Dette er årets engelske nyord

Verbet «twerk» måtte se seg tapt mot ordet «selfie» i kampen om å bli årets britiske nyord.

Rise of the Selfie Michelle Rodriguez

Michelle Rodriguez tar en selfie med en begeistret fan under premieren på filmen «Fast & Furious 6» i Los Angeles.

Foto: Dan Steinberg / Ap

TELEVISION-MTV/VMA Miley Cyrus and Robin Thicke perform "Blurred Lines" during the 2013 MTV Video Music Awards in New York

Miley Cyrus ga twerking et ansikt (og en tunge) i 2013. Samme år ble verbet twerk innlemmet i den britiske ordboken Oxford Dictionary.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Oxford Dictionaries var ikke i tvil, og ga «selfie» tittelen «årets ord».

– Ordet har utviklet seg fra å være et nisjebegrep innen sosiale medier til å bli et hverdagslig uttrykk for et selvportrett, sier redaktøren Judy Pearsall i Oxford Dictionaries ifølge BBC.

Bruken av ordet har gått opp 17.000 prosent de siste tolv månedene.

– Researchprogrammet til Oxford Dictionaries samler rundt 150 millioner engelske ord i løpet av én måned, og i 2013 ser vi en fenomenal trendkurve for ordet «selfie», sier Judy Pearsall.

bloggen til ordboken står det at det vanligvis pleier å være en god del diskusjon og debatt rundt årets nyord. Men det var det ikke i år. Andre ord ble vurdert, men selfie var hele tiden en klar vinner.

Allemannseie i 2012

Ordet stammer fra et australsk onlineforum i 2002, hvor en ung, australsk mann brukte «selfie» om et uskarpt bilde han hadde tatt av seg selv i beruset tilstand.

Hashtagen #selfie dukket opp på bildedelingstjenesten Flickr allerede i 2004, men det var ikke før i 2012 at «selfie» ble brukt med den største selvfølgelighet over store deler av verden.

«Twerk» og «schmeat» nådde ikke opp

Selv om det var en enstemmig avgjørelse blant juryen, ble flere andre ord vurdert før de ble forkastet. Her er noen av dem:

 • Schmeat: En form for syntetisk produsert kjøtt, dyrket fram av mennesker.
 • Twerk: En provokativ dans som opprinnelig stammer fra New Orleans på 1990-tallet. I 2013 var ordet på alles lepper etter at Miley Cyrus forsøkte seg på dansen under MTVs Video Music Awards.
 • Binge-watch: Verb for det å se en rekke episoder av et TV-program etter hverandre. Særlig populært etter at streamingtjenester som Netflix og HBO Nordic gjorde det mulig å se et ubegrenset antall av episoder på rappen.
Rise of the Selfie

18. september 2012 tok Aki Hoshide en selfie i verdensrommet.

Foto: Ap

Kulturstrøm

 • Gullrutens fagpriser delt ut

  «Rådebank 2», «P3 Gull» og «Kunstneren og tyven» tok flest priser under utdelingen av Gullrutens fagpriser i dag, skriver Rushprint. Fagprisene deles ut i tillegg til selve Gullruten-prisene, som offentliggjøres lørdag kveld.

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB