Dette er årets vakreste bok

Formgiverne bak årets vakreste, norske bøker er hyllet. I år var det riktignok ikke en bok, men en årsrapport, som kunne smykke seg med den gjeveste tittelen. Her kan du se alle vinnerne.

Living the Nordic Light
Foto: Ruben Kvamme

Side fra årets vakreste bok

Omslaget i seg selv gir et signal om at dette ikke er en vanlig årsrapport, sier juryen om Årets bok.

Foto: RUBEN KVAMME

Årsrapporten «Living the Nordic Light» er den vakreste boken som ble laget i Norge i 2014.

Det mener i hvert fall bransjeorganisasjonen Grafill, som torsdag kveld hedret det de mener er årets vakreste bøker.

– En softcover blir ikke flottere enn dette

Siden 1992 har selskapet bak den prisvinnende rapporten, lyskonsernet Zumtobel, gitt anerkjente designere jobben med å skape et kunstnerisk uttrykk til årsrapportene.

I 2014 ble den utradisjonelle rapporten designet av det prisvinnende studioet Snøhetta. De har tatt for seg fenomenet lys i Polarsirkelområdet, og portrettert fenomenet gjennom fire personer som har vært bosatt i denne regionen rundt 100 år.

– Boken beveger seg langt utover den grunnleggende oppgaven til en årsrapport. Selskapets virke er visualisert i et tema som treffer utover den tradisjonelle målgruppen, hvor man emosjonelt blir dratt inn i bokens tema, heter det i juryens uttalelse.

Juryen skriver videre at boken vitner om «en vilje til kreativitet og verdier utover produktene».

– Meget godt gjennomført produksjon fra innbinding, papir, preging, effekter, billedbehandling og trykk. En softcover blir ikke flottere enn dette, avslutter juryen.

Bildene ble tatt av den norske fotografen Sølve Sundsbø, som er anerkjent for sitt arbeid med blant annet kongefamilien.

Ung designer høster heder

Portrett av Aslak Gurholt Rønsen

Aslak Gurholt Rønsen var med på å etablere Yokoland i 2001. Den grafiske designeren har utdannelsen sin fra Central Saint Martins College of Arts and Design og Kunsthøgskolen i Oslo.

Foto: RUBEN KVAMME

Bokkunstprisen, som skal hedre en formgiver som har utmerket seg spesielt, går i år til Aslak Gurholt Rønsen, som driver designstudioet Yokoland sammen Espen Friberg, og har formet omslagene til en rekke bøker.

«Årets prisvinner (...) er kjent for sitt engasjement og meninger rundt boka som et helhetlig objekt,» heter det i juryens uttalelse.

Rønsen, født i 1979, er den nest yngste personen som noensinne har mottatt hedersprisen. Til tross for sin relativt unge alder, har han allerede vunnet en rekke priser for arbeidet sitt, også under tidligere utdelinger av Årets vakreste bøker.

Det er bransjeorganisasjonen Grafill som deler ut prisene. Bokkunstprisen, som er den øverste hedersbevisningen, deles ut av organisasjonens hovedstyre.

Kulturstrøm

  • Coldplay lover comeback

    Etter fire år i dvale melder århundrets mestselgende britiske band at de er på vei tilbake. Et brev til en fan startet en rykteflom, og nå bekrefter bandet på sin hjemmeside at et nytt album kommer 22. november. Coldplays forrige album «A Head Full Of Dreams» solgte to millioner eksemplarer, melder BBC. Den påfølgende turneen spilte inn fem milliarder kroner.