Dette er for drøyt for amerikanske barn

Billedboken til barnet ditt er kanskje sensurert i USA. Se eksempler her.

Hole-illustrasjon 3

Stian Holes amerikanske forlag, Eerdmans Books For Young Readers, ville ikke utgi «Garmanns hemmelighet» om Hole ikke kledde på de nakne barna.

NRK skrev nylig om forfatteren Iben Sandemose, som opplever at naturlig nakenhet har blitt et større tabu blant norske barn.

– Jeg håper inderlig at det ikke går så langt som det har gjort i USA, sa barnebok-forfatteren Stian Hole.

Men hvor langt har det egentlig gått i USA? Her er tre eksempler på norske billedbøker som måtte sensureres før utgivelse i «land of the free, home of the brave»:

«Garmanns hemmelighet» av Stian Hole

En gutt som tisser i skogen. To barn som bader nakne. Det ble for sterk kost for Eerdmans-forlaget i USA som skulle gi ut «Garmanns hemmelighet» av Stian Hole.

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg forsøkte å gå noen runder med Eerdmans-forlaget – som for øvrig er et ryddig og skikkelig forlag – men valgte til slutt å akseptere å gjøre disse idiotiske endringene, siden de ellers ikke ville utgi boken i USA, sier Hole.

Laster innhold, vennligst vent..

«Sesam Stasjon». En fargeleggingsbok av Svein Nyhus

På 1990-tallet utgav Gyldendal mange trykksaker med figurene fra TV-serien «Sesam Stasjon». Disse utgivelsene måtte godkjennes av rettighetshaverne i NRK og i Children's Television Workshop i USA. Forlaget fakset derfor over alle forslag til tekster og illustrasjoner for kontroll i New York.

Men da Svein Nyhus sendte over et illustrasjonsforslag til et årstidsmotiv, støtte han på problemer. Hovedpersonene i tegningen gjør typiske våraktiviteter: Bjarne og Max henger opp fuglekasse, mens O. Tidemann spikker seljefløyte. Da kopiene med de amerikanske rettelsene kom tilbake, var den vesle tollekniven merket følgende beskjed:

«Vennligst fjern kniven (vi viser ikke våpen i bøkene våre.)»

Sesam Stasjon-tegning

Children's Television Workshop hadde en klar melding om Svein Dahles Sesam stasjon-tegning: «Vennligst fjern kniven (vi viser ikke våpen i bøkene våre.)»

«Fiat og farmor under vann» av Iben Sandemose

Bøkene om Fiat og Farmor er utgitt i land som Japan, India, Tyrkia og USA.

I «Fiat og Farmor under vann» reiser Fiat og farmor til svømmehallen. Der dusjer de uten en tråd på kroppen, slik plakatene i svømmehallene forteller oss at det er riktig å gjøre – i hvert fall i Norge

Men da boken skulle bli utgitt i USA, fikk Sandemose beskjed om å kle på både barn og voksne.

– Forlaget sa at boken ikke kunne bli utgitt i USA hvis jeg ikke tegnet badetøy på personene. Til og med bikinioverdel måtte lille Fiat ha, sier Sandemose.

Laster innhold, vennligst vent..

Kulturstrøm

  • Skuespilleren Ned Beatty er død

    Den amerikanske skuespilleren Ned Beatty, som har vært nominert til Oscar og Golden Globe, er død. Beatty var kjent som en karakterskuespiller, og har medvirket i over 150 filmer og TV-serier. Han døde i Los Angeles søndag av naturlige årsaker, 83 år gammel

  • Pulitzerpris for Floyd-video

    17-åringen som filmet politiets dødelige pågripelse av George Floyd i Minneapolis i mai i fjor, ble fredag belønnet med en pulitzerpris.

    Darnella Frazer ble vitne til hvordan politimannen Derek Chauvin holdt kneet på halsen til Floyd inntil han døde av oksygenmangel.

    Videoen understreket den viktige rollen borgere spiller i journalisters søken etter sannhet og rettferdighet, heter det i begrunnelsen.