Hopp til innhold

Dette er historiene bak hjertene

Nesten 500 bilder av hjerter skal pryde den nasjonale minnekonserten 22. juli. Her er tre av bildene og historiene bak.

Hjertebilder

Hjerter dukker opp over alt i hverdagen, noe 500 hjertebilder er et tydelig bevis på.

Foto: Trond Olav Erga / Lise Jerstad / Marie Sofie Vangstad

Bilder av pepperkaker, tegninger, steiner og blomster har farget innboksen til NRK.no den siste uken. Bildene kommer fra hele landet, og de har en ting til felles: alt sammen er bilder av hjerter.

Hjerter har preget bybildet og både sosiale og tradisjonelle medier siden terrorangrepet 22. juli. Derfor spiller de også en naturlig rolle i utformingen av uttrykket til ettårsmarkeringen av 22. juli i år.

Vi i NRK.no har fått inn nesten 500 bilder av hjerter fra hele landet, og de vil få en viktig rolle under den nasjonale minnekonserten som sendes på NRK. Her er tre av historiene bak:

Et hjerte med vann rundt

Hjertebilde Lise Jerstad

En liten øy i en bekk kan bli et hjerte hvis man er heldig.

Foto: Lise Jerstad

– Jeg følte at det passet så bra med et hjerte omringet av vann, akkurat på samme måte som Utøya.

Det sier Lise Jerstad om bildet hun har sendt inn.

– Det er tatt på vei til gården Li, en av mange flotte turstier her i Flekkefjord. Helt tilfeldig oppdaget jeg hjerteformen i en liten bekk. Jeg var nok heldig, siden vannmengden varierer mye etter hvor mye regn det er.

Hjerte etter en treningsøkt

Hjertebilde Trond Olav Erga

Svette etter en hard treningsøkt kan anta mange former.

Foto: Trond Olav Erga

– Dette er et hjerte tegnet tilfeldig etter en god og hard treningsøkt.

Det sier Trond Olav Erga som har sendt inn et av bildene. Han er instruktør på et treningssenter, en jobb han kombinerer med å være scenograf i NRK.

– En mosjonist kommenterte på svetteflekken på treningsdelen til en annen, noe jeg overhørte slik at jeg fikk tatt et bilde. Bildet er på ingen måte fabrikkert, understreker han.

Et malt hjerte

Hjertebilde Marie Sofie Vangstad

Et stort hjerte pryder veggen til Marie Sofie Vangstad.

Foto: Marie Sofie Vangstad

– Rødfargen i bildet symboliserer blodet og det onde som skjedde på Utøya. Samtidig symboliserer også bildet roser og samholdet blant det norske folk etter 22. juli.

Marie Sofie Vangstad har sendt inn et bilde av et maleri som ble til i perioden etter 22. juli, malt med akryl på lerret.

– Jeg hadde ikke planlagt å male noe om hendelsen 22. juli, men bildet var allerede påbegynt før den dagen, og etter hvert som jeg malte ble bildet til nesten av seg selv.

– Ville samle alle rundt 22. juli

Sammen med nesten 500 andre hjerter skal disse bildene vises under den nasjonale minnekonserten på NRK. Susanne Flender er grafisk designer i NRK, og har utarbeidet åpningsvignetten til programmet, hvor hjertene skal vises sammen.

– Vi ville samle alle sammen rundt markeringen 22. juli, og da ønsket vi at alle skulle ha mulighet til å bidra med sine egne hjerter til den visuelle utformingen av minnemarkeringen, sier hun til NRK.no.

Hun forteller at selve hovedsymbolet til seremonien i år er et hjerte formet av folk som holder hverandre i hendene, inspirert av hjertene som preget mange av tilstelningene i fjor.

– Hjertet som symbol ble brukt under seremonien i fjor, og vi synes det var riktig å videreføre dette. Hjertet står for de verdiene vi har jobbet med som verdighet, samhold og fremtid.

Logo 22.7.2012

Slik ser logoen til minnemarkeringen 22. juli ut.

Foto: NRK

Ser fremover

Selv om hjertet som symbol ble mye brukt i etterdønningene av 22. juli i fjor, mener Flender at symbolet har en annen betydning i dag.

– Seremonien i fjor bar et mye mørkere preg for landet var i sjokk. I år er arrangementet en minnekonsert med fokus på fremtiden.

Alle hjertebildene som er samlet kommer til å leve videre i NRK.nos galleri, og Flender håper at flere bilder blir sendt inn også etter markeringen 22. juli.

– Muligheten er der om folk ønsker å fortsette å sende inn hjertebilder etter minnemarkeringen, slik at bildegalleriet og alle hjertene kan leve videre.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.