Dette er årets engelske nyord

Verbet «twerk» måtte se seg tapt mot ordet «selfie» i kampen om å bli årets britiske nyord.

Rise of the Selfie Michelle Rodriguez

Michelle Rodriguez tar en selfie med en begeistret fan under premieren på filmen «Fast & Furious 6» i Los Angeles.

Foto: Dan Steinberg / Ap

TELEVISION-MTV/VMA Miley Cyrus and Robin Thicke perform "Blurred Lines" during the 2013 MTV Video Music Awards in New York

Miley Cyrus ga twerking et ansikt (og en tunge) i 2013. Samme år ble verbet twerk innlemmet i den britiske ordboken Oxford Dictionary.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Oxford Dictionaries var ikke i tvil, og ga «selfie» tittelen «årets ord».

– Ordet har utviklet seg fra å være et nisjebegrep innen sosiale medier til å bli et hverdagslig uttrykk for et selvportrett, sier redaktøren Judy Pearsall i Oxford Dictionaries ifølge BBC.

Bruken av ordet har gått opp 17.000 prosent de siste tolv månedene.

– Researchprogrammet til Oxford Dictionaries samler rundt 150 millioner engelske ord i løpet av én måned, og i 2013 ser vi en fenomenal trendkurve for ordet «selfie», sier Judy Pearsall.

bloggen til ordboken står det at det vanligvis pleier å være en god del diskusjon og debatt rundt årets nyord. Men det var det ikke i år. Andre ord ble vurdert, men selfie var hele tiden en klar vinner.

Allemannseie i 2012

Ordet stammer fra et australsk onlineforum i 2002, hvor en ung, australsk mann brukte «selfie» om et uskarpt bilde han hadde tatt av seg selv i beruset tilstand.

Hashtagen #selfie dukket opp på bildedelingstjenesten Flickr allerede i 2004, men det var ikke før i 2012 at «selfie» ble brukt med den største selvfølgelighet over store deler av verden.

«Twerk» og «schmeat» nådde ikke opp

Selv om det var en enstemmig avgjørelse blant juryen, ble flere andre ord vurdert før de ble forkastet. Her er noen av dem:

 • Schmeat: En form for syntetisk produsert kjøtt, dyrket fram av mennesker.
 • Twerk: En provokativ dans som opprinnelig stammer fra New Orleans på 1990-tallet. I 2013 var ordet på alles lepper etter at Miley Cyrus forsøkte seg på dansen under MTVs Video Music Awards.
 • Binge-watch: Verb for det å se en rekke episoder av et TV-program etter hverandre. Særlig populært etter at streamingtjenester som Netflix og HBO Nordic gjorde det mulig å se et ubegrenset antall av episoder på rappen.
Rise of the Selfie

18. september 2012 tok Aki Hoshide en selfie i verdensrommet.

Foto: Ap

Kulturstrøm

 • Blogger Annijor bytter forlag

  Blogger og forfatter Anniken Jørgensen, kjent som Annijor, gir ut sin neste bok på Gyldendal Forlag. Jørgensens bokdebut «En natt til» kom ut i 2018 på forlaget Panta i et totalt opplag på over 40 000. En person som var navngitt i boka begjærte først at forlaget skulle trekke boka tilbake, men partene kom til enighet før rettssak. Den nye boka blir en dannelsesroman om en 23-åring som sliter med angst, ifølge forlaget.

  Anniken Jørgensen
  Foto: Kaja Marie Andreassen / NRK
 • På liste over truede kulturminner

  Y-blokken i regjeringskvartalet er for andre gang på listen over Europas viktigste truede kulturminner, av kulturvernorganisasjonen Europa Nostra, skriver Aftenposten. Y-blokken som er vedtatt skal rives, har blant annet et kunstverk av Pablo Picasso integrert i fasaden. (NTB)

  Y-blokken / Y-blokka har adresse Akersgata 44 og ligger delvis over Arne Garborgs plass. Bygningen har navn etter Y-formen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kunne aldri blitt vist

  Programlederen kunne aldri ha snakket om temaer som vold mot kvinner på TV før statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed kom til makten i Etiopia. Det forteller Beza Tegafaw (til venstre) til NRK.