Dette er årets mest delte saker

2015 var året hvor småsøsken fikk fortalt på Facebook at de er morsomst i søskenflokken.

Deling i sosiale medier

Topp 10-lista over mest delte saker har flere eksempler på «buzz-journalistikk», som ofte har titler à lá «Du vil ikke tro hva som skjer når ...», og som er laget for å deles på sosiale medier.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Nettsiden Storyboard holder oversikt over hvilke nettsaker som deles mest i sosiale medier, og årsoppsummeringen er klar.

En sak TV 2 lagde i januar, som forteller at den yngste i søskenflokken er den mest gøyale, er delt nesten 100.000 ganger i sosiale medier (Se komplett liste nederst i saken).

Offentlig ordskifte styrket

Ingeborg Volan

Ingeborg Volan tror at mediaktører så at troverdigheten deres ble utfordret når man sendte ut veldig mange «du vil ikke tro»-saker.

Foto: Mario Torres/NRK

Ingeborg Volan, som er spesialrådgiver for sosiale medier i NRK, sier at det er følelsene som styrer når man velger ut hva man vil dele på Facebook-veggen sin.

– Det er magen, ikke hodet, som styrer. Vi ønsker å legge ut noe som engasjerer oss på et emosjonelt plan, sier Volan.

Hun er glad for at flere av de mest delte sakene er meningsjournalistikk.

– Kronikker og meninger av ukjente skribenter er mer synlig for alle nå. Det offentlige ordskiftet har blitt styrket av sosiale medier, for argumentene blir viktigere enn hvem som skriver saken, sier Volan.

Buzz-satsninger forsvant

Topp 10-lista over mest delte saker har flere eksempler på «buzz-journalistikk», som ofte har titler à lá «Du vil ikke tro hva som skjer når ...», og som er laget for å deles på sosiale medier.

2015 var året hvor slik journalistikk eksploderte, for samtidig å få et tilbakeslag. Både VG, Egmont og Dagens Næringsliv har i løpet av året lagt ned sine nettsider med såkalt viralt innhold, som besto av artikler som var skreddersydd for å deles i sosiale medier.

Nordlys har vært i hardt vær med sin virale satsing Buzzit, etter at Aftenposten avdekket utstrakt klipp- og lim-journalistikk.

Buzzjournalistikk

Flere norske medier har opprettet egne nettsider for buzz-journalistikk, men også lagt dem ned i løpet av året.

Foto: Skjermdump/montasje

Volan sier at andelen av buzz-saker blitt lavere, og har andre avsendere enn de hadde før. Hun sier også at slike journalistiske grep føyer seg inn i rekken av ting som skal «redde mediebransjen».

Volan tror at mediaktører så at troverdigheten deres ble utfordret når man sendte ut veldig mange «du vil ikke tro»-saker.

– NRK får veldig fort reaksjoner på det hvis vi bruker en «du vil ikke tro hva som skjedde her»-tittel, hvor leseren faktisk ikke hadde noe problem med å tro hva som skjedde. Leserne har blitt veldig kresne i å velge ut hva de skal klikke på, sier hun.

– Islam skaper engasjement

Cecilie Staude

Høyskolelektor Cecilie Staude sier at spørsmål rundt islam skaper engasjement på sosiale medier.

Høyskolelektor på BI Cecilie Staude mener at flere av sakene som er blitt mye delt i år er kontroversielle.

– Saker om islam ser vi ofte skaper et stort engasjement, med ofte langt større grad av deling og liking enn vanlig, sier hun.

Hun sier at saker uten særlig substans også kan utløse mye deling.

– Topplisten har eksempler på at når saker primært lages for å bli virale hits, vil det noen ganger skorte på substans og at mediene bryr seg mer om trafikk enn innhold, sier Staude.

Dette er årets mest delte saker på sosiale medier:

1. Nå er det bevist: Den yngste i søskenflokken er den morsomste (TV 2) 96.921.

2. Kreftsvulster forsvinner: Det største gjennombruddet på 40 år (TV 2) 90.476.

3. Åpent brev til mulla Krekar (Fritanke.no) 68.675.

4. Gutten skal synge en sang fra 50-tallet. Men etter kun 9 sekunder er dommerne i ekstase (Viraltube.no) 66.269.

5. Ny lov: 500 i bot for å røyke med barn i bilen (Nettavisen) 65.351.

6. Takler du ikke andres spiselyder? Da kan du være et geni (TV 2) 64.198.

7. Politimannen glemte å slå av kameraet (utroligenyheter.no) 61.713.

8. Mannens klokkeklare hyllest til kvinner over 40 sprer seg som ild i tørt gress (Evanova) 60.961.

9. Spørsmål til den muslimske terroristen (VG) 60.031.

10. Han stikker nelliker i en oppskåren lime. Dette trikset kommer til å redde hele sommeren din! (viralevideoer.com) 56.743.

Kilde: Storyboard.

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK