Ifølge prosjektleder ved Norsk aviskorpus og språkforsker ved Norges Handelshøyskole, Gisle Andersen, ble det i norske aviser laget hele 394 nyord med ordet «terror» i seg i løpet av 2011.
Kun ett av disse har fått plass på Andersens liste over «årets nyord», en liste han har satt sammen på forespørsel fra NRK.no. Alle nyordene er hentet fra Norsk aviskorpus, en database som plukker opp nye ordsammensetninger og ord fra alle norske aviser.
Les også:
Flere kriterier
– Det er mange ulike kriterier å velge ut i fra når man skal sette opp en slik liste. Både kreativitet, varighet, viktighet og om de har gode, språklige kvaliteter, forklarer språkforskeren.
– Jeg har tatt hensyn til alle disse, og laget en nyord-liste rangert etter hvordan de har preget året, om de er varige og eventuelt morsomme. Det er sikkert noen av ordene på listen som faller ut igjen av ordforrådet vårt, men de har hatt en betydning i år, begrunner Andersen.
Les også:
Og slik ser topp 10-listen ut for 2011:
Den pågående «smørkrisen» gjør seg representert også på årets nyordliste.
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX10. Smørhysteri
Et godt bevis på at også et ord som bare er noen uker gammelt rekker å gjøre seg bemerket nok til akkurat å nå topplisten.
– Jeg kunne også valgt «smørmangel» eller «smørkrise», men velger å fokusere på det hysteriske i situasjonen. Det er jo ikke akkurat noen stor nasjonal krise at ikke alle får smør til julebaksten, sier Andersen humrende.
9. Rosetog
– Jeg har valgt å ta det med selv om det er et ord som ikke har lang levetid, men det er et positivt ladet ord som er knyttet til folkets reaksjoner etter 22. juli. Det er for øvrig et av mange nyord med «rose» i seg, forteller språkforskeren.
Les også: Hele landet går sammen mot terror
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Over 200.000 mennesker gikk i rosetog bare i Oslo den 25. juli 2011 for å vise sin støtte til terrorofrene og avsky mot én manns ugjerninger.
Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix8. Blogghacking
Et forholdsvis nytt fenomen der uvedkommende hacker seg inn på andre personers blogger og skriver falske innlegg.
– Jeg har tatt det med for å vise at teknologi og sosiale medier preger nyordsdanningen også i år.
7. Velferdsfelle
– Dette er summen av eldre-, trygde- og migrasjonsbølgen, og et mulig fremtidsproblem som næringslivsfolk har merket seg. Ordet ble først ble introdusert på NHOs årskonferanse i januar, sier Andersen.
I NHOs fremtidsanalyse ble «velferdsfellen» avbildet som en musefelle i menneskestørrelse som vil klappe sammen over den som setter seg i lenestolen som tilbys. Velferdssamfunnet skal med andre ord ha gravd sin egen grav.
6. Antijihadisme
Kan også bruke «kontrajihadisme» om denne ideologi som har vært mye omtalt i Norge etter 22. juli, og ser ut til å være et låneord fra engelsk.
En antijihadist er et menneske med ekstreme meninger som anser seg for å være i krig mot muslimske ekstremister.
Les også:
Caroline «fotballfrue» Berg Eriksen, en av Norges mest profilerte rosabloggere.
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX5. Rosablogg(-er/-ing)
– Vi fikk i år 336 nyord med «blogg» i seg, dette er det mest interessante språklig sett. En rosablogger er en spesiell type blogger som har vært mye i media i år, og som for det meste skriver om shopping, klær og design.
4. Fergefast
En oppfølger til fjorårets store hit «askefast».
– I år har vi hatt en hel haug nyord med «fast» i seg – blant annet «rosefast», «moskusfast» og «hyttefast». «Fergefast» er i motsetning til de tre andre ordene noe som forekommer rett som det er, og det har i grunn allerede etablert seg som et nyord, begrunner Andersen.
Les også:
3. Kulturkjerring
Et ord som ble introdusert av bergensforfatteren Thomas Espedal i fjor vinter, og som ble aktuelt da debatten blusset opp igjen i høst. Espedal ønsker ikke «kulturkjerringer» som sine lesere.
– «Kulturkjerringer» er kvinner i 50-årene med en viss type atferd og utseende. Det er et viktig nyord både fordi det er godt språklig sett, enkelt dannet, og sier mye mer enn summen av leddene, mener språkforsker Andersen.
2. Enkeltmannsterrorisme
– Ordet dukket for første gang opp i norske medier i år, og er sannsynligvis et eksempel på et levedyktig ord. «Enkelsmannsterrorisme» beskriver et nytt samfunnsfenomen i Norge, og er dessverre noe vi også kommer til å måtte forholde oss til i fremtiden.
Totalt er det i Norsk aviskorpus registrert 394 nye ord med «terror» i 2011.
AUF-leder Eskil Pedersen introduserte ordet «ytringsansvar» i norske medier.
Foto: Idar Krogstad / NRK1. Ytringsansvar
Et nyord som har blitt tilskrevet AUF-leder Eskil Pedersen i kjølvannet av 22. juli, blant annet da han hevdet at Frp ikke tok sitt «ytringsansvar» på alvor. Ordet dukket imidlertid for første gang opp i en norsk avis i 1994, men fikk ingen gjennomslagskraft før i 2011.
– Dette ordet har mange språklige kvaliteter. Både i form og innhold har det en klar sammenheng med «ytringsfrihet», og en påminnelse om at vi har «frihet under ansvar». Jeg har stor tro på at dette ordet er kommet for å bli.
– Jeg kunne selvfølgelig også valgt nyordet «sutringsfrihet», definert som «retten til å ytre seg uten kritisk debatt eller meningsmotbør», legger Gisle Andersen til.
Spådommer for 2012?
Og hva tror så språkforskeren blir årets nyord i 2012? I fjor gjettet han på at «tjueelleve» og «samtalemedier» kom til å gjøre det sterkt dette året.
– Talemåten «tjueelleve» har helt klart fått fotfeste, og gjør meg enda sterkere i troen på at jeg har rett i at denne måten å si årstall på kommer til å vinne frem. Vi hørte det i en debatt like etter kommunevalget, der alle partilederne bortsett fra Stoltenberg snakket om stortingsvalget i «tjuetretten». Og nettopp «tjuetolv» og «tjuetretten» er mine råtips for de neste to årene, slår Andersen fast.
Språkrådet pleier å komme med sin egen liste over «årets nyord» mot slutten av året.
Er ikke ditt favorittnyord på topp 10-listen? Kom med ditt forslag og en begrunnelse i kommentarfeltet!