Dette er for drøyt for amerikanske barn

Billedboken til barnet ditt er kanskje sensurert i USA. Se eksempler her.

Hole-illustrasjon 3

Stian Holes amerikanske forlag, Eerdmans Books For Young Readers, ville ikke utgi «Garmanns hemmelighet» om Hole ikke kledde på de nakne barna.

NRK skrev nylig om forfatteren Iben Sandemose, som opplever at naturlig nakenhet har blitt et større tabu blant norske barn.

– Jeg håper inderlig at det ikke går så langt som det har gjort i USA, sa barnebok-forfatteren Stian Hole.

Men hvor langt har det egentlig gått i USA? Her er tre eksempler på norske billedbøker som måtte sensureres før utgivelse i «land of the free, home of the brave»:

«Garmanns hemmelighet» av Stian Hole

En gutt som tisser i skogen. To barn som bader nakne. Det ble for sterk kost for Eerdmans-forlaget i USA som skulle gi ut «Garmanns hemmelighet» av Stian Hole.

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg forsøkte å gå noen runder med Eerdmans-forlaget – som for øvrig er et ryddig og skikkelig forlag – men valgte til slutt å akseptere å gjøre disse idiotiske endringene, siden de ellers ikke ville utgi boken i USA, sier Hole.

Laster innhold, vennligst vent..

«Sesam Stasjon». En fargeleggingsbok av Svein Nyhus

På 1990-tallet utgav Gyldendal mange trykksaker med figurene fra TV-serien «Sesam Stasjon». Disse utgivelsene måtte godkjennes av rettighetshaverne i NRK og i Children's Television Workshop i USA. Forlaget fakset derfor over alle forslag til tekster og illustrasjoner for kontroll i New York.

Men da Svein Nyhus sendte over et illustrasjonsforslag til et årstidsmotiv, støtte han på problemer. Hovedpersonene i tegningen gjør typiske våraktiviteter: Bjarne og Max henger opp fuglekasse, mens O. Tidemann spikker seljefløyte. Da kopiene med de amerikanske rettelsene kom tilbake, var den vesle tollekniven merket følgende beskjed:

«Vennligst fjern kniven (vi viser ikke våpen i bøkene våre.)»

Sesam Stasjon-tegning

Children's Television Workshop hadde en klar melding om Svein Dahles Sesam stasjon-tegning: «Vennligst fjern kniven (vi viser ikke våpen i bøkene våre.)»

«Fiat og farmor under vann» av Iben Sandemose

Bøkene om Fiat og Farmor er utgitt i land som Japan, India, Tyrkia og USA.

I «Fiat og Farmor under vann» reiser Fiat og farmor til svømmehallen. Der dusjer de uten en tråd på kroppen, slik plakatene i svømmehallene forteller oss at det er riktig å gjøre – i hvert fall i Norge

Men da boken skulle bli utgitt i USA, fikk Sandemose beskjed om å kle på både barn og voksne.

– Forlaget sa at boken ikke kunne bli utgitt i USA hvis jeg ikke tegnet badetøy på personene. Til og med bikinioverdel måtte lille Fiat ha, sier Sandemose.

Laster innhold, vennligst vent..

Kulturstrøm

 • Mathias Calmeyer er død

  Skuespilleren, dramatiker og regissør Mathias Calmeyer har gått bort etter lang tids sykdom, melder Dagbladet. Han ble 57 år gammel. Calmeyer er sønn av skuespiller Joachim Calmeyer. Han etterlater seg kona Janne Langaas og to barn.

  Mathias Calmeyer
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • ZZ Top-musiker Dusty Hill er død

  Ifølge bandvennene i ZZ Top, Billy Gibbons og Frank Beard, døde Dusty Hill hjemme i Houston, Texas. Bassisten ble 72 år. – Vi er dypt lei oss over å høre nyheten om at vår venn, Dusty Hill, har gått bort mens han sov hjemme i Houston. Vi, sammen med en hærskare av av ZZ Top-fans over hele verden, vil savne din stødige tilstedeværelse, skriver bandet på sin Facebook-side.

  Dusty Hill
  Foto: Lionel Cironneau / AP
 • Blodig ekteskapskomedie fra Wirkola

  I filmen «I onde dager» er ekteparet, spilt av Aksel Hennie og Noomi Rapace, møkk lei hverandre, og begge har tenkt å drepe den andre på en hyttetur. En hemningsløs og kullsvart liten ekteskapskomedie fra Tommy Wirkola, mener Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra filmen "I onde dager" av Tommy Wirkola. Axel Hennie og Noomi Rapace sitter på veranda og spiser og drikker vin om høsten
  Foto: SF Studios