Hopp til innhold

Dette er den beste foreldrestilen

– Den som hjelper barnet med å sette ord på følelsene, lærer det samtidig å løse problemene, sier en av verdens fremste samlivsforskere. Han mener han har knekket koden og kan fortelle hvilken foreldrestil som er best for barna.

null

Når barnet er lei seg eller sint, er det ifølge samlivsforskeren John M Gottman fire måter å forholde seg til det som foreldre.

Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Dr. John M. Gottmans bok «Hjerteforeldre» er kommet ut i Norge. Han har studert flere enn 3000 par og har forsket i mer enn 40 år på parforhold og foreldreskap.

Gottman deler foreldretypene inn i fire ulike oppdragerstiler som hjelper barna til å bli mennesker som kan takle livet bedre.

De beste er foreldre som ser på barnets negative følelser som en mulighet til å oppnå nærhet. De respekterer barnets følelser og sier ikke hva barnet bør føle. Her er et eksempel på hvordan foreldre kan trene på dette:

– Tenk deg småbarn som krangler om leker, og følelsene eksploderer. Du kan anerkjenne og sette navn på barnets sinne og frustrasjon. Du kan forklare barnet at det er en naturlig følelse når noen tar leken din. Du kan foreslå at barna har leken etter tur, skriver Gottman.

John Gottman

Forskeren og professoren John Gottman har plukket ut fire foreldretyper som takler barns følelser ulikt.

Foto: Gotmann Institute

Fire foreldretyper

Dette er en av fire ulike foreldrestiler. Gottman kaller den emosjonsfokuserende foreldre. Det er denne foreldretypen Gotman mener gir barnet størst muligheter til å lykkes i livet. De andre tre stilene er:

  • Avvisende foreldre: fjerne seg fra eller overser barnas følelser, og vil at de negative følelsene skal forsvinne så raskt som mulig. Disse foreldrene bruker ofte avledning for å få slutt på barnets følelser. Og de fokuserer mer på å bli ferdige med følelsene enn på hva følelsene i seg selv betyr.
  • Negative foreldre: legger vekt på pen oppførsel og dømmer og kritiserer måten barnet uttrykker seg på. De tror negative følelser må kontrolleres og er opptatt av barnets lydighet mot autoriteter.
  • Holdningsløse foreldre: godtar alle slags emosjonelle uttrykk fra barnet. Gir barnet trøst ved nagtive følelser, men gir lite veiledning om adferd. De hjelper ikke barnet med å løse problemet. De tror at negative følelser er et spørsmål om indre trykk, så hvis barnet slipper følelsene løs, så er jobben løst.
42085980

Hvilken foreldretype er du? Forskning viser at det er de såkalte hjerteforeldrene som gir barna best sjanser i livet.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Ta tenåringen alvorlig

Den kjente norske samlivseksperten Frode Thuen skriver i forordet til Gottmans «Hjerteforeldre» at forskningen viser at det du gjør som mamma eller pappa i de kritiske øyeblikkene, er med på å bestemme barnas sosiale liv, helse og karriere.

Han mener Gottman har gode råd om hvordan man som foreldre best kan bygge barnets selvtillit og styrke. Det gjelder også tenåringene.

– Ta tenåringens følelser på alvor. Vis tillit til barnets dømmekraft og si gjerne «Valget er ditt» når man sammen skal finne løsninger, skriver Gottman.

Hjerteforeldrene

Disse foreldrene, som også kalles «hjerteforeldre», prøver å hjelpe barnet til å gjenkjenne, regulere og uttrykke sine egne følelser. Samtidig kan de også takle andres følelser overfor dem.

Den amerikanske forskningen viser at barna kommer bedre ut av det med venner, har bedre fysisk helse og skårer høyere akademisk enn barn med foreldre som ikke «øver på følelser» sammen med barnet sitt.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP