Hopp til innhold

Norge skal konkurrere i første semifinale av Eurovision Song Contest

Det er duket for et Nordisk oppgjør i ESC, når Norge skal kjempe om en finaleplass mot Danmark og Island 10. mai i Torino, Italia.

Team Tix i Green Room etter opptredenen i Eurovision Song Contest

Tix, sammen med den norske ESC-delegasjonen under finalen i Rotterdam i fjor. Nå er det klart hvem Norge må kjempe mot i år.

Foto: Stig Karlsen / NRK

I en høytidelig seremoni ble årets utgave av Eurovision Song Contest åpnet, og stafettpinnen offisielt overrakt den nye vertsbyen Torino.

I år er det totalt 41 land som skal konkurrere om det gjeve trofeet, og muligheten til å få arrangere den mye omdiskuterte musikkonkurransen. I dag ble det avgjort hvilke av de to semifinalene de forskjellige landene skal konkurrere i.

Kan bli hard konkurranse

Norge skal kjempe om én av ti finaleplasser, i den første semifinalen, 10. mai. Der møter den kommende MGP-vinneren land som Danmark, Island, Russland og Hellas som stiller med norske Amanda Tenfjord i år.

Mandy Pettersen Fra escNorge

Eurovision-ekspert fra Eurovision-nettstedet ESCNorge, Mandy Pettersen.

Foto: Privat

Fjorårets semifinale ble av mange Eurovisionfans omtalt som et blodbad. Det ligger det an til å bli i år også, skal man tro styreleder i ESCNorge, Mandy Pettersen.

– Vi har fått med noen tungvektere i den første semifinalen, land som nesten alltid klarer å ta seg videre til finalen fordi de lever låter av høy kvalitet år etter år. Denne semifinalen ser ut som den sterkeste på papiret. Heldigvis kommer det an på låtene, til syvende og sist.

Til nå er det kun tre land som har sitt bidrag klart. En slik trekning kan allikevel ha stor betydning for videre sjanser i konkurransen.

– Om man ikke sender en veldig god låt kan det være avgjørende, men de siste årene har Norge fått mange poeng, fra folket spesielt, fordi vi har sendt låter som publikum liker.

– Spiller ingen rolle

MGP-general Stig Karlsen er enig med Pettersen om at semifinalen Norge er i ser ut til å være den sterkeste, om man ser på statistikken fra tidligere år, men mener samtidig at mange overanalyserer.

– Har man en god artist, og en god låt, så spiller det ingen rolle.

Stig Karlsen MGP

MGP-general Stig Karlsen.

Foto: NRK

Det sier Karlsen og legger til:

– Men det er alltid gøy å dele semifinale med noen av våre nordiske naboer.

At det ble Danmark og Island Norge skal dele semifinale med, gleder Mandy Pettersen.

– Historisk sett en nok de to landene litt rausere med stemmene til oss enn våre naboer i øst. Sverige er jo en av «tungvekterne» i konkurransen, så sånn sett er det kanskje bedre at vi ikke havnet i sammen med dem.

Tusse på andre generalprøve for Eurovision 2021, Rotterdam Ahoy, 12. mai 2021.

Tusse sikret söta bror en 14. plass i fjor. I år skal ikke Sverige ut i ilden før semifinale to

Foto: Andres Putting / EBU

Norske håp i begge semifinalene

I mai stiller norsk musikk sterkt. Hellas og Amanda Tenfjord konkurrerer i samme semifinale som Norge. I den andre semifinalen deltar bandet Domi, som består av vokalist Dominika Hašková, gitarist Casper Bjelland Hatlestad fra Stavanger, og keyboardist Benjamin Rekstad fra Nesodden.

Amanda Tenfjord

Amanda Tenfjord skal representere Hellas, og blir dermed en av Norges konkurrenter.

Foto: Thomas Rosser

– At vi ikke deler scenen med Domi er litt trist, men det er veldig hyggelig at Amanda kom sammen med oss! Det er gøy å kunne heie hverandre frem i Torino, sier Pettersen

Også Stig Karlsen synes det er gøy med flere norske bidrag i år.

– Det blir spennende! Tenk om pallen blir norsk. Det hadde vært stas!

Elena Tsagrinou på scenen under den første semifinalen i Eurovision 2021, 18. mai.

Elena Tsagrinou, fra Kypros, i fyr og flamme under finalen i Rotterdam i fjor. I år skal de konkurrere mot bland andre Sverige om en finaleplass.

Foto: Andres Putting / EBU

I tillegg til de to semifinalene er fem land allerede kvalifisert til finalen, og slipper derfor den nervepirrende turen gjennom semifinalene.

De skal fortsatt avgi sin stemmer. I første semifinalen får Frankrike og Italia av gi stemmer, mens Tyskland, Storbritannia og Spania får stemme i den andre.

Norge skal ut i ilden i første semifinale, når Eurovision Song Contest går av stabelen tirsdag 10. mai. Etterfulgt av semifinale to torsdag 12. mai, og den store finalen lørdag 14. mai.

Kulturstrøm

 • Fitness-guru Richard Simmons er død

  Fitness-guru Richard Simmons er død, det melder flere amerikanske medier. Han ble funnet død i sitt eget hjem. Han var også kjent for å være stemmeskuespiller og radiovert.

  Richard Simmons
  Foto: Richard Shotwell / AP
 • Ny «Euphoria»-sesong spilles inn på nyåret

  Etter måneder med spekulasjoner er det endelig bestemt at det blir en ny sesong av braksuksessen «Euphoria», skriver NTB.

  Ungdomsserien har blitt en av verdens mest populære TV-serier de siste årene. Det er tre år siden forrige sesong ble lansert.

  Nå skriver Hollywood Reporter produksjonen av en ny sesong går i gang i januar 2025.