Hopp til innhold

Dette er de mest spilte norske julesangene

«En stjerne skinner i natt» er Norges mest populære julesangen, mens tre av Alf Prøysens låter også er på lista over de 10 mest spilte.

Juletrefest

Flere av de mest populære julesangene er ofte å høre på juletrefester.

Foto: Åge André Breivik / NRK

En stjerne skinner i natt har spilt seg rett inn i det norske folks hjerter, selv om den er «ung» i julesangsammenheng å regne. Låta er skrevet av Tore W. Aas og Eyvind Skeie, og ble først spilt inn på Oslo Gospel Choirs juleplate «Tusen julelys» som kom ut i 1992.

Det er TONO som har utarbeidet listen over de norske julelåtene som er mest spilt på TV, radio og konsertfremføringer. Listen er fra år 2008, da dagens avregningssystem i TONO ble tatt i bruk, og til og med 2011. Tallene for 2012 er ikke klare ennå.

– Julesangene er blant de mest slitesterke av musikkverkene vi forvalter i TONO. Dette er i høyeste grad bruksmusikk, som brukes igjen og igjen fra år til år, og som spilles inn og fremføres i stadig nye versjoner, skriver Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO, i en e-post til NRK.no.

Kun 70 år og yngre

– Et lite apropos er at ettersom topp 10-listen er basert på faktiske avregningsbeløp, betyr det at verk med frie rettighetshavere ikke er inkludert (for eksempel at det har gått mer enn 70 år siden opphavsmannens død), sier Martinsen.

Eksempler på dette er populære, men eldre sanger, som ofte synges i forbindelse med juletregang, som «Så går vi rundt om en enebærbusk» og «Å jul med din glede».

– Når det gjelder kringkasting så er «Vi tenner våre lykter» den mest spilte, med «Det lyser i stille grender» som nummer to. Årsaken til at «En stjerne skinner i natt» er den mest fremførte norske julesangen samlet sett for både konserter og kringkasting, er at den er en soleklar konsertfavoritt, sier Martinsen

– Den fremføres langt mer foran et konsertpublikum enn de andre julesangene. Det er jo for øvrig interessant at «En stjerne skinner i natt» tydeligvis har «satt seg» så godt blant nordmenn til tross for sangens relativt unge alder.

Elsket og hatet

Men av de låtene som er yngre enn 70 år gamle er det altså «En stjerne skinner i natt» som troner øverst på listen. Det var ikke alle som umiddelbart satte pris på den nyskrevne låta da den dukket opp på starten av 90-tallet.

– Folk lærte seg til å enten elske den, eller bortimot hate den, sier pianist Wolfgang Plagge i radioprogrammet Spillerom i P2.

Det var Oslo Gospel Choirs dirigent Tore W. Aas som sammen med Eyvind Skeie skrev låta på fire minutter 17. mai 1992. Oslo Gospel Choir var midt i innspillingen av en juleplate, og manglet en låt. Dermed havnet den på juleplata «Tusen julelys».

(Saken fortsetter etter bildet)

Tore W. Aas

Tore W. Aas har skrevet det som er Norges mest spilte julesang, En stjerne skinner i natt.

Foto: Zofia Paszkiewicz / NRK

– Men jeg var veldig nervøs for å ta med den sangen, og ikke minst få kritikk for å prøve og finne opp noe nytt, sier Tore Aas.

Da platen kom ut i 1992 var det ikke tradisjon for nye julesanger. Kun en av de «nyere» julelåtene var populære på den tiden, og det var Alf Prøysens «Julekveldsvise».

– «Julekveldsvise» var veldig populær da, og det er den fremdeles. Men det var visst veldig vanskelig å også få den over i den norske julesangsskatten, sier Aas, som mener det har blitt lettere for nye julesanger å bli «akseptert» de siste årene.

3 x Prøysen

Den folkekjære visesangeren og forfatteren Alf Prøysen, mannen som gjorde kjent blant annet «Julekveldsvise», er eneste artist med mer enn én låt inne på topp 10-lista. Foruten «Julekveldsvise er også «Romjulsdrøm» og «Musevisa» mye spilt.

Hvilke julesanger liker du best? Skriv ned dine favoritter i kommentarfeltet under!

Kulturstrøm

 • Deler av Twitters kildekode lekket på nettet

  Utdrag av Twitters kildekode har blitt lekket på nettet, og det Elon Musk-eide selskapet leter nå etter den ansvarlige.

  Ifølge et rettsdokument ble deler av kildekoden lagt ut på den Microsoft-eide plattformen Github. Den brukes for deling av kode for programvareutvikling.

  Det skriver The New York Times.

  Kildekoden ble postet av en bruker som kalte seg «FreeSpeechEnthusiast». Ifølge Github ble koden fjernet fredag på forespørsel fra Twitter.

  Nå har Twitter bedt en domstol i California om å gi informasjon som kan identifisere personen bak «FreeSpeechEnthusiast», ifølge dokumentet som ble levert domstolen 24. mars.

  Github har ikke svart på Reuters' spørsmål om hvorvidt de har gitt Twitter denne informasjonen. Twitter har heller ikke svart på en forespørsel om kommentar. (NTB)