Dette er kremen av gatekunst

Nettstedet Street Art Utopia har samlet 2011s beste gatekunstbilder.

Begrepet gatekunst omfatter et bredt spekter av kreative utfoldelser, som alle har til felles at de tar sted på typiske urbane arenaer. Nå er fjorårets beste bidrag innen kunstsjangeren kåret.

Billige løsninger

Nettstedet Street Art Utopia har samlet de beste gatekunstbidragane de fikk i fjor, og har lagt ut over 100 bilder på nettet.

Street Art Utopia er et samlested der kreative mennesker fra hele verden legger ut bidragene sine. Siden er svenskbasert og har over 300.000 unike brukere i uka.

I motsetning til Ai Weiwei, Damien Hirst eller andre av verdens toneangivende kunstnere, velger gatekunstnerne å gjøre prosjektene sine på en måte som både er billige og enkle, sammenlignet med kunstelitens metoder.

Norsk bidrag

Bilder i 3D malt rett på fortauet, Pac Man som angriper en falmende vegg eller en gresstust som plutselig får en helt ny betydning, er bare noen av de kreative løsningene som brukes til å pynte opp et ellers stusselig bybilde.

Norske Dolk er et kjent navn i miljøet og vakte mye oppmerksomhet da han sammen med kollega Pøbel ga fraflyttede hus i Nord-Norge en ny fasade. Dette har flere enn nordlendingene fått med seg, og Dolk er representert med flere bilder i Street Art Utopias kåring.

Kulturstrøm

 • Slutt på 20th Century Fox

  Walt Disney har avsluttet bruken av et av underholdningsbransjens mest kjente merkenavn, 20th Century Fox. Disney kjøpte studioene fra Rupert Murdoch i fjor for over 71 milliarder dollar, og nå er de døpt om til 20th Television (NTB).

  20th Century Fox logo
  Foto: VALERIE MACON / AFP/Scanpix
 • Tate-musea seier opp fleire hundre

  Kunstmuseet Tate Modern i London og systermusea i London, Liverpool og St. Ives seier opp halvparten av dei tilsette på kommersiell side. Det er snakk om 313 stillingar i butikkane, kafeane og restaurantane til musea, skriv The Guardian.

 • Göran Forsmark er død

  Den svenske skuespilleren Göran Forsmark er død, 65 år gammel. Det melder Aftonbladet. Han har spilt i over 100 film- og TV-roller. Han er kjent fra blant annet «Jägarna»og «Skärgårdsdoktorn».