsktoppen? Reglene for deltakelse finner du her.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)